17:41:24 29.03.2024
Stiri

LIVE VIDEO // Votul uninominal: În Ucraina a adus în Parlament oamenii cu bani din teritoriu, iar România a renunțat. Situația s-ar putea repeta în R. Moldova?

Politică 08.04.2017 14:13 Vizualizări5252 Autor: Ziarul National
LIVE VIDEO // Votul uninominal: În Ucraina a adus în Parlament oamenii cu bani din teritoriu, iar România a renunțat. Situația s-ar putea repeta în R. Moldova? Vasile Botnaru


UPDATE // „Nu vă jucați cu sistemul electoral de parcă ar fi la cheremul partidelor. Partidele sunt în slujba alegătorilor, nu trebuie să slujească șefii partidelor. Alegătorii trebuie să aibă sentimentul ca democrația lucrează pentru ei, nu pentru oligarhi”. Îndemnul a fost lansat de Michael Gahler, membru al Parlamentului European. Mai multe declarații citiți AICI.

UPDATE // Implementarea unui sistem uninominal în R. Moldova, fără un consens larg, va fi „un dezastru” pentru țara noastră, este părerea lui Markus Meckel, ex-membru al Bundestagului german.

„Moldovenii într-adevăr sunt un popor special, o națiune de experți în sisteme de alegeri. Nemții nu sunt experți. Alegătorii din Germania sunt interesați în bunăstare, în pensii, în sistem fiscal, să aibă o viață socială bună. După discuțiile de astăzi mie mi se pare că în Republica Moldova problema de bază este sistemul electoral și politicienii trebuie să-i asculte. Eu cred că acesta este un fals. Eu nu cred că oamenii sunt nemulțumiți nu de sistemul electoral, ci de partide, de politicieni”, a spus Markus Meckel.



UPDATE //
Deputatul socialist Vasile Bolea crede că proiectul privind sistemul de vot uninominal are mai multe probleme de ordin juridic și spune că acesta a apărut acum pentru „a distrage atenția societății de la alte lucruri care se întâmplă în R. Moldova”, „o acțiune de PR” pentru PD. Bolea a spus că socialiștii nu cred că astăzi ar exista o necesitate de a schimba sistemul electoral, dar trebuie să se acorde atenție celor șase recomandări ale Curții Constituționale formulate după alegerile prezidențiale din 2016.

UPDATE // Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a luat apărarea Partidului Democrat, care ar fi „un partid responsabil”, adăugând că sistemul uninominal scoate în evidență „oamenii care au calități mai bune”. „De ce refuzăm să oferim cetățenilor dreptul de a se afla la o distanță mai apropiată de cel care îi reprezintă? Majoritatea cetățenilor își doresc schimbarea actualului sistem de vot”. Cebotari admite că proiectul propus de democrați necesită îmbunătățiri.

UPDATE // Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a declarat că formațiunea pe care o reprezintă este împotriva sistemului elecoral uninominal și propune rezolvarea problemelor actualului sistem proporțional. În primul rând, ar fi vorba despre asigurarea votului pentru diaspora, „care nu numai că asigură 30% din PIB, dar este și capitalul uman cu care putem construi ceva în această țară”, cetățenii din afara R. Moldova să poată vota timp de două zile, exlcuderea limitei de trei mii de buletine de vot pentru fiecare secție, să fie o singură instituție responsabilă de votul din diasporă, pentru a nu pasa responsabilitățile de la una la alta, instalarea de camere video în toate secțiile de vot și stabilirea unui sistem clar de soluționare a contestațiilor. Mai multe declarații ale Maiei Sandu AICI.

UPDATE // Centrul de Resurse Juridice a solicitat ca acest proiect să nu fie votat înainte de avizul Comisiei de la Veneția.

UPDATE // Analistul apropat PD-ului, Corneliu Ciurea, a spus că CEC-ul a solicitat criterii clare de stabilire a circumscripțiilor și și-a exprimat speranța că le va primi de la Parlament. Referitor la diasporă, Ciurea a întrebat „dar avem noi o diasporă peste hotare?”, iar cei prezenți la conferință i-au strigat „Rușine!”.

UPDATE // Igor Munteanu de la IDIS „Viitorul” a citat datele dintr-un sondaj efectuat la comanda instituției pe care o conduce, potrivit cărora 54% din respondenți au declarat că alegerile prezidențiale din 2016 nu au fost corecte. Munteanu a întrebat cum va face autoritatea electorală centrală să gestioneze listele electorale cu probleme, în condițiile în care i sar putea pune în sarcină organizarea de alegeri în conformitate cu un sistem nou?

UPDATE // Secretarul general al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a pus la îndoială intențiile nobile ale democraților, având în vedere campania „agresivă” de promovare a acestui sistem uninominal. Potrivit lui, cele mai imbatabile „argumente” ale unui asemenea sistem vor fi Procuratura, CNA, MAI-ul și alte structuri de forță, „aflate astăzi la cheremul PD”.

