10:42:17 28.03.2024
Stiri

FOTO // CHIMIE în farfurie: Cum arată aditivii alimentari pe care îi mănânci zilnic

Reportaj 15.05.2017 17:01 Vizualizări5069 Autor: Ziarul National
FOTO // CHIMIE în farfurie: Cum arată aditivii alimentari pe care îi mănânci zilnic sursa: eva.ro


E-urile de care auzim atât de des şi pe care mulţi dintre noi au ajuns deja să le ignore, fac parte zilnic din alimentaţia noastră.

Fie că îţi plac dulciurile, fie că ai o pasiune pentru mezeluri, pentru chips-uri sau sucuri, consumi în fiecare zi zeci de substanţe chimice de care n-ai auzit în viaţa ta. Au denumiri complicate, formule chimice şi mai complicate, nimeni nu cunoaşte exact ce efecte au asupra sănătăţii, şi cu toate acestea sunt incluse în aproape toate alimentele pe care le găseşti pe rafturile magazinelor.

Iar dacă ar fi să ne gândim logic, dacă ai face o prăjitură acasă, crezi că o poţi păstra în dulap timp de trei luni, astfel încât să arate la fel ca în prima zi, când ai scos-o din cuptor? Scopul acestor substanţe este acela de a crea iluzia de prospeţime atunci când ea lipseşte cu desăvârşire.

Nu doar conservanţii sunt folosiţi intens, ci şi alte ingrediente chimice care au rolul de a ne păcăli că ceea ce mâncăm arată şi este absolut delicios. Coloranţii, potenţiatorii de gust, stabilizatorii şi aromele sintetice sunt de nelipsit din cele mai multe alimente procesate.

Mono - şi digliceride ale acizilor graşi (E471). Oferă produselor o consistenţă cremoasă şi prelungesc termenul de valabilitate

Gumă de xantan. Substanţă de îngroşare, folosită pentru a da vâscozitate alimentelor

Tartrazină (E102). Colorant galben

Glutamat de sodiu sau Glutamat monosodic (E621). Este folosit pentru a intensifica gustul alimentelor

Poliricinoleat de poliglicerol (E476). Este folosit în special în ciocolată şi deserturile învelite în ciocolată, pentru a-i controla consistenţa

Carnagenan (E407). Substanţă de îngroşare şi de gelificare, folosită intens în producerea mezelurilor

Aspartam (E951). Îndulcitor sintetic

Nitrit de sodiu (E250). Conservant şi stabilizator de culoare

Benzoat de potasiu (E212). Conservant

Guma de Guar (E412). Substanţă de îngroşare

Carmin (E120). Colorant roşu obţinut din cochilia unor insecte

Caramel (E150a, b, c, d). Colorant alimentar adăugat în special în băuturile de tip cola

Sursa: eva.ro


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md