14:32:14 25.04.2024
Stiri

Frumoasa moldoveancă din Malaezia: „Acasă e acolo unde te simţi tu bine”. Ce lecție ar putea învăța R. Moldova de la această țară

Moldovenii în lume 17.07.2017 10:30 Vizualizări16140 Autor: Daniela Hadei
Frumoasa moldoveancă din Malaezia: „Acasă e acolo unde te simţi tu bine”. Ce lecție ar putea învăța R. Moldova de la această țară


A studiat și a locuit în mai mult de zece ţări ale lumii, printre care Suedia, Japonia, Letonia, Slovenia, Irlanda, Franţa și, desigur, R. Moldova, iar în prezent se află în Malaezia, acolo unde activează în calitate de manager financiar.

Rodica Belocosov are 28 de ani și este din Chișinău, iar ceea ce o caracterizează cel mai bine este tendința a de a căuta mereu posibilități de creștere şi dezvoltare personală. Acum, Rodica ne scrie din Singapore, acolo unde se va afla pentru câteva săptămâni într-o vizită de lucru, iar acest oraș a impresionat-o enorm.

„Sunt suficient de curajoasă pentru a mă expune voluntar la cât mai multe provocări pentru a mă autodepăşi, încerc să evit zonele de confort şi să dezvolt spiritul aventurier şi o dorinţa vie de a călători în toate colţurile lumii şi a cunoaşte cât mai multe culturi şi oameni speciali. Ştiu unde pot găsi cei mai sinceri oameni, unde pot servi un vin de calitate, unde pot savura un apus pe cinste, unde sunt cele mai bune locaţii pentru snorkelling şi cum să transform necunoscutul în experienţe fascinante”, ne spune tânăra.

Kuala Lumpur, Singapore, Hong Kong

Rodica a ajuns să locuiască în Malaezia din pură coincidență.

„Odată cu absolvirea programului de master în Suedia, eram hotărâtă să nu mă întorc acasă, ceea ce îmi pare chiar trist, pentru că mereu îmi încurajam prietenii să rămână sau se întoarcă acasă şi să depună efort în a schimba ceva. Îmi doream o experienţă absolut nouă, un nou şoc cultural. Îmi amintesc că făcusem o listă în care aveam 10 ţări unde căutam un loc de muncă. Singapore şi Malaezia s-au strecurat în lista respectivă cumva mai mult în glumă. A fost o surpriză faptul că aplicasem la trei joburi în Malaysia şi primisem în foarte scurt timp două oferte, iar una dintre ele este cea la care activez acum. Totul s-a întâmplat foarte repede. Am primit oferta finală în mai puţin de o săptămână, am cumpărat biletul şi apoi a trebuit să îmi „justific” alegerea în faţa familiei, pentru că am surprins multă lume cu această decizie. De ce am ales Malaezia? A fost o decizie impulsivă de a emigra într-o ţară cu mult soare, care îmi lipsise atât de mult în Suedia”, ne explică Rodica.

Tânăra activează acum în cadrul unui startup ce dezvoltă un software eficient pentru managementul complet al restaurantelor, ce îşi are sediul în Malaezia, dar activează în Singapore şi își pregătește lansarea până la sfârşitul acestui an în Hong Kong şi Australia.

„Atâtea religii şi culturi conviețuiesc în armonie şi pace”

După aproximativ 16 ore de zbor, dar mai ales după o toamnă rece petrecută în Suedia şi Irlanda, ajunsă în Malaezia Rodia s-a bucurat din plin, în primul rând de soare și vreme frumoasă. Apoi, a început a observa mulţimea de oameni coloraţi din jurul său: indieni, musulmani, chinezi şi foarte mulţi turişti francezi, olandezi, australieni şi neozeelandezi.

„Odată ajungă în oraș, care este foarte aglomerat, am început a urmări zgârie norii, înghesuiala şi balamucul de tarabe cu oameni care vând de toate - fructe, mâncare, haine etc. Abia atunci diferenţa dintre oraşul micuţ studenţesc şi super organizat în care locuisem în Suedia a prins contur. În Malaezia, cam jumătate din populaţie este de etnie malay, care are religia musulmană, cealaltă jumătate este compusă din chinezi, care sunt creştini, budişti sau atei şi indieni, plus populaţii orientale şi europene. Îmi pare absolut fascinant modul în care atâtea religii şi culturi conviețuiesc în armonie şi pace. Încerc să mă conformez la nuanţele culturii locale, să studiez mult mai minuţios modul de viaţă al celor din jur. Faptul că am bazin în clădirea în care locuiesc, dar şi la oficiu m-a motivat să îmi depăşesc fobia de adâncime. Acum fac ore de înot şi următorul pas ar fi să îmi iau licenţă de diving şi să învăţ să fac surfing”, își povestește experiențele tânăra moldoveancă.

