07:12:39 29.03.2024
Stiri

VIDEO // RISCURILE anului 2017 pentru R. Moldova

Politică 26.01.2017 14:04 Vizualizări5415 Autor: Ziarul National
VIDEO // RISCURILE anului 2017 pentru R. Moldova


Sărăcia, declinul demogarfic, mimarea reformelor economice, oportunismul politic, „dezgroparea memorandumului Kozak”, dar și ajustările sistemice în interesele clanurilor oligarhice reprezintă câteva riscuri ale anului 2017 pentru R. Moldova.

IDIS „Viitorul” a prezentat astăzi studiul „Cele mai importante riscuri și amenințări pentru R. Moldova în 2017” elaborat în baza opiniilor a 22 de experți, printre care diplomați, consilieri politici, formatori de opinii etc.

***

UPDATE // Printre riscurile din domeniul economic în anul 2017 se numără, potrivit autorilor studiului, prognoze de creștere economică mediocră, criza neîncheiată din sistemul financiar-bancar, mimarea reformelor economice și politizarea deciziilor economice în R. Moldova.

„Abordarea hazardată a reformelor cum este decizia de reorganizare a Guvernului, modificarea sistemului electoral pot avea efecte contradictorii celor așteptate. Și în 2017 populația R. Moldova se va ciocni cu grave probleme economice, declinul locurilor de muncă, corupție, neîncredere în justiție și bănci. Deși atestă o îmbunătățire Moody (B3 după B negativ), imaginea de țară legată de fraude bancare nu atrage investitorii străini, iar acordurile financiare cu FMI nu pot schimba decisiv atmosfera pe plan intern, starea de spirit a populației, care se simte descurajată și demoralizată de injustiție, impunitate și speranțe reduse de schimbare”, se arată în studiu.







UPDATE // Alegerile din SUA, problemele cu care se confruntă UE și problemele interne din țările Parteneriatului Estic reprezintă anumite riscuri și pentru R. Moldova, constată expertul Veaceslav Berbeca. Și escaladarea războiului din Ucraina, fundamentalismul islamic, intensificarea proceselor migraționiste, dar și atacurile teroriste din Europa reprezintă riscuri ale anului 2017.





UPDATE // Igor Munteanu a adăugat faptul că R. Moldova poate fi afectată și de fenomenul „lebedei negre” care este unul generat de schimbări bruște cu caracter militar, economic, social ori de securitate, care afectează echilibrul de forțe într-o anumită societate. „Dezgroparea memorandumului Kozak” ar putea provoca animozități în societate și va reprezenta un „furt al agendei” politice din R. Moldova, zice directorul de la IDIS „Viitorul”.

„Statul R. Moldova ar fi o pradă ușoară pentru regimul militarizat de la Tiraspol, care nu are niciun fel de rețineri, obligații și alte piedici morale, ceea ce înseamnă că nu are ce pierde. Este adevărat că Moscova și-ar putea camufla intențiile prin plantarea unor legi tranzitorii, care i-ar recunoaște regimului separatist elemente de suveranitate (Protocolul „Meier Clodt” de la Berlin invocă unele dintre ele!), fără a-l alinia principiilor riguroase ale Constituției R. Moldova și fără a-l supune unei proceduri de „sanitare” prin eforturi de demilitarizare, decriminalizare și liberalizare a regiunii separatiste. Ambele partide influente astăzi în Parlamentul RM, Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat, par a fi extrem de interesante să-și însușească bazinul de votanți din stânga Nistrului în perspectiva unor alegeri. Deosebirea între ele este de ordin circumstanțial. PD a intrat în rolul unui partid „girant de sistem”, în timp ce PSRM se poziționează în continuare ca „partid-plantat în RM cu misiunile Federației Ruse”. Drept exemplu servește ardoarea liderilor săi de a-și atribui sprijinul extern spre ceea ce anunță Dodon drept obiectiv de a crea un stat total nou, confederativ, prin „lipirea RM de Transnistria”. Obsesia de a intra în grațiile Moscovei îl face pe actualul Președinte incapabil de a fi președintele tuturor cetățenilor RM, călcând în picioare o seamă de legi naționale fundamentale, i.e. Constituția RM, ceea ce ar putea fi temei legal pentru suspendarea din funcție, în anumite condiții. Dar, acesta ar putea fi un scenariu anticipat de patronii săi externi, care și-ar dori „eroizarea” politicilor pro-Kremlin din perspectiva unor alegeri anticipate. Acțiunile PSRM nu se vor opri în acest moment la jubilarea victoriei lui Dodon, ci vor declanșa noi acțiuni de provocare a ordinii constituționale în RM, folosindu-se de prerogativele instituției prezidențiale și beneficiile susținerii rusești”, se arată în studiu.


UPDATE // Igor Munteanu afirmă că, în domeniul social, R. Moldova este afectată cel mai mult de sărăcie și declin demografic. „Există tendința de depopulare a R. Moldova. Potrivit experților, în 2050 fiecare a treia persoană din R. Moldova va avea vârsta de peste 60 de ani, ceea ce înseamnă îmbătrânirea și dispariția R. Moldova”, a exemplificat Munteanu.





UPDATE // Unul dintre autorii studiului, Ion Tăbârță, a prezentat riscurile din domeniul politic cu care R. Moldova s-ar putea confrunta în anul 2017: oportunism politic, reformatarea flancurilor politice și ajustări sistemice în interesele clanurile oligarhice. Tăbârță nu exlude apariția unor partide noi în 2017 și proteste stadale până la finele anului curent, dar și schimbarea sistemului electoral.

„Ca și în 2016, atunci când protestele antioligarhice au fost dispersate cu hâtrie, după faimoasa hotărâre a Curții Constituționale de revenire la alegerea directă a Președintelui R. Moldova, în acest an există o tentație puternică „de a fura mingea de pe teren”, schimbând regulile de joc ori de câte ori actorii politici influenți își vor dori să obțină avantaje politice contra concurenților politici. Practica arată că asemenea schimbări bruște pot fi generate în aproape orice sector controlat de guvern: administrație publică, taxe, reglementări electorale, competiție, bănci, creând efectul unei stări de alertă quasi-generală, pentru că aceste schimbări sunt de obicei autorizate de un număr extrem de redus de persoane. Acest sistem hibrid de guvernare devine tot mai impredictibil, tot mai supus erorilor strategice și riscurilor. Drept exemplu poate servi adoptarea în prima lectură a proiectului de lege privind amnistierea capitalurilor și stimularea fiscală, inițiativă criticată de societatea civilă și de partenerii de dezvoltare. Inițiativa confirmă cele mai sumbre suspiciuni cu privire la intențiile maligne ale unor grupuri de influență dinafara sistemului administrativ al RM”.







IDIS „Viitorul” prezintă un studiu privind riscurile anului 2017 pentru R. Moldova, care include previziunile a 22 de experți, diplomați, analiști și consultanți politici, economici etc.



Directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, a declarat că studiul prezintă fenomene de risc pentru țara noastră în domenii precum cel social, economic sau politic.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md