21:31:31 20.06.2018
 
Stiri

EXPERT: Aprecierea din ultimele zile a leului față de dolar LOVEȘTE puternic în bugetul republicii și veniturile cetățenilor. Pierderi de MILIARDE

Economie 19.05.2017 11:40 Vizualizări2535 Autor: Ziarul National
EXPERT: Aprecierea din ultimele zile a leului față de dolar LOVEȘTE puternic în bugetul republicii și veniturile cetățenilor. Pierderi de MILIARDE

Aprecierea cu 8,5% a leului față de dolar, în comparație cu luna decembrie 2016, lovește puternic veniturile populației, remitențele, dar și bugetul de stat, care vor înregistra săptămânat pierderi de cel puțin 120 de milioane de lei, iar până la finele anului - de peste patru miliarde de lei.

„Doar săptămâna aceasta, de pe urma aprecierii leului, bugetul de stat va pierde 30 de milioane de lei, exportatorii vor pierde peste 65 de milioane de lei, iar cetățenii vor rata peste 30 de milioane de lei de la convertirea veniturilor lor provenite din remitențe. Evident, aceste pierderi ar trebuie să fie compensate de scăderea prețurilor la mărfurile și produsele din țară, însă acest fenomen, dacă va avea loc, atunci va fi cu mare întârziere și cu un impact extrem de mic”, susține expertul de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Potrivit sursei, anul 2017 a început promițător, în primele trei luni ale anului fiind înregistrate progrese la majoritatea indicatorilor.

Exporturile au crescut cu 26,8% - de la 416,5 milioane de dolari în primele trei luni ale anului 2016 la 528,2 milioane de dolari în primele trei luni ale anului 2017. La fel și veniturile fiscale ale bugetului de stat au crescut cu 25,8% - de la 6,3 miliarde de lei în 2016 la peste 8 miliarde de lei în 2017. Și remitențele au înregistrat o creștere de 7,8% - de la 246,2 milioane USD în primele trei luni din 2016 la peste 265 milioane USD în primele trei luni ale lui 2017.

„Însă ,lovitura a venit de acolo de unde nu ne așteptam. Aprecierea valutei naționale față de dolarul american a lovit și lovește dur asupra tuturor acestor indicatori”, zice Ioniță.

În opinia expertului, această apreciere a leului arată „starea muribundă” a economiei, incapacitatea ei de a absorbi intrările de valută în țară. În consecință, aceste intrări de valută se vor finaliza cu creșterea importurilor și a deficitului balanței comerciale.

„Până atunci, aprecierea valutei aduce pierderi de cel puțin 120 de milioane lei săptămânal bugetului, cetățenilor și agenților economici. Dacă situația se va menține și-n continuare așa, atunci pierderile totale până la finele anului se vor ridica la patru miliarde de lei. Dintre acestea, pierderile bugetului de stat vor fi de peste un miliard de lei, ale agenților economici - de peste două miliarde de lei, iar ale veniturilor populației din remitențe - peste un miliard de lei. Va rezista bugetul, dar agenții economici, dar populația?”, întreabă experul de la IDIS „Viitorul”.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2018 09:37 Ziarul National Aleea Clasicilor de sub peretele unui...

15.06.2018 09:38 Nicolae Negru Ceva nu se leagă în „strategia de rec...

11.06.2018 15:31 Ziarul National Gheorghe Erizanu: Gaudeamus și Carol ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Considerați judicioasă decizia Curții Constituționale din 4 iunie prin care a fost anulată Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti, adoptată în 1989, care îi oferea limbii ruse statut de „limbă de comunicare”?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md