Un oraș mereu în schimbare

Rodica vorbește cinci limbi străine, iar în opinia sa oraşul în care locuiește în prezent, Kuala Lumpur, este unul mereu în schimbare.

„Malaezia s-a transformat în ultimele două decenii într-un stat modern, în ciuda caracterului musulman susţinut şi declarat de stat. Observ un număr impunător de tineri relativ nonconformişti vestimentar, care colorează oraşul şi îi oferă un aer vibrant şi plin de viaţă. Stilul vestimentar mi-a atras atenţie, pentru că este uneori foarte relaxat pentru un stat musulman. Desigur, nu lipsesc hainele tradiţionale malaeziene şi portul musulman. Adevărul e că găseşti tot ce ți-ai putea dori aici: clădiri moderne, zgârie-nori, viaţă de noapte, sistem decent de transporturi, parcuri, malluri - toate astea într-o atmosferă autentică asiatică. Evit să vorbesc despre părţile negative precum corupţia, birocraţia, şomajul, scandaluri politice sau discriminările pe bază de rasă, pentru că multe dintre ele nu sunt noi. Multe ţări, inclusiv Moldova, se confruntă cu ele. Economia este însă în creştere şi schimbările sunt observabile”, ne povestește Rodica.

„Faptul că sunt din Moldova mi-a adus extra beneficii”

Deși de mai bine de opt ani se implică în proiecte internaționale, iar de patru ani locuiește în străinătate, Rodica ne spune că jobul pe care îl are în prezent este și primul său post de muncă mai serios, iar faptul că este originară din R. Moldova i-a adus mult mai multe avantaje decât și-ar fi imaginat.

„Mereu am fost primită pozitiv şi deschis şi mi s-a spus că noi, cei din Moldova, având cumva mai puţine facilităţi şi resurse și un sistem mult mai slab de învăţământ, reuşim să obţinem poziţii de top în companii mari precum Facebook, Google, Apple etc. Aceasta este o dovadă în plus de perseverenţă şi motivaţie, nopţi nedormite, cărţi citite şi lecţii învăţate. Eu nu am întâlnit bariere, sub nicio formă. Uneori, faptul că sunt din Moldova mi-a adus extra beneficii, sunt multiple burse pentru statele Parteneriatului Estic, dar asta e şi pentru că tinerii de acasă nu dispun de un sistem de creditare corect pentru a plăti studiile peste hotare, cum ar fi cele din Olanda cu 0% dobândă, perioada de rambursare fiind de 45 de ani”, ne explică tânăra.

Time management și record peste record

Deși dispune de foarte puțin timp liber, Rodica încearcă să-l petreacă cât mai frumos și eficient posibil. De obicei, călătorește pe teritoriul Malaeziei, pentru a cunoaște orașe și plaje noi, iar cea mai recentă provocare personală este ca în fiecare luna să încerce ceva nou, care mai apoi să devină obişnuinţă.

„De exemplu, în februarie am început a-mi organiza timpul pentru lectură, îmi setasem obiectivul de a citi minimum 25 de pagini pe zi, acum asta a devenit obişnuită. Acum lucrez asupra îmbunătăţirii regimului meu alimentar, fac sport minimum de cinci ori pe săptămână, înot, gătesc, iar celelalte ore libere sunt dedicate pentru somn, familie şi prieteni”, zice frumoasa chișinăueancă.

Tânăra a fost primită foarte călduros de către colegii săi de muncă, ba mai mult - cu o sumedenie de întrebări, mai ales că este unica persoană din R. Moldova pe care au întâlnit-o.

„Colegii mei sunt din peste 15 ţări, precum India, Vietnam, Kazahstan, Danemarca, SUA, Olanda, Franţa, Filipine, Singapore etc.”, spune Rodica. Tânăra s-a acomodat foarte repede în noua țară, dar, după cum ne spune ea, cel mai complicat e să te acomodezi la climatul tropical, după ce locuieşti ceva timp în unul mai rece.

„Desigur că îmi lipsesc pistele pentru biciclişti din nordul Europei, dar şi infrastructura potrivită pentru a alerga în orice parte a oraşului şi oră a zilei. Asta chiar nu e posibil în Kuala Lumpur. De când sunt aici nu am alergat afară, chiar îmi pare un chin, dar nici nu este sigur, pentru că există foarte mulți motociclişti care mai obişnuiesc să smulgă genţile şi telefoanele din mers. Eu încă mă uit cu suspiciune la ei şi ştiu că nu ar trebui, dar asta nu e un mit local, chiar sunt destule cazuri de jaf. Kuala Lampur nu e un oraş foarte sigur. Dar ar fi ironic să afirm că am întâlnit greutăţi sau incomodităţi, atunci când nivelul de trăi depăşeşte considerabil clasa medie”, explică tânăra.

„Un cumul de lucruri şi factori care mă ţin aici”

Deși se află la mii de kilometri distanță de casă, Rodica recunoaște că există prea multe lucruri şi factori care o ţin acolo.

