Gospodarii din R. Moldova au început să prepare vinul de casă. PERICOLUL amintit de autorități
Țăranii din R. Moldova culeg, în aceste zile, strugurii și îi aduc acasă pentru a-și umple butoaiele cu vin.
Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI îi atenționează asupra pericolului de intoxicare cu dioxid de carbon în urma procesului de fermentare a vinului.
Salvatorii recomandă oamenilor să fie prudenți în prepararea vinului și să respecte regulile de securitate, îndemnându-i să nu intre în încăperile în care se fermentează vinul, dacă nu există ventilație corespunzătoare.
Pentru a verifica dacă în încăpere nu s-a acumulat dioxid de carbon, e nevoie de aprins o lumânare, care se va stinge în cazul în care nu există oxigen suficient.
În astfel de situații, aflarea în încăperile respective este strict interzisă. Mai mult, salvatorii recomandă ca fermentarea mustului să fie efectuată în spații deschise sau în încăperi bine ventilate.
În cazul care cineva a intrat în încăpere și nu a mai ieșit, e necesară apelarea de urgență a Serviciului 901. Aflarea în zona de risc fără echipament de protecție pune în pericol viața oamenilor.
Datele Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale arată că, în anul 2015, patru persoane au decedat, după ce s-au intoxicat cu dioxid de carbon, în urma procesului de fermentarea a mustului.
Salariile din Chișinău, mai mari decât în alte regiuni ale R. Moldova: Ce retribuții au primit în 2023 chișinăuenii
Un deputat de la Chișinău deconspiră „adepții fascismului putinist în R. Moldova” care „sunt ușor detectabili”: „Fac navetă în Rusia, concurând acolo pentru postura de trădător Nr.1, cu condiția că vor fi remunerați din gros de regimul de la Kremlin”
Trei case tradiționale țărănești din satele Butuceni și Morovaia, restaurate în cadrul unui proiect comun cu România, finanțat de UE