12:27:22 29.03.2024
Stiri

Premierul Filip: „Adevărul e că reformele sunt DUREROASE, iar percepția oamenilor va fi că e mai RĂU. Peste câțiva ani, toți vor fi recunoscători”

Politică 05.12.2016 15:00 Vizualizări2590 Autor: Ziarul National
Premierul Filip: „Adevărul e că reformele sunt DUREROASE, iar percepția oamenilor va fi că e mai RĂU. Peste câțiva ani, toți vor fi recunoscători”


„Anul acesta am gestionat o criză și este important că ne-am oprit dintr-o cădere liberă. Acum, când am recăpătat încrederea partenerilor externi, avem în față doi ani în care trebuie să ne dezvoltăm. Doar după asta oamenii vor simți în propriile buzunare rezultatele reformelor. Nu cred că din 2017 se vor resimți rezultatele și trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Adevărul e că reformele vor fi dureroase, iar în perioada imediat următoare percepția oamenilor va fi că e și mai rău”, a declarat fără ocolișuri premierul Pavel Filip în cadrul unei emisiuni televizate.

Acesta a menționat că cetățenii au o atitudine pozitivă atunci când aud cuvântul reforme, dar au o cu totul altă reacție atunci când e vorba de implementarea acestora. „Reformele la început sunt dureroase și antipopulare, iar din acest motiv nimeni dintre politicieni în ultimii 25 de ani nu și-a asumat reforme dure. Asta pentru ca să nu piardă votul alegătorilor. Este o realitate. Dar dacă facem aceste reforme, atunci peste un an – doi se vor resimți lucrurile pozitive. Doar atunci instituțiile statului, Guvernul își vor recăpăta încrederea în rândul oamenilor. Eu sunt conștient că oamenii sunt supărați pe Guvern și le dau dreptate. Și asta pentru că salariile și pensiile sunt mici. Dar nu există miracole. Pentru a obține salarii și pensii mai mari, trebuie să implementezi reforme dure și nepopulare”, a subliniat Filip.

Prim-ministru s-a referit și la reforma sistemului de pensii, care a fost criticată de unele partide din opoziție.

„Să pornim de la faptul unde se află actualmente acest sistem de pensii. Tabloul este foarte sumbru, mai ales că 83% dintre pensionari primesc o pensie sub minimumul de existență. Vă dau un exemplu în acest sens. Avem un judecător și un medic chirurg. Primul are un salariu de la 20 la 30 de mii de lei și iese la pensie la 50 de ani. Plus la asta, judecătorul va avea o pensie care constituie 80-85% din salariu. Chirurgul are un salariu de 5 000 - 6 000 de lei și iese la pensie la 62 de ani. Acesta va beneficia de o pensie care constituie 28% din salariul pe care l-a avut. Deci, vedem că nu există niciun fel de echitate. Astfel de categorii de oameni precum judecători, procurori, funcționari de stat, deputați etc. sunt cei care opun rezistență. Dacă nu facem reforma în acest domeniu, atunci în doi-trei ani sistemul de pensii va cădea. Dacă astăzi rata de înlocuire pentru pensionari este de 28%, atunci până în 2020 aceasta va ajunge la 13-15%. Asta înseamnă că pensiile mici vor fi și mai mici”, a explicat Pavel Filip.

Oficialul spune că e conștient că actualul Guvern va fi foarte mult criticat pentru acest lucru, dar precizează că reforma este inevitabilă. „Mă voi întâlni cu reprezentanții sindicatelor, cu cei ai instituțiilor de forță pentru a discuta această problemă. Pe culoare toți recunosc că e necesară reformarea sistemului de pensii, dar atunci când ies în public recurg la declarații populiste. Voi fi criticat acum, dar peste câțiva ani toți vor fi recunoscători. Dacă punem în aplicare această reformă în 2017, iar în acest sens avem deja o înțelegerea în cadrul coaliției de guvernare, atunci cei care vor ieși la pensie în anul următor vor avea o pensie mai mare cu cel puțin 50%. S-a speculat foarte mult și cu mărirea vârstei de pensionare. Lucrul acesta se va întâmpla în timp de 10 ani”, a adăugat prim-ministrul.

În alt context, Pavel Filip s-a referit și la declarațiile președintelui ales, Igor Dodon, care preferă schimbarea vectorului de dezvoltare al R. Moldova.

„Am discutat la Burxelles și despre discursul adoptat de președintele ales, Igor Dodon. Aceste declarații ale dânsului nu au venit să simplifice relațiile cu UE. Mesajul meu a fost ferm – obiectivul nostru rămâne în continuare să ne integrăm în UE. Facem campanie în poezie, dar guvernăm în proză. Chiar dacă președintele a fost ales de popor, rămânem o țară parlamentară. Eu m-am întâlnit cu Dodon și am punctat trei lucruri. Am zis că putem să colaborăm, să coabităm sau să ne confruntăm. Eu prefer cooperarea, mai ales că atât Guvernul, cât și președintele ales, vor prosperitate pentru oameni. Dacă vom avea această colaborare, atunci vor avea de câștigat oamenii. Putem să coabităm, dar asta înseamnă că vom avea o mișcare mai lentă”, a conchis sursa citată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md