„Colegii, prietenii şi jobul cred că sunt în top. Îmi place că învăţ şi e un spaţiu foarte productiv pentru mine. Abundenţă de lumină şi soare. Faptul că sunt la o oră zbor de nişte plaje absolut splendide. Ploaia tropicală, cu ropote puternice şi clăbuci, dar care trec la fel de repede precum au început. Pentru mine clima chiar este absolut minunată - mereu vară, cu ploi dese şi scurte”, ne spune Rodica.

Tânăra s-a îndrăgostit și de mâncarea tradițională din Malaezia, iar de când de află acolo a descoperit și bucătăria indiană - cheese naanul şi roţi pisangul, care sunt marea sa slăbiciune.

„Bucătăria populaţiei malay (musulmană) nu conţine carnea de porc şi, evident, alcoolul, cea budistă şi hindusă - din nou cu restricţii la carnea de porc şi cea din urmă la vită. Specific acestei regiuni este fructul durian, mirosul ciudat al acestuia se simte la fiecare tarabă cu mâncare şi a trebuit să treacă mult timp ca să mă obişnuiesc cumva cu el”, povestește Rodica.

„Politeţe şi galanterie excesivă”

În opinia Rodicăi, cetățenii originari din Malaezia sunt foarte amabili, chiar prea amabili. „Nu e politic corect să afirm asta acum, dar în Malaysia dacă eşti alb ai cumva un statut special, doar aşa îmi explic modul în care sunt trataţi străinii. Probabil, aici e influenţa colonialismului, care încă se resimte în interacţiunea dintre localnici şi europeni. De aici vine şi politeţea şi galanteria excesivă. Cu toate astea, oamenii îmi par foarte frumoşi, din multe puncte de vedere, în echipa mea am insistat să angajez un localnic şi mă conving de asta în fiece zi. Şi, apropo, dacă ar fi să compar nivelul lor de limbă engleză cu cel din Thailanda, Cambodia, Mynmar, atunci este indiscutabil mult mai avansat. Malaezia este naţia contrastelor sociale, cu siguranţă”, consideră Rodica.

„Nu prea văd să mă întorc în R. Moldova”

Acesta este al patrulea an de când Rodica este departe de casă. Ultima dată a fost în R. Moldova în septembrie 2016.

„Îmi amintesc că urma să mă văd cu o prietenă, mergeam în parcul central, plouase, mult glod, murdărie, dar cel mai grav - fețe triste, chinuite şi niciun zâmbet. Incredibil de trist. Asta a cam eclipsat toate posibilele schimbări. Revin acasă în septembrie şi chiar sunt curioasă să văd evoluţia. Cred că cetăţenii care pleacă o fac pentru un trai mai bun. Deşi, pe parcursul acestor ani, am înţeles că acasă e acolo unde te simţi tu bine şi fiecare e liber să îşi caute spaţiu. Totuși, în următorii cinci-zece ani nu prea văd să mă întorc în R. Moldova. Viitorul mai îndepărtat poate, dacă se va ivi şansa să contribui la dezvoltare, nu o voi neglija”, zice Rodica.

În acest an, tânăra și-a propus să descopere sud-estul Asiei, iar până acum a reuşit să viziteze Thailanda, Cambodia, Myanmar, India, oraşe și insule din Malaezia. Cel mai mult, însă, a impresionat-o călătoria în Myanmar.

„O ţară abia ieşită din dictatură, practic închisă până acum patru ani, care aleargă să prindă din urmă mileniul trei. Adevărata bogăţie a Myanmarului sunt oamenii, foarte frumoşi şi foarte calzi şi poţi să le citeşti inocenţa în priviri. Am vizitat Myanmarul de Festivalul Apei, care marchează Anul nou pentru budişti. Deci, locuitorii şi turiştii se adună în grupuri, dansează şi îşi încarcă pistoale sau căldări şi se stropesc cu apă foarte rece. Dacă e să fac o simplă paralelă cu cantităţile de mâncare irosite la aceste sărbători în Moldova, chiar ar fi o lecţie de învăţat”, consideră Rodica.

R. Moldova are nevoie de mai multă toleranță și comunicare

Rodica este de părere că R. Moldova are multe de învățat de la Malaezia, în special la capitolul toleranţă şi comunicare.

„Așa cum am mai spus, Malaezia e ţara contrastelor sociale, însă modul în care interacţionează în armonie şi pace este o lecţie de învăţat. Tinerilor noștri pot să le spun: munciţi acasă, implicaţi-va, faceţi voluntariat, citiţi mult şi nu neapărat cărţile din curricula universitară sau liceală. Afară e o lume fascinantă şi e doar la un click distanţă. Situaţiile inconfortabile va ajută să evoluaţi enorm şi să va lărgiţi orizonturile fizice şi mintale”.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md