02:44:38 29.03.2024
Stiri

R. Moldova, la un pas de EPIDEMIE. Un bebeluș de patru luni a DECEDAT de GRIPĂ

Reportaj 12.02.2016 15:07 Vizualizări2744 Autor: Stela Mihailovici
R. Moldova, la un pas de EPIDEMIE. Un bebeluș de patru luni a DECEDAT de GRIPĂ
Poză simbol


MĂSURI // Autoritățile se pregătesc să declare stare de alertă, după ce a fost depășit pragul epidemic la infecții respiratorii acute și au fost înregistrate cinci decese din cauza gripei

Mai mult de jumătate din teritoriile administrative ale R. Moldova sunt afectate de virusul gripal, iar tendința este în creștere, a atenționat Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP). Pragul epidemic a fost depășit, iar în cazul în care numărul îmbolnăvirilor va crește în următoarele două săptămâni, vom avea epidemie. Pentru a evita complicațiile, mai multe instituții de învățământ au fost închise, iar autoritățile au dispus ca evenimentele publice să fie temporar interzise.

Printre cele cinci victime ale gripei se numără și un bebeluș de patru luni din orașul Bălți. Micuțul a decedat din cauza unor complicații provocate de virusul AH1N1. Vicedirectorul Centrului Național de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a precizat că bebelușul se născuse cu patologii, iar gripa a complicat situația și medicii nu au mai putut face nimic.

S-au adresat târziu la medic

O femeie de 58 de ani din localitatea Lunga, Florești, a decedat marți seară în spitalul raional. Bolnava a încercat să se trateze singură acasă și s-a adresat la medic abia după zece zile. Pacienta a fost internată în stare critică pe 28 ianuarie, fiind dusă direct la reanimare. Virusul a provocat complicații, pentru că femeia suferea de mai multe maladii cronice: insuficiență cardiacă, obezitate și diabet. Alte două femei din raionul Telenești, una de 54 și alta de 66 de ani, au decedat din același motiv – s-au adresat târziu la medic.

Peste 12 mii de cazuri de IARCS

Săptămâna trecută, au fost înregistrate 12 346 de cazuri de infecții respiratorii (IARCS), cifrele fiind în creștere de 1,2 ori față de săptămâna precedentă. Morbiditatea prin IARCS a constituit 347 de cazuri la o sută de mii de locuitori, astfel fiind depășit pragul epidemic marcat la 313 cazuri pentru o sută de mii de locuitori.

Există raioane în care situația este un pic mai bună, dar autoritățile sunt prudente și intervin anticipat. De exemplu, la Strășeni au fost înregistrate doar 240 de cazuri de îmbolnăvire, dar o instituție preșcolară de învățământ a fost închisă. „Am făcut ședință cu toți lucrătorii medicali din instituțiile de învățământ, am emis prescripții și am cerut măsuri de profilaxie – aerisirea și dezinfectarea încăperilor. Medicul grădiniței din satul Drăgușeni ne-a informat că jumătate dintre micuți nu frecventează instituția și am decis, de comun acord cu primarul localității, să închidem grădinița pentru a evita răspândirea virozelor”, a declarat Ion Ciochină, medicul-șef al Centrului de Sănătate Publică din Strășeni.

14 grade Celsius în clase

Ministerul Educației precizează că și-a sistat activitatea și grădinița din satul Hirova din raionul Călărași, fiind identificate 15 cazuri de infecție la copii. Până la sfârșitul acestei săptămâni, nu va activa nici liceul din satul Corten, Taraclia, iar în liceul din localitatea Cairaclia a aceluiași raion nu vor merge la ore doar elevii din clasa a patra. Un control al specialiștilor de la Centrul Național de Sănătate Publică a scos la iveală faptul că elevii liceului din Corten erau nevoiți să facă studii în sălile de clasă în care temperatura aerului nu depășea 14 grade Celsius.

„De la 1 februarie, numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a început a crește vertiginos. Se îmbolnăveau câte 20-25 de copii pe zi. Pe 5 februarie s-a ajuns la 42 de cazuri. Elevii vor reveni la ore pe 16 februarie, dacă se va reuși până atunci încălzirea încăperilor și dezinfecția lor”, a menționat șefa Centrului de Sănătate Publică din Taraclia, Elena Caramalac.

Săptămâna trecută au fost închise grădinița și gimnaziul din satul Gaidar din Ceadâr-Lunga, unde s-au depistat focare serioase de infecții respiratorii acute, dar situația s-a ameliorat și instituțiile au fost redeschise. Potrivit Ministerului Educației, elevii vor recupera orele în perioada vacanței de primăvară sau în zilele de sâmbătă, până la sfârșitul anului de studii.

Stoc epuizat de vaccinuri

Situația epidemiologică a determinat conducerea Ministerului Sănătății să efectueze controale în toate cele 36 de spitale raionale pentru a stabili dacă acestea au în stocuri tipurile de medicamente necesare pentru tratarea virozelor și gripei. În mai multe instituții au fost identificate probleme. „Situația a fost remediată. Toate spitalele au primit medicamentele de care aveau nevoie”, ne-au dat asigurări reprezentanții Ministerului Sănătății.

Totodată, Ruxanda Glavan a anunțat că lotul de 150 de mii de vaccinuri antigripale care au fost donate R. Moldova de către Organizația Mondială a Sănătății s-a epuizat. Autoritățile nu intenționează să cumpere alte vaccinuri pentru că suntem în plin sezon epidemic. „Vaccinarea a început pe 22 decembrie și are scopul principal de prevenție. Se recomandă administrarea vaccinului înainte de începerea sezonului de gripă, nu acum”, ne-au spus reprezentanții Serviciului de presă din cadrul Ministerului Sănătății.

Ședință specială la Guvern

Din cauza numărului mare de cazuri de gripă, identificate pe teritoriul R. Moldova, dar și în statele vecine, autoritățile sunt obligate să identifice soluții pentru evitarea unei eventuale epidemii. Mâine, responsabilii tuturor instituțiilor din domeniu au fost invitați la o ședință specială la Guvern. Deocamdată, vicepremierul pe probleme sociale, Gheorghe Brega, a emis o dispoziție prin care a cerut anularea tuturor manifestărilor cultural-sportive și a matineelor în instituțiile preșcolare, pentru că aglomerarea oamenilor poate favoriza extinderea situației epidemiologice.

Măsuri de prevenire a gripei

Pentru a evita molipsirea și complicațiile grave ale bolii, specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică recomandă câteva acțiuni simple de prevenire:

- Evitați contactul cu persoanele bolnave;

- Purtați mască în public pentru a preveni infectarea;

- Acoperiți nasul și gura cu un șervețel de o singură folosință când tușiți sau strănutați;

- Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun sau utilizați gel de mâini pe bază de alcool;

- Aerisiți încăperile. Efectuați dereticarea umedă cu utilizarea detergenților și soluțiilor dezinfectante;

- Folosiți în alimentație produse bogate în vitamine și proteine (carne, brânzeturi, legume, fructe), consumați multe lichide;
- În cazul evoluției bolii în formă ușoară, stați acasă și chemați medicul de familie;

- În cazul evoluției bolii în formă mai gravă, mai ales la copiii mici și persoane vârstnice, consultați obligatoriu medicul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md