18:27:41 21.03.2018
Stiri

Guvernul caută ÎNLOCUITOR pentru Alexandru Tănase la Curtea Constituțională. CONCURSUL a demarat astăzi

Politică 20.04.2017 12:07 Vizualizări2814 Autor: Ziarul National
Guvernul caută ÎNLOCUITOR pentru Alexandru Tănase la Curtea Constituțională. CONCURSUL a demarat astăzi facebook

Mandatul de judecător al lui Alexandru Tănase la Curtea Constituțională (CC) a expirat pe 14 aprilie curent, iar Guvernul, care are dreptul să desemneze doi magistrați la Înalta Curte, organizează un concurs pentru a acoperi locul vacant.

Astfel, Executivul anunță, pentru perioada 20-27 aprilie curent, un concurs pentru suplinirea funcției de judecător la CC.

Printre condiţiile şi cerinţele faţă de candidaţii care vor dori să aplice la funcția de magistrat la Înalta Curte se numără reputație ireproșabilă, cunoștințe în domeniul sistemului juridic național şi a dreptului internațional public, precum și experiență în domeniul juridic.

Dosarul, sigilat în plic, va fi depus personal, sub semnătură, la sediul Cancelariei de Stat (mun. Chişinău, Piața Marii Adunări Naționale, nr.1, bir.550). Dosarele sunt recepţionate începând cu data de 20 aprilie 2017, ora 11.00, până la data de 27 aprilie 2017, ora 17.00.

Dosarele incomplete sau depuse după expirarea datei-limită nu vor fi examinate.

Amintim că Alexandru Tănase a devenit judecător la CC acum șase ani, atunci când a renunțat la funcția de ministru al Justiției în Guvernul condus de Vlad Filat. Atunci, premierul Filat spunea că „și la Curte avem nevoie de oameni cu suflu și capacitate”. Odată desemnat de Guvern, Alexandru Tănase a renunțat la calitatea de prim-vicepreședinte și de membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Menționăm că, în noiembrie 2016, Guvernul a aprobat un proiect de lege privind apropbarea noii structuri a Curții Constituționale. Proiectul Ministerului Justiției prevede ca la CC să activeze șapte judecători și nu șase, care să fie desemnați pentru nouă ani. Deocamdată, proiectul, care prevede și modificarea Constituției, se află în Parlament.

Tănase a fost de acord cu acest proiect de Lege, deoarece în „durata mandatului în Moldova este cea mai scurtă din Europa”. „Din experiența altor Curți Constituționale, pot să vă spun că nouă ani este perioada optimă. Șase ani este un termen prea scurt pentru un judecător constituțional. Pentru formarea unui bun judecător constituțional sunt necesari patru-cinci ani de experiență, prin urmare, este necesar ca perioada de activitate să fie mai mare decât 6 ani. De altfel, aceasta este şi recomandarea experţilor UE la acest capitol”, a precizat președintele CC.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.03.2018 09:15 Ziarul National „Cu mintea nu poți înțelege Rusia”

16.03.2018 14:40 Ziarul National Aurelia Peru-Bălan // CÂTEVA NOTIȚE d...

16.03.2018 09:16 Nicolae Negru Răzvan Ivanovici (?) Vonko

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Parlamentul va reuși, în 2018, să modifice art. 13 din Constituție, astfel încât limba ROMÂNĂ să devină oficială în R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md