08:03:27 25.04.2024
Stiri

EXCLUSIV // Vladimir Socor: „În R. Moldova a avut loc o lovitură de stat”. Ce crede analistul despre posibilii premieri Leancă sau Candu

Politică 02.11.2015 14:24 Vizualizări7318 Autor: Mariana Rață
EXCLUSIV // Vladimir Socor: „În R. Moldova a avut loc o lovitură de stat”. Ce crede analistul despre posibilii premieri Leancă sau Candu


Analistul politic al Fundaţiei Jamestown şi Eurasia Daily Monitor, Vladimir Socor, consideră că R. Moldova a fost supusă, joia trecută, unei lovituri de stat în interiorul alianței de guvernare.

Într-un interviu acordat în exclusivitate Ziarului NAȚIONAL, analistul stabilit în Germania afirmă că noul Executiv nu are cum fi proeuropean, de aceea, recomandă Partidului Liberal Democrat din Moldova să rămână în opoziție.

Citiți mai jos ce crede analistul despre perspectiva europeană a R. Moldova și despre doi posibili candidați la funcția de prim-ministru: Iurie Leancă și Andrian Candu.

Domnule Socor, cum comentați ultimele evenimente de la Chișinău, pornind de la demisia Guvernului Streleț?

În acest caz, nu este vorba despre căderea Guvernului. Trebuie să facem o distincție clară între Guvernul așa-zis al alianței, pe de o parte, și prim-ministrul Valeriu Streleț, din PLDM, pe de altă parte. Guvernul nu e deloc omogen. Am descris ceea ce a avut loc drept o lovitură de stat în interiorul alianței.

Domnul Plahotniuc a dat o lovitură de stat în interiorul alianței, împotriva singurului partid proeuropean, prooccidental din alianță, care este PLDM. Nu Guvernul a căzut, PLDM este cel distrus. Guvernul se va reconstitui într-o formulă în care partidul domnului Plahotniuc și domnul Plahotniuc vor fi și mai puternici. Este o operație metodică de distrugere a PLDM.

În aceste condiții, PLDM ar trebui să participe la formarea noii coaliții de guvernare?

Eu cred că PLDM nu ar trebui în niciun chip să participe la aceste negocieri. În primul rând, eticheta de proeuropean aplicată Partidului Democrat și domnului Plahotniuc este o etichetă falsă. Acest partid niciodată nu a fost proeuropean. El a sabotat cursul european. Anume acestui partid i se datorează faptul că sectorul justiției, al ocrotirii legii și sectoarele economice au fost acaparate de un grup de interese din jurul domnului Plahotniuc, ceea ce a sabotat calea europeană.

De câțiva ani spun că este greșit să denumim AIE o coaliție proeuropeană. A fost o coaliție în care un singur partid a fost proeuropean. Pe când celelalte două n-au făcut decât să pună bețe în roate, să blocheze sau să saboteze. Nici măcar nu au fost interesate de integrarea europeană.

Cred că ar fi o mare greșeală din partea PLDM să revină în această coaliție. Nu ar face decât să grăbească compromiterea PLDM. Anume din această cauză a suferit imaginea PLDM și, ca urmare, procentajele electorale. Am vorbit și anterior despre îmbrățișarea sufocantă în care s-a pomenit PLDM în cadrul acestei coaliții. Nu au făcut decât să se discrediteze. Urmează distrugerea acestui partid. Fie că va fi în coaliție, fie că va fi în afara ei, oricum se va încerca distrugerea acestui partid, prin acapararea unor deputați din fracțiunea PLDM și prin acapararea, cumpărarea, șantajarea unor primari și consilieri din orașe și raioane.

Întorcându-se în această alianță, PLDM și-ar pecetlui soarta.

Care ar fi soluția pe care ar trebui să o aplice PLDM în această situație?

Cred că PLDM ar trebui în mod curajos și eficient să devină un partid european de opoziție. Dacă PLDM se întoarce în Guvern, continuă să fie strivit, mânjit, discreditat, acest fapt va însemna dispariția partidului. Moldova are nevoie de acest partid. Este singurul cu o reală orientare proeuropeană. Moldova are nevoie chiar și în opoziție de o forță proeuropeană. Dacă PLDM se lasă atras în coaliția de guvernare, toată opoziția va fi ceea ce eu am numit stânga roșie, iar în cadrul guvernării PLDM nu va reuși în niciun caz să își impună punctul de vedere. Va pierde din ce în ce mai multe poziții, va pierde deputați din fracțiune, va pierde posturi ministeriale, va pierde desigur și postul de prim-ministru. Va deveni un partid la cheremul grupului de interese din jurul domnului Plahotniuc.

Acum, PLDM are șansa să devină un real partid anticorupție. Cea mai mare problemă care preocupă acum populația R. Moldova este problema corupției. PLDM trebuie să ridice sus steagul luptei anticorupție. În acest mod, PLDM ar putea să regenereze, să recâștige sprijinul popular pe care l-a avut odinioară.

Democrații afirmă însă că vor să formeze o coaliție proeuropeană. În ce măsură le poate reuși acest lucru, dacă PLDM refuză să participe în actul de guvernare?

În realitate, PD nu vrea o coaliție proeuropeană. PD vrea o coaliție în care democrații să exercite puterea reală la adăpostul unei etichete europene. PD-ului îi convine cel mai mult o formulă în care PD controlează Guvernul, iar PLDM este în Guvern ca un fel de decorație de vitrină, de ochii lumii și ai Occidentului. La adăpostul acestei formule declarative, PD va continua să își facă mendrele.

