21:52:57 24.04.2024
Stiri

Legea din cauza căreia R. Moldova a ratat DOUĂ MILIOANE de euro de la UE a fost votată în prima lectură

Politică 29.05.2015 15:36 Vizualizări1155 Autor: Ziarul National
Legea din cauza căreia R. Moldova a ratat DOUĂ MILIOANE de euro de la UE a fost votată în prima lectură


Proiectul de lege cu privire la Procuratură, avizat anterior de Comisia de la Veneția, a fost votat astăzi în primă lectură.

Pentru acest proiect de lege și-au dat votul 38 de deputați liberal-democrați și democrați. În total, la ședință au participat 67 de legislatori, comuniștii nefiind prezenți în plenul Parlamentului.

Liderul liberalilor Mihai Ghimpu a acuzat că în mod special nu au venit azi comuniștii la ședință, pentru ca legea să fie votată de majoritatea deputaților prezenți, dar „Europa și societatea nu vor așa”.

Spicherul Andrian Candu a răspuns că acest proiect a fost elaborat timp de trei ani, a fost avizat de Comisia de la Veneția, ieri în Parlament au avut loc dezbateri pe marginea proiectului de lege și nu vede o problemă ca să fie votat în prima lectură cu simpla majoritate a deputaților prezenți.

Menționăm că Legea cu privire la Procuratură urma să fie aprobată încă în toamna anului 2014, în conformitate cu strategia de reformare a justiției, iar din cauza faptului că acest lucru nu s-a întâmplat, R. Moldova a ratat două milioane de la Uniunea Europeană destinate acestei reforme.

Proiectul de lege cu privire la Procuratură prevede instituirea Inspecției procurorilor aflată în subordinea procurorului general, Adunării Generale a Procurorilor, care va fi mecanismul de autoadministrare, și Consiliul Superior al Procurorilor, care va fi persoană juridică, cu buget propriu și, prin urmare, independent.

Totodată, vor fi create trei Colegii: de evaluare; de disciplină și etică; și de carieră și selecție a procurorilor.

Proiectul de lege prevede păstrarea procuraturilor teritoriale și două procuraturi specializate, una dintre ele fiind Procuratura Anticorupție.

Același document conține o nouă modalitate de alegere a procurorului general. Dacă în prezent acesta este votat de Parlament la propunerea spicherului, potrivit noilor norme acesta ar urma să fie ales prin concurs public de către Consiliul Superior al Procurorilor, iar candidatura desemnată va fi propusă șefului statului pentru a semna decretul de numire în funcție a procurorului general.

Dacă șeful statului va refuza, același Consiliu, cu votul a cel puțin două treimi din membri, unde vor fi și reprezentanți ai societății civile, va putea propune repetat candidatura și președintele țării va fi nevoit să emită decretul.

Același document prevede și majorarea salariilor procurorilor începând cu anul viitor.

Cu referire la acest subiect, deputații au declarat ieri că este necesar de a fi modificată Constituția, unde este indicat faptul că procurorul general este numit de Parlament. Pentru modificarea Constituției, însă, este nevoie de votul a cel puțin două treimi din deputați.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md