23:38:15 28.03.2024
Stiri

INTERVIU: „Poezia a schimbat, schimbă și va schimba lumea”

Social 11.04.2016 13:58 Vizualizări4501 Autor: Ziarul National
INTERVIU: „Poezia a schimbat, schimbă și va schimba lumea”


S-a născut în satul Răzeni, raionul Ialoveni, acolo de unde se trag militanți de vază ai Mișcării de Eliberare Națională a Basarabiei. Numele ei semnificativ, Bivol, o obligă să nu dezamăgească. Muncește mult, lecturează și își iubește neamul. Aceste lucruri îi asigură ascensiune în arta de a scrie poezii.

Este vorba despre Zina Bivol, un nume nou care scrie o poezie susținută de talent și trăire autentică. Mai multe detalii despre talent, poezie și oameni iluștri ne oferă tânăra poetă în interviul de mai jos.

Dragă Zina Bivol, cum ți-ai descoperit talentul de a scrie poezii?

Mi-am descoperit talentul încă de pe băncile școlii, atunci când profesorii ne dădeau o anumită temă ca să scriem un eseu. Însă mie îmi venea mult mai ușor să scriu în versuri, astfel aveam mai multe șanse să iau note mari și să fiu apreciată de către colegi.

Cred că, atunci când m-am născut, Dumnezeu mi-a pus palma pe frunte și m-a înzestrat cu acest talent deosebit, care mă ajută foarte mult zi de zi în comunicarea cu oamenii care mă înconjoară.

Există vreo persoană care te-a încurajat să urmezi această cale?

Mentorul meu, doamna Claudia Partole, a fost cea care m-a încurajat să îmi dezvolt talentul. Fiind încă elevă, îmi amintesc că ea m-a invitat la Cenaclul „Ion Creangă”, unde am avut ocazia să cunosc mulți scriitori și poeți de o valoare deosebită. Doamna Partole m-a susținut foarte mult, chiar dacă la început scriam niște poezii banale, ea îmi spunea mereu: „Nu te descuraja, tu trebuie să citești mult, astfel, cu timpul, gândurile tale se vor așeza, iar tu vei putea scrie poezii adevărate”.

Primul volum de versuri, „Meșterul de dantele”, a fost lansat în 2011. Ce ne poți spune despre aceste poezii?

Despre acest volum pot spune că am fost o norocoasă. Am trimis volumul la Concursul Internațional de poezie „Grigore Vieru” din România, unde am fost surprinsă să aflu că am câștigat premiul mare. După acest concurs am avut mai multe lansări la Sibiu, Bacă, Râmnicu-Vâlcea.

Eu am fost prima basarabeancă care a câștigat acest concurs, pentru mine acest lucru fiind o adevărată mândrie. De asemenea, m-am simțit extraordinar să primesc încurajări și cuvinte de laudă din partea marilor scriitori ca Nicolae Dabija, Mihai Cimpoi.

Datorită acestui concurs, am putut să mă afirm ca tânără poetă și am început să călătoresc mai mult.

După părerea Raisei Vieru, soția marelui poet Grigore Vieru, cea mai bună poezie este „Zidul inimii”. Spune-mi, te rog, ce ai vrut să spui tu prin această poezie?

Fiecare persoană are câte un zid în inimă, un zid care nu-i permite să spună și să gândească ce își dorește cu adevărat. Acest zid reprezintă un gard care ne ține între da și nu, între dragoste și ură, între frumos și urât.

Prin această poezie, eu vreau ca zidul din inimile tuturor să se spargă și să dea frâu liber speranței și lucrurilor bune pe care le au oamenii în adâncul sufletului.

Știu că în lumea ta se învârt mulți oameni de valoare. De cine te simți cel mai apropiat?

Sunt doi oameni la care țin în mod deosebit. Este vorba despre Vasile Romanciuc și Emilian Galaicu Păun, ei sunt cei care reprezintă niște exemple demne de urmat pentru mine. Ei sunt oamenii care știu ce vor, știu ce să ceară și ce vor să primească în schimb.

Cum ai descrie lumea literară de la noi?

Lumea literară văzută din interior arată ca o întâlnire magnifică, superbă, cu oameni buni și talentați care cunosc cel mai bine literatură. Pentru mine, scriitorii reprezintă niște ființe sincere, deschise spre o lume nouă, oameni care mereu întind o mână de ajutor și niciodată nu îți întorc spatele.

Cum crezi, poezia este un sens în plus existenței noastre sau este doar o expresie care se cere hrănită?

Cred că poezia reprezintă ambele lucruri. Nu este simplu să scrii o poezie. Unii spun că este mai dificil să scrii o poezie decât un roman, fiindcă un poem este mic dar are un cuprins enorm. Ea trebuie hrănită zi de zi, pentru sufletul nostru. Dacă noi nu am alimenta poezia, ea s-ar usca la fel ca un pom.

Ce rol crezi că are poezia în societatea de astăzi?

Poezia a schimbat, schimbă și va schimba lumea. Prin poezie reușim să spunem ce nu pot spune alții. Prin poezie eu îmi alin orice durere, ea îmi dă viață și reprezintă pentru mine cea mai bună prietenă pe care o am.

Mulțumim pentru interviu și succese în continuare!

Daniela Nucă, stagiară


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md