13:31:45 25.04.2024
Stiri

GAFĂ impardonabilă a lui Trump. Pe unii i-ar fi costat VIAȚA, dar el a scăpat „IEFTIN”: 110 MILIARDE de dolari

Știri 21.05.2017 15:30 Vizualizări6853 Autor: Ziarul National


GAFĂ impardonabilă a lui Trump. Pe unii i-ar fi costat VIAȚA, dar el a scăpat „IEFTIN”: 110 MILIARDE de dolari

Prima ieşire internaţională a preşedintelui Donald Trump a debutat sâmbătă, la Riyadh, în Arabia Saudită, unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai SUA în Orientul Mijlociu. În plin scandal acasă, din cauza anchetei privind legăturile cu Rusia şi a demiterii şefului FBI care conducea această anchetă, Trump a fost primit în Arabia Saudită cu efuziune de regele Salman, însă vizita sa a fost marcată din start de câteva gafe de etichetă din partea soţiei sale, Melania Trump. Acestea au contat însă prea puţin pentru saudiţi, pentru că Trump a venit la Riyadh cu „cadouri” mult mai importante: Trump a semnat cu saudiţii un pachet de achiziţii de armament de 110 miliarde de dolari, care se va întinde pe 10 ani, precum şi alte acorduri economice care vor depăşi 50 de miliarde de dolari, unele dintre ele negociate în avans între ginerele lui Trump, Jared Kushner, şi fiul regelui saudit.

Donald şi Melania Trump au aterizat sâmbătă la Riyadh, unde au fost întâmpinaţi de regele saudit Salman într-o atmosferă neobişnuit de prietenoasă, corespondenţii de presă relatând că oraşul era împânzit de panouri cu cei doi lideri. Spre deosebire de Trump, fostul preşedinte american Barack Obama nu a fost aşteptat la aeroport de regele Arabiei Saudite.

Trump şi-a început primul turneu internaţional ca preşedinte al SUA cu Arabia Saudită, ceea ce semnifică enorm pentru relaţia cu Orientul Mijlociu, unde americanii se bazează pe saudiţi să îi ajute în lupta antiteroristă din Yemen (unde saudiţii se luptă cu rebelii Houthi, sprijiniţi de Iran), dar şi pentru a contrabalansa Iranul vecin, dar şi pentru afaceri fructuoase cu petrodolarii saudiţi. Turneul lui Trump va continua cu Israelul şi Palestina, apoi urmează summitul NATO de la Bruxelles, apoi Italia, la Vatican şi în Sicilia.

Încă de la aterizare, Trump a fost criticat atât de presa americană, cât şi de cea arabă, pentru o aşa-zisă gafă - Melania Trump a venit cu capul descoperit la ceremonia de primire. În 2015, Trump o criticase pe Michelle Obama pentru un gest similar când a venit în Arabia Saudită, însă o ţinută la fel ca Melania Trump au adoptat şi Angela Merkel sau Theresa May, când au venit în Arabia Saudită.

O altă presupusă gafă sancţionată mai ales de presa arabă a fost că Melania Trump a dat mâna cu regele saudit, arătând iniţiativa, ceea ce este de neacceptat în ţara respectivă, pentru o femeie.

Toate acestea sunt însă mici detalii nesemnificative, dacă privim la ce se află de fapt pe masa la care vor sta Trump şi oficialii saudiţi: un pachet de achiziţii de armament de 110 miliarde de dolari, care se va întinde pe 10 ani, precum şi alte acorduri economice bănoase.

Acordul de achiziţii militare de 110 miliarde de dolari a fost semnat sâmbătă, iar valoarea totală a tranzacţiei va fi de 350 de miliarde de dolari în 10 ani, notează site-ul CNBC.

Potrivit Casei Albe, Donald Trump şi secretarul de stat Rex Tillerson au participat la semnarea unui memorandum de intenţie privind un pachet de echipamente şi servicii de apărare, pentru îmbunătăţirea securităţii Regatului şi a regiunii Golfului în faţa ameninţărilor iraniene.

