04:26:44 19.04.2024
Stiri

IMPORTANT pentru șoferi. Are dreptul inspectorul rutier să te oblige să faci probe biologice de stabilire a stării de ebrietate? Ce spune Curtea Supremă de Justiție

Social 30.06.2016 12:54 Vizualizări2459 Autor: Ziarul National
IMPORTANT pentru șoferi. Are dreptul inspectorul rutier să te oblige să faci probe biologice de stabilire a stării de ebrietate? Ce spune Curtea Supremă de Justiție realitateadorohoiana.ro


Prelevarea probelor biologice pentru stabilirea stării de ebrietate este o procedură legală, dar eventuala impunere a recoltării probelor biologice, după ce a fost stabilit gradul de alcoolemie prin testarea alcoolscopică (omologată), ar constitui o măsură disproporţionată, deci ilegală, pentru că inspectorii de patrulare ar încălca principiul ingerinţei minime, a stabilit Curtea Supremă de Justiție (CSJ), fiind solicitată de Curtea Constituțională să se expună asupra legalității acțiunilor polițiștilor în astfel de cazuri.

Curtea Constituțională urmează să stabilească constituționalitatea testelor biologice pe care sunt obligați să le facă șoferii bănuiți că s-ar afla în stare de ebrietate.

CSJ a stabilit că, deși mai multe decizii CEDO au constatat că corpul unei persoane vizează cel mai intim aspect al vieţii sale private, iar intervenţiile medicale obligatorii – chiar dacă unele minore – constituie o ingerinţă în acest drept, în acest caz, recoltarea probelor biologice serveşte scopurile generale ale siguranţei publice, al protecţiei drepturilor şi libertăţilor altor persoane şi al pedepsirii celor care încalcă legea penală.

„Atât timp cât există alte metode de constatare a gradului de alcoolemie a unei persoane – cum ar fi testarea alcoolscopică omologată – şi poate fi stabilit cu exactitate gradul de alcoolemie, se poate susţine că legislatorul a prevăzut alternative mai puţin intruzive pentru măsura recoltării probelor biologice. Fără îndoială, testarea alcoolscopică a unei persoane constituie o ingerinţă mai mică în dreptul acesteia la viaţa privată decât recoltarea sângelui ei.

Cu referire la proporţionalitate în sensul strict, trebuie stabilită existenţa unui echilibru echitabil între dreptul fundamental al persoanei la respectarea vieţii ei private şi interesele legitime ale unui stat democratic de a asigura siguranţa publică, de a proteja drepturile şi libertăţile altora şi de a-i pedepsi pe cei care încalcă legea penală”, se arată în răspunsul CSJ adresat Curții Constituționale.

Precizăm că potrivit prevederilor legale, „refuzul, împotrivirea sau eschivarea conducătorului mijlocului de transport de la testarea alcoolscopică, de la examenul medical în vederea stabilirii stării de ebrietate şi a naturii ei sau de la recoltarea probelor biologice în cadrul acestui examen medical se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 650 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 3 la 5 ani”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md