06:35:07 25.04.2024
Stiri

Lumina românească, „BLOCATĂ” de interese întunecate de la Chișinău

Reportaj 08.08.2015 12:40 Vizualizări5202 Autor: Mariana Rață
Lumina românească, „BLOCATĂ” de interese întunecate de la Chișinău


TERGIVERSARE // Deși în România se pot găsi companii gata să investească în construcția interconexiunilor energetice moldo-române, autoritățile moldovenești amână luarea unei decizii, continuând să procure energie electrică, prin intermediari, din Transnistria

La începutul acestui an, R. Moldova a semnat un contract dubios de achiziție a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan, printr-un intermediar care este legat de numele liderului nerecunoscut de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk.

La doar jumătate de an de la încheierea contractului, cetățenii moldoveni s-au văzut amenințați că ar putea rămâne fără lumină. Între timp, autoritățile moldovenești amână pentru a treia oară termenul în care R. Moldova ar putea importa energie electrică din România. Motivul – lipsa de bani pentru crearea interconexiunii.

Surse din Guvern afirmă, însă, că finanțarea poate fi găsită, problema este însă în voința politică de la Chișinău.

Zeci de milioane pentru „căpușe”

În ultimii 20 de ani, R. Moldova a „hrănit” zeci de intermediari strecurați în schemele de procurare a energiei electrice din Ucraina și de la Centrala de la Cuciurgan. De la scandalosul caz cu „Neftegazgroup”, companie care, în 1994, a încheiat un contract de livrare a energiei electrice în valoare de 50 de milioane de dolari și care, deși a obținut jumătate din sumă, nu a livrat niciun kW spre R. Moldova, până la firme controversate asociate cu familia teroristului mondial Ossama Bin Laden.

În 2010, la un an de la preluarea puterii în stat de Alianța pentru Integrare Europeană, președintele Parlamentului, Marian Lupu, dezvăluia că, în ultima perioadă, R. Moldova procura lumină de la Cuciurgan prin patru intermediari care ridicau anual un venit de aproape 50 de milioane de dolari.

Numele intermediarilor nu era anunțat, în schimb, Lupu trâmbița că aceștia au fost eliminați, iar energia electrică s-a ieftinit cu 0,03 cenți pentru un kWh. Calculele experților au arătat, însă, că ieftinirea ar fi trebuit să fie cu cel puțin un cent mai mare.

Securitatea energetică, pe mâna unei companii de la Tiraspol

Nu știm dacă au existat sau nu firme interpuse la importul energiei electrice în perioada din 2010 și până în 2014, cert este că, de la începutul acestui an, o astfel de companie a reapărut. De la 1 ianuarie 2015, R. Moldova importă energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan prin intermediul unei companii fondate la Tiraspol, cu două luni înainte, „Energokapital”. Paradoxal, dar energia procurată prin această firmă costă mai ieftin decât dacă ar fi cumpărată direct de la Centrală.

Potrivit fostului președinte al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță, negocierile pentru semnarea contractului de import al energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan au durat doar o zi.

„În mod normal, negocierile ar fi trebuit să dureze mult mai mult. Sunt sigur că, dacă se dorea, se putea obține un preț mult mai mic, dar scopul a fost altul. În joc au fost interese din cel puțin trei părți – R. Moldova, Transnistria și Ucraina”, afirmă Ioniță.

Apropiatul lui Șevciuk

Portalul transnistrean openpmr.info scrie că firma „Energokapital” are trei fondatori. Este vorba despre două companii off-shore și o persoană fizică, Iurie Dzecul, despre care se spune că ar fi persoana de încredere a lui Evgheni Șevciuk și îi administrează mai multe afaceri.

În urmă cu două săptămâni, Șevciuk a semnat un decret oferindu-i conducerii firmei „Energokapital” acces la secretul de stat. De altfel, aceeași firmă apare și ca intermediar la importul gazului rusesc în stânga Nistrului, tot ea livrează gaz Centralei de la Cuciurgan pentru producerea energiei electrice pe care ulterior o vinde în dreapta Nistrului.

În pofida „complexității” serviciilor acordate, „Energokapital” are un singur angajat, scrie același site transnistrean.

Off-shore-uri dubioase

Cine se ascunde în spatele companiilor off-shore „Intercom Management LTD” din Belize și „Ornamental Art Limited” din Hong Kong nu am reușit să aflăm.

Cert este însă că pe adresa pe care este înregistrat off-shore-ul chinez mai este înregistrată încă o companie din R. Moldova. Este vorba despre „Trabia Network”, care oferă servicii de hosting. L-am contactat pe fondatorul firmei, Wiese Sven Dieter, pentru a-l întreba despre această coincidență și dacă știe ceva despre compania „Energokapital”.

„La adresa pe care este înregistrată firma noastră în Hong Kong se află o companie care oferă servicii de secretariat care ne ajută cu toate hârtiile necesare pentru înregistrarea firmei la autoritățile din Hong Kong. Cel mai probabil, „Energokapital” de asemenea a apelat la serviciile acestei companii. Nu am auzit de această firmă, dar știu că pe această adresă sunt înregistrate multe firme”, ne-a răspuns Wiese Sven.

De altfel, analizând mai multe firme off-shore înregistrate pe aceeași adresă, am observat că cele mai multe dintre ele sunt conectate la persoane și companii din Rusia.

