12:45:45 19.04.2024
Stiri

Fost procuror general despre MITA din sistemul judecătoresc: „Un magistrat își poate asigura un trai liniștit la bătrânețe „rezolvând” două-trei cazuri”. REACȚIA CSM

Anticorupție 10.01.2017 12:20 Vizualizări8549 Autor: Ziarul National
Fost procuror general despre MITA din sistemul judecătoresc: „Un magistrat își poate asigura un trai liniștit la bătrânețe „rezolvând” două-trei cazuri”. REACȚIA CSM   noi.md


Fostul procuror general al R. Moldova în perioada anilor 2007 - 2009, Valeriu Gurbulea, susține că, din toate structurile de stat și publice din republică, „sistemul judecătoresc este cel mai corupt”.

„Judecând după „tarifele” din sistemul judecătoresc, un magistrat își poate asigura un trai liniștit la bătrânețe „rezolvând” două-trei cazuri. Ispita e mare și solicitările de a rezolva o problemă sau alta în instanță tot sunt multe. Sunt departe de gândul că toți judecătorii sunt corupți, dar cred sincer că sistemul judecătoresc este unul dintre cele mai corupte din Republica Moldova”, a declarat Valeriu Gurbulea într-un interviu acordat recent.

Potrivit lui Gurbulea, mita cea mai mare este percepută de judecători în cazuri care vizează litigii legate de patrimoniu, proprietăți, imobile, sancțiuni financiare, tranzacții financiare: „Sunt mulți oameni care vor să rezolve aceste litigii mituind judecătorul. Dar asta nu înseamnă că cineva îi forțează mâna magistratului să ia mită, el este liber să aleagă”.

Solicitat să spună care este mărimea mitei încasate de judecători, Gurbulea a spus că valoare unei mite medii ar constitui echivalentul salariului anual al magistratului, adică până la 180 de mii de lei pentru un singur caz.

Declarațiile fostului procuror general au supărat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) care îl acuză pe Gurbulea că operează cu „date generale și presupuneri”.

„Consiliului Superior al Magistraturii apreciază afirmaţiile menţionate fiind de natură să producă un impact negativ asupra credibilităţii sistemului judecătoresc al Republicii Moldova, cu consecinţa afectării independenţei şi imparţialităţii magistraţilor, deoarece în acest articol nu sunt menționate date concrete referitor la un caz de corupție a unui judecător, dar date generale și presupuneri, fapt care nu inspiră credibilitate și seriozitate. Consiliului Superior al Magistraturii îndeamnă societatea civilă să sesizeze Inspecția judiciară în legătură cu activitatea judecătorilor care manifestă acțiuni concrete de neglijență profesională”, se arată într-un comunicat de presă al CSM.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md