Dacă PLDM va refuza să facă jocul, PD nu va mai putea să își asigure eticheta și asta ar fi foarte bine, pentru că astfel și-ar da arama pe față. PD nu are cum să șantajeze PLDM din acest punct de vedere. Anume PD-ului îi convine ca PLDM să fie în Guvern, dar într-o poziție slăbită și care va continua să slăbească. Ar fi o sinucidere morală din partea PLDM, dacă ar accepta să se întoarcă în această mocirlă.

Ar putea Iurie Leancă, în cazul în care ar fi ales prim-ministru, să asigure continuarea parcursului european al R. Moldova?

Domnul Iurie Leancă, după părerea mea, pare să aibă un aranjament de alianță, dar nedeclarat, neoficial, cu domnul Plahotniuc și PD. E clar că există o înțelegere între ei, deși nu e oficial declarată. PD crede că Iurie Leancă ar fi o decorație de vitrină foarte frumoasă care să asigure acceptul și fonduri din partea Occidentului. În viziunea lor foarte simplistă, liderii PD își închipuie că relațiile dintre R. Moldova și Occident sunt relații de tip personal.

Iurie Leancă are reputația că este o persoană atrăgătoare pentru occidentali, iar reieșind din asta, în provincialismul lor, își închipuie că această relație de tip personal va putea să asigure Guvernului de coaliție, condus de PD, sprijin occidental și chiar fonduri occidentale. Nu e așa, bineînțeles. Occidentalii nu se vor ghida după persoane. Se vor ghida după performanța Guvernului și, dacă PD promite că va face reformele pe care nu le-a făcut timp de șase ani, este o promisiune pe care doar cei naivi ar putea să o creadă.

Eu îl consider pe domnul Leancă drept un prim-ministru total ratat, un politician falimentar. Domnul Leancă a fost prim-ministru aproape doi ani. În această perioadă, s-au întâmplat lucrurile cele mai grave în Guvern și în țară. Anume în această perioadă s-au deteriorat relațiile R. Moldova cu FMI, a avut loc furtul din sistemul bancar, domnul Leancă a semnat personal contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău unor companii rusești misterioase, aproape cu certitudine corupte. Sub domnul Leancă ne-am pomenit cu Ilan Șor ca președinte și al Consiliului de administrație al Băncii de Economii, și al Consiliului de administrație al Aeroportului.

Cele mai mari matrapazlâcuri au avut loc anume în perioada domnului Leancă, iar dumnealui nu a dat niciun semnal de alarmă. Ceea ce i se poate reproșa domnului Leancă este tăcerea cu care a acoperit tot ce se întâmpla și, în cele din urmă, mânat probabil de ambiții personale, a făcut un fel de alianță neoficială cu domnul Plahotniuc, încă în timp ce domnul Leancă era în cadrul Guvernului. Domnul Plahotniuc s-a priceput foarte bine să alimenteze resentimentele și ambițiile domnului Leancă împotriva șefului de atunci al partidului, Vlad Filat. Acestea sunt „rânzele moldovenești”, cum se spune.

Vedeți alți potențiali candidați la funcția de prim-ministru?

A fost sugerat numele lui Andrian Candu. Eu nu aș avea niciun pic de încredere în domnul Candu ca prim-ministru. Îmi aduc aminte că am comentat vizita domnului Candu la Moscova, în calitatea sa de ministru al Economiei și vicepremier, în noiembrie 2014. Dacă vă uitați la relatarea RIA Novosti de la acele întâlniri ale domnului Candu, una neobișnuit de lungă, veți vedea că domnul Candu a propus acolo un program de privatizare, pentru ruși, a proprietăților care mai sunt la stat: Calea Ferată, „Moldtelecom”, cele două RED-uri, terenuri agricole. Un program complet de privatizare în favoarea rușilor. Ce încredere pot să mai am în domnul Candu după această vizită și aceste propuneri?

Care ar putea fi totuși configurația viitoarei coaliții de guvernare?

PD-ul ar trebui să răspundă la această întrebare. Ei au provocat criza, în mod deliberat, pentru a distruge PLDM și pentru ca PD să acapareze mai multă putere în viitoarea coaliție. Pare să fi devenit un fel de strategie a PD să provoace crize, una după alta.

Cu siguranță, PD ar putea să aibă mai multe planuri. Ei au devenit un fel de partid bigot, fără de care nu se poate forma nicio coaliție de guvernare. PD are tot felul de opțiuni: o coaliție cu stânga roșie sau o pseudo-coaliție cu PLDM și cu deputații domnului Leancă, drept decorații de vitrină.

Dle Socor, ce se va întâmpla cu parcursul european al R. Moldova de-acum încolo?

Greu de răspuns la această întrebare. Un analist politic de la Chișinău, Anatol Țăranu, spunea că am ajuns la sfârșitul etapei de integrare europeană, un fel de capăt al drumului de integrare europeană. Intrăm într-o altă etapă în care nu se știe încotro se va îndrepta R. Moldova. Cred că este o apreciere realistă. Pot fi și alte aprecieri. Intrarea PLDM în alianță nu ar schimba nimic. PLDM ar avea puteri foarte reduse, foarte limitate, într-o nouă formulă de coaliție. Intrarea PLDM nu ar asigura continuarea drumului european, ci doar o acoperire pentru ca puterea reală, care este puterea din jurul domnului Plahotniuc, să pretindă că este o coaliție proeuropeană. Este o pretenție cu totul falsă.

Vă mulțumim pentru interviu!


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md