Dintr-o amânare, în alta

După ce, la amenințările „Energokapital” de reducere a volumului de energie electrică livrată R. Moldova, Agenția Națională pentru Reglementare Energetică a decis majorarea cu 30 la sută a tarifelor pentru curentul electric, discuțiile despre interconectarea energetică moldo-română au revenit în atenția publică.

În 2013, ministrul de atunci al Economiei, Valeriu Lazăr, promitea că R. Moldova va putea importa energie electrică din România deja în 2014. Anul trecut, ex-premierul Iurie Leancă a extins termenul „promisiunii” pentru începutul anului 2015. Astăzi, Serviciul de presă al Guvernului susține că interconectarea asincronă, ce implică construirea de staţii back-to-back şi linii electrice de interconexiune, ar putea avea loc abia peste 1,5-2 ani de la începerea construcţiei.

Astăzi, însă, R. Moldova se află la faza de selectare a unui consultant pentru realizarea unui studiu de fezabilitate a trei interconexiuni electrice Isaccea -Vulcăneşti-Chişinău, România - Ungheni -Străşeni și Suceava - Bălţi, din ultimele două urmând a fi selectată una pentru realizarea interconexiunii.

Studiul de fezabilitate privind interconexiunea Isaccea - Vulcănești ar urma să fie gata în primăvara lui 2016, iar în a doua jumătate a anului viitor, R. Moldova ar putea obține și finanțare de la BERD și BEI pentru lucrări.

R. Moldova evită banii din România?

Surse din cadrul Guvernului ne-au comunicat, însă, că, în cadrul negocierilor purtate cu partea română, aceasta și-ar fi exprimat disponibilitatea de a acoperi cheltuielile de interconectare.

Contactat de Ziarul NAȚIONAL, fostul ministru al Energiei din România, Constantin Nița, ne-a comunicat că, în cadrul negocierilor purtate acum un an cu premierul de atunci Iurie Leancă, ar fi discutat despre posibilitatea finanțării de către „Transelectrica” din România a proiectelor de fezabilitate pentru cele trei interconexiuni.

Transelectrica era gata să își asume aceste cheltuieli. Ce a urmat nu prea știu, pentru că am plecat de la minister”, ne-a declarat Nița.

Serviciul de presă al Guvernului ne-a informat că, până la urmă, R. Moldova a apelat la BERD pentru a finanța studiile de fezabilitate și a pierdut un an, timp în care studiile ar fi putut fi finalizate.

Viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, nu a răspuns la telefon pentru a spune de ce s-a optat anume pentru această variantă.

Interconexiune pe banii privaților

Într-un răspuns primit de la Guvern, suntem informați că o posibilă finanţare din partea României pentru staţiile back-to-back este posibilă în condiţiile în care R. Moldova transpune pachetul III privind piaţa internă de energie. Acest pachet ar urma să conțină prevederi ce creează posibilitatea aşa-numitor „merchantlines”, linii de interconexiune plus staţiile aferente realizate în regim privat, cu recuperarea investiţiei într-un regim reglementat, separat de regulile normale aplicate la transportul energiei electrice.

Fostul ministru al Energiei din România confirmă că, în cadrul negocierilor cu Leancă, a fost discutată posibilitatea finanțării lucrărilor de interconexiune fie prin intermediul unui parteneriat public-privat, fie atrăgând fonduri europene.

Contactat de Ziarul NAȚIONAL, și Iurie Leancă a confirmat că, în cadrul unei discuții avute în mai curent cu premierul român Victor Ponta, oficialul de la București a precizat că se pot face aranjamente pentru ca firme românești de profil să facă investițiile necesare pentru a extinde gazoductul Iași-Ungheni până la Chișinău și pentru a construi cele trei interconexiuni energetice. Deciziile, însă, întârzie să fie luate.

Victor Parlicov, expert:

„Interconectarea energetică moldo-română este importantă pentru securitatea energetică a R. Moldova. Desigur, aceasta implică niște cheltuieli mari care, însă, se pot recupera repede. În plus, existența unei alternative ne-ar fi permis să negociem mai dur cu Centrala de la Cuciurgan. Ceea ce ar fi putut deranja este că în România piața energetică este liberalizată. Dacă s-ar liberaliza piața energetică și la noi, fiecare grup de consumatori ar putea încheia direct contracte cu furnizorii și atunci ar dispărea schemele cu intermediari”.

Tarifele la energia electrică și la gaze, majorate

Începând cu 1 iulie, tarifele pentru energia electrică și gazele naturale au fost majorate de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Astfel, tariful pentru electricitatea furnizată consumatorilor de RED Union Fenosa este de 2,157 lei/kWh, sau cu 37% mai mult decât până la această dată, când consumatorii achitau 1,58 lei/kWh.

Consumatorii casnici deserviți de companiile RED Nord şi RED Nord-Vest achită, de la 1 iulie, 2,23 de lei pentru un kilowatt-oră, față de 1,71 lei anterior și, respectiv, 2,33 de lei.

Prețul pentru un metru cub de gaz natural este de 6,538 de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 15% în comparație cu tariful actual de 5,971 de lei.


Pentru construcția celor trei interconexiuni energetice dintre România și R. Moldova sunt necesare circa 200 de milioane de euro.

Dacă ar fi construită, interconexiunea Isaccea-Vulcăneşti-Chişinău, cu o capacitate de 500 MW, ar putea asigura până la 70-80% din necesarul de energie al R. Moldova.

R. Moldova ar putea procura energie electrică din România la un preț cu până la 40% mai mic decât cel plătit Centralei de la Cuciurgan.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md