„Acest acord demonstrează, în termenii cei mai clari, angajamentul Statelor Unite faţă de parteneriatul nostru cu Arabia Saudită şi partenerii noştri din Golf, dezvoltând în acelaşi timp oportunităţi pentru companiile americane din regiune şi sprijinind crearea a zeci de mii de noi locuri de muncă în industria de apărare a SUA. Totodată, înţelegerea consolidează capacitatea Arabiei Saudite de a contribui la operaţiunile de combatere a terorismului în regiune, reducând presiunea asupra armatei americane de a desfăşura operaţiunile respective”, se arată într-un comunicat de presă.

Trump va participa duminică la summitul Arab Islamic American, unde vor fi abordate subiecte precum lupta antiteroristă şi influenţa Iranului în regiune. În faţa a peste 40 de lideri ai naţiunilor musulmane, Trump se va afla în postura ingrată de a vorbi despre pace şi coexistenţă, în condiţiile în care el a semnat şi s-a luptat pentru a impune o blocadă pe teritoriul SUA a imigranţilor veniţi din şapte state majoritar musulmane, pe care el le consideră ameninţări teroriste.

Din nou, miza importantă este undeva în spate, nu la acest summit. Saudiţii vor semna acorduri de peste 50 de miliarde de dolari cu 11 companii americane, a anunţat directorul Aramco, un gigant petrolier arab, conform BBC. În acelaşi timp, pe masă stă acordul militar de 110 miliarde de dolari.

Ce conţine pachetul-gigant de achiziţii militare ale saudiţilor

O parte dintre afacerile care vor fi semnate cu saudiţii ar fi fost negociate în avans de ginerele lui Trump, Jared Kushner, şi de fiul regelui Salman, prinţul Mohammed bin Salman, cei doi dezvoltând o relaţie încă de anul trecut, arată Foreign Policy.

Acordurile de achiziţii militare pe care saudiţii le vor face de la americani inclus nave, tancuri, vehicule blindate, bombe de mare precizie, sisteme de apărare antirachetă şi sisteme radar.

Pachetul de 110 miliarde de dolari, ale cărui negocieri au început încă de pe vremea lui Barack Obama, ar include patru nave de luptă de la Lockheed Martin, în valoare de 6 miliarde de dolari, pe care saudiţii le vor folosi în Golful Persic, contrabalansând forţele iraniene.

În pachet s-ar mai afla şi 153 de tancuri Abrams, de peste 1,1 miliarde de dolari, precum şi 16.000 de kituri cu muniţie teleghidată, care transformă bombele convenţionale în unele „inteligente”, acestea valorând peste 350 de milioane de dolari. Afacerea fusese suspendată de administraţia Obama, după ce apăruseră îngrijorări despre numărul mare de victime între civili, în bombrdamentele din Yemen.

O altă parte importantă a acestui pachet vizează sistemul de apărare antirachetă THAAD, dezvoltat de Lockheed Martin, care costă în jur de 1 miliard de dolari. Pachetul ar însemna şi achiziţionarea de rachete Patriot.

Detaliile vor fi anunţate în zilele ce urmează, însă este probabil să întâmpine rezistenţă în Congres, acasă, unde trebuie aprobate. Un grup de democraţi s-a adresat deja preşedintelui Trump, cerându-i să impună şi condiţii privind drepturile omului, odată cu acordul de vânzare de armament către Arabia Saudită. „Saudiţii sunt parteneri importanţi în Orientul Mijlociu, dar avem obligaţia să ne asigurăm că sprijinul militar amercian nu este folosit pentru a ucide civili nevinovaţi şi să cerem Arabiei Saudite să accepte aceste condiţii de bază ar trebui să fie ceva subînţeles”.

gandul.info


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md