23:26:01 19.04.2024
Stiri

Locuitorii din Edineț, în PERICOL? IES a sistat lucrările de construcție a fabricii de sucuri

Economie 24.08.2015 10:14 Vizualizări3184 Autor: Ziarul National
Locuitorii din Edineț, în PERICOL? IES a sistat lucrările de construcție a fabricii de sucuri


ILEGAL // Compania ucraineană care construiește o fabrică de conserve la Edineț încalcă legislația ecologică și desfășoară lucrările fără autorizație

Investitorul străin care a fost acceptat ca rezident al Parcului Industrial „Edineț”, compania „TB Fruit”, admite nereguli grave la construcția fabricii de sucuri. Deși a fost amendat de câteva ori și obligat să perfecteze toate actele, agentul economic neglijează legislația R. Moldova, după ce a neglijat-o și pe cea din Ucraina, unde a poluat două râuri, iar oamenii de acolo s-au revoltat.

Lucrări sistate, dar continuate

Pe 6 august, Inspectoratul Ecologic de Stat repetat a sistat toate lucrările de construcție a fabricii, dar ucrainenii își continuă munca și sunt siguri că, la sfârșitul acestei luni, vor da start producției de sucuri.

Fabrica de conserve „TB Fruit” ridicată pe teritoriul Parcului Industrial din Edineț este aproape gata, dar proiectul nu a trecut nici până astăzi expertiza ecologică de stat. Cele câteva inspecții care au fost la fața locului au stabilit că agentul economic „nu a îndeplinit cerințele privind protecția mediului și folosirea rațională a resurselor naturale”. Au fost aplicate amenzi de câteva mii de lei, care sunt o nimica toată pentru o firmă cu un buget de milioane de euro, iar lucrările au continuat neautorizat.

Amendă de șase mii de lei

Ultima amendă i-a fost aplicată firmei ucrainene pe 7 iulie curent, iar Inspecția Ecologică Edineț a dat mai multe prescripții agentului economic și l-a obligat să continui orice lucrare la obiect doar după avizul pozitiv al expertizei ecologice de stat. Cerințele au fost neglijate.

„Când am fost acolo, era ridicată clădirea fabricii și construit drumul de acces, dar proiectul nu a trecut expertiza ecologică. Ei au motivat că proiectanții din R. Moldova nu-și îndeplinesc misiunea la timp și ei sunt în mare întârziere, pentru că trebuie să înceapă producția de sucuri. Le-am aplicat o amendă de șase mii de lei, dar nici nu știu dacă au achitat-o. Oricât de mare investitor ar fi, trebuie să respecte legislația statului”, se arată indignat șeful Inspecției Ecologice Edineț, Petru Jacot.

Sfidează autoritățile

Pentru că lucrările de construcție a fabricii „TB Fruit” au continuat nestingherit, pe 6 august curent, șeful Inspectoratului Ecologic de Stat (IES), Vitalie Curărari, a emis o hotărâre prin care a sistat toate lucrările de construcție. Totuși, directorul companiei „TB Fruit”, Vasili Medvedi, afirmă că munca e în toi, iar până la sfârșitul acestei luni este planificat ca fabrica să înceapă producția de sucuri concentrate.

„Avem autorizație. Avem toate documentele în regulă. Inspectorii ecologici au aplicat amenzi pentru că așa au vrut”, se apără ucraineanul.

Sonde arteziene neautorizate

Lipsa proiectului avizat pozitiv de Inspectoratul Ecologic de Stat nu este singura neregulă pe care au admis-o investitorii ucraineni. Aceștia și-au permis să foreze o fântână arteziană fără acordul Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale (AGRM), responsabilă de protecţia şi folosirea raţională a subsolului. „Compania „TB Fruit” a făcut o solicitare la noi pentru proiectarea și forarea a două sonde arteziene. Proiectul l-au coordonat cu noi, dar fântânile încă nu ar trebui să fie forate”, ne spune Iulia Sorocean, specialistă în cadrul AGRM.

Totuși, o sondă a fost săpată. O recunoaște chiar directorul companiei, Vasili Medvedi, care și de această dată ne dă asigurări că actele sunt în regulă.

Aceeași firmă, responsabilă de catastrofe ecologice în Ucraina

Pe de altă parte, autoritățile moldovenești sunt îngrijorate că fabrica ucraineană de sucuri, care este construită în Parcul Industrial din Edineț, nu va avea colectoare de mari capacități pentru scurgerea și epurarea apelor reziduale provenite din procesul de producție. Acestea trebuie să fie indicate în proiectul de construcție a fabricii, dar deocamdată inspectorii ecologici nu au văzut planul pregătit de „TB Fruit”.

În Ucraina, agentul economic a fost învinuit de nenumărate ori de producerea unor catastrofe ecologice și amendat pentru daune provocate mediului. Posturile de televiziune din regiunea Harkov au realizat mai multe reportaje din localitatea Zatișie, unde cetățenii nu mai puteau respira din cauza mirosului neplăcut ce venea dinspre fabrica de conserve care aparține holdingului „TB Fruit”.

Oamenii spun că fabrica varsă apele reziduale în râulețul Roganka care trece prin sat, tot peștele a murit, iar mirosul urât se simte pe o distanță de șase kilometri. În 2012, specialiștii au constatat că apele din fântânile satului nu erau bune pentru consum, iar cetățenii au amenințat că vor boicota alegerile, dacă autoritățile nu vor găsi ac de cojocul afaceriștilor care poluează mediul.

Aceleași probleme au fost identificate și în orășelul ucrainean Ilinț, din regiunea Vinnița, unde este o altă fabrică a „TB Fruit”. Și aici apele reziduale erau revărsate într-un râuleț provocând o catastrofă ecologică.

În 2013, o instanță de judecată din Lvov a amendat compania „TB Fruit” cu 95 de mii de hrivne pentru că a forat neautorizat o sondă arteziană pe teritoriul fabricii din localitatea Gorodok, astfel fiind încălcată legislația ecologică.

Investitor cu reputație dubioasă

Precizăm că „TB Fruit” a fost selectată în 2013 de Ministerul Economiei în calitate de rezident al Parcului Industrial din Edineț. Compania a promis să investească 340 de milioane de lei în construcția unei fabrici de sucuri. Potrivit contractului, întreprinderea urma să fie lansată în august 2014.

Condițiile nu au fost respectate, iar agentul economic a creat un șir de probleme încălcând legislația R. Moldova. Dacă activitatea fabricii va fi lansată în această toamnă, locuitorii din zonă nu știu la ce se pot aștepta, după ce investitorul a sfidat de la bun început legislația ecologică a statului. Ar putea să ajungă într-o zi să lupte la fel ca ucrainenii pentru a trăi într-un mediu curat.

Anterior, locuitorii din Edineț au organizat un protest în fața Parcului Industrial Edineț fiind nemulțumiți că firma ucraineană construiește fabrica cu încălcări. Oamenii au promis că vor relua protestele, dacă autoritățile nu vor reacționa. „Vom veni cu miile să ne apărăm și să-i deconspirăm pe cei corupți”, a atenționat atunci activistul Vadim Juravliov.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md