UPDATE // Europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat că „3-4 mandate” în Parlament alocate diasporei sunt „insuficiente”. Potrivit lui, în acest sistem trebuie să se pornească de la numărul real al cetățenilor R. Moldova aflați peste hotare cărora trebuie să le fie garantată participarea în procesele electorale. Aceeași sursă a subliniat necesitatea adoptării unui cod de etică în fiecare partid din R. Moldova care ar duce la promovarea pe liste a unor candidați integri.

UPDATE // Tudor Deliu, șeful fracțiunii liberal-democrate din Parlament, a declarat că proiectul de lege privind introducerea sistemului uninominal va fortifica fenomenul coruperii deputaților, iar autoriii acestuia își doresc astfel să se mențină la putere.

UPDATE // Același deputat Sergiu Sârbu a ținut să-i răspundă și activistului Valeriu Pașa, dar și Asociației „Promo-LEX”, care au propus implementarea sistemului uninominal din 2022, propunând ca patronul primuia și finanțatorii asociației să le majoreze salariul și, respectiv, finanțările „tot în 2022”.

UPDATE // Deputatul Sergiu Sârbu a declarat că inițiatorii proiectului privind sistemul uninominal își doresc apropierea deputaților de cetățeni și responsabilizarea acestora. De asemenea, acesta a spus că afirmația potrivit căreia „diaspora susține uninominalul” reiese dintr-un sondaj efectuat anterior de o companie sociologică pe un eșantion de 599 de oameni, care a arătat că „80 la sută din cetățenii de perste hotare își doresc să fie reprezentați în Parlament”.

UPDATE // Vladislav Gribincea de la Centrul pentru Resurse Juridice a întrebat de ce discutăm doar despre sistemul uniominal, dacă nu suntem de acord cu cel actual și există atâtea alternative? Potrivit lui, principalele probleme ale R. Moldova sunt corupția și ierarhia puterii, iar corupția va afecta orice sistem electoral. Acesta a făcut referire la Comisia de la Veneția care a arătat că, în Ucraina, în Parlament au ajuns oamenii din teritoriu care aveau bani, nu care erau cei mai buni. Și România a renunțat la acest sistem. Gribincea l-a întrebat de deputatul democrat Sergiu Sârbu care sunt garanțiile că situația din Ucraina și România nu se va repeta și la noi?

UPDATE // Avocatul diasporei, Eduard Digore, s-a arătat nemulțumit de faptul că actuala campanie de promovare a sistemului uninominal acreditează ideea că diaspora îl susține și a cerut reprezentanților PD să indice sursa acestei afirmații.

UPDATE // Activistul Valeriu Pașa a amintit că cetățenii R. Moldova nu au încredere în politicieni, fiindcă aceștia „se vând și se cumpără”. Pentru a rezolva problema, Pașa îndeamnă decidenții „să nu-i cumpere și politicienii nu o să se vândă”. În opinia activistului, cea mai mare problemă a R. Moldova este, totuși, calitatea partidelor și aceasta nu se va rezolva prin modificarea sistemului electoral. Pașa propune implementarea unui asemenea sistem abia în 2022, după implementarea descentralizării și reformei justiției.

UPDATE // Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, afirmă că ideea sistemului uninominal nu este a partidului pe care îl reprezintă, fiindcă acesta l-a preluat de la alți promotori ai inițiativei. Diacov a propus „să ne mobilizăm” pentru a face propuneri de îmbunătățire a proiectului, ca în final acesta să fie salutat de cât mai mulți cetățeni ai R. Moldova, fiindcă „sisteme electorale ideale nu există”.

UPDATE // Sorin Ioniță, președinte al think tank-ului „Expert Forum” din România, afirmă că o campanie în sistemul uninominal este mult mai costisitoare și mai greu de controlat, fiindcă în loc să verifici banii a 40 de partide, trebuie să ai în vizor cel puțin 300 de candidați. Totodată, Ioniță afirmă că un asemenea sistem penalizează partidele mici și le favorizează pe cele mari cu resurse administrative, lucru demonstrat în Marea Britanie, unde există un asemenea sistem.

UPDATE // Anatolie Prohnițichi, șeful Partidului Verde Ecologist, susține sistemul uninominal, afirmând că astfel „vom scăpa de partidele oligarhice”.

UPDATE // Igor Boțan de la ADEPT consideră proiectul privind introducerea sistemului uninominal în R. Moldova ca fiind neconstituțional care ar reanima sistemul sovietic. Acesta propune schimbarea legislației în sensul obligării partidelor să promoveze cei mai buni candidați. Boțan se arată convins că partidele pot asigura reprezentativitatea tuturor grupurilor din societate în forul legislativ al țării.

Intenția principalului partid de la guvernare de a schimba sistemul electoral în unul uninominal este subiectul unei Conferințe internaționale „Schimbarea sistemului electoral: Pro și Contra“, organizată astăzi la Chișinău.

Evenimentul este organizat de fundațiile Kondrad Adenauer Stiftung (KAS-Moldova) și Friedrich Ebert Stiftung Moldova (FES), în parteneriat cu Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT și Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale Viitorul (IDIS-Viitorul).


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md