13:09:02 22.04.2018
Stiri

Experţi IT // Coreea de Nord ar fi RESPONSABILĂ de atacul cibernetic global

Știri 17.05.2017 11:53 Vizualizări1817 Autor: Ziarul National
Experţi IT // Coreea de Nord ar fi RESPONSABILĂ de atacul cibernetic global Sursa: ziare.com

Cercetători în securitate informatică au descoperit o potenţială legătură între Coreea de Nord şi atacul cibernetic global care a lovit zeci de mii de companii şi instituţii, începând de vineri, în întreaga lume.

Neel Mehta (Google) a postat coduri informatice care prezintă unele similitudini între virusul „WannaCry”, care a afectat 300.000 de calculatoare din 150 de ţări, şi o altă serie de acţiuni de piraterie atribuite Coreei de Nord, transmite AFP.

Unii experţi au conchis rapid că aceşti indici, chiar dacă nu sunt pe deplin concludenţi, dovedesc că în spatele acestui atac cibernetic se află Coreea de Nord.

„Pentru moment, este nevoie de mai multe cercetări în versiunile mai vechi ale WannaCry”, a notat compania Kaspersky de securitate informatică.

Dar „un lucru este sigur: descoperirea lui Neel Mehta este indiciul cel mai semnificativ până acum privind originile WannaCry”, adaugă experţii.

Conform Kaspersky, similitudinile din coduri duc spre un grup de piraţi cibernetici intitulat Lazarus, care ar fi în spatele atacului informatic din 2014 contra studiourilor Sony Pictures.

Numeroşi experţi au atribuit la acea vreme pirateria respectivă hackerilor nord-coreeni, care ar fi acţionat ca represalii pentru lansarea unui film produs de Sony care îl ridiculiza pe liderul nord-coreean Kim Jong-Un.

Aceiaşi hackeri sunt suspectaţi, de asemenea, de atacurile din trecut asupra Băncii Centrale a Bangladeshului şi altor actori ai sistemului financiar internaţional.

„Acest grup a fost foarte activ din 2011. Lazarus este o uzină de viruşi care produce noi mostre graţie unei multitudini de furnizori independenţi”, au mai arătat cercetătorii de la Kaspersky.

Atacul denumit „WannaCry”, un asalt de tip ransomware de o amploare fără precedent la scară mondială, a afectat zeci de mii de computere din locuinţe, sedii de firme şi agenţii guvernamentale, în acestea infiltrându-se programe maliţioase (malware) care au criptat şi blocat accesul la conţinut, până când utilizatorii au fost dispuşi să plătească între 300 şi 600 de dolari în moneda virtuală bitcoin pentru a le fi redat controlul asupra fişierelor.

Circa 150 de ţări se pare că ar fi fost afectate, iar propagarea acestui atac a fost limitată de un cercetător britanic în domeniul securităţii cibernetice care a găsit un aşa-numit întrerupător pentru dezactivare.

Sursa: ziare.com

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.04.2018 09:19 Nicolae Negru Halal clasă politică nouă!

19.04.2018 09:19 Ziarul National Octavian Țâcu // Nodul sirian: Cine c...

16.04.2018 10:02 Ziarul National Akela a ratat ținta

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că are cele mai mari șanse să devină primar general al municipiului Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md