02:02:53 19.04.2024
Stiri

Dosar // Povestea unei crime și mita pentru procurori. Cazul Pântea

Important 17.08.2013 09:01 Vizualizări6438 Autor: Ziarul National
Dosar // Povestea unei crime și mita pentru procurori. Cazul Pântea


PanteaFrăție // Șoferul prim-adjunctului procurorului general Andrei Pântea, care ar fi luat mită de 20 000 de euro pentru a-l salva de răspundere penală pe un ucigaș, scos basma curată de către procurori

Raisa Lozinschi

Procurorii pot orice! Bunăoară, pot porni o urmărire penală, ulterior o pot comasa cu altele „înmuind” pedepsele, ori o pot înceta nitam-nisam, iar când e reluată, la suprafață ies detaliile. Cazul lui Ion Țâgănaș, un tânăr de 27 de ani din satul Nemțeni, raionul Hâncești, demonstrează cu prisosință acest lucru.

Epopee

Acesta, fiind lăsat la ananghie când a fost întemnițat pentru a treia oară, a declarat că a plătit 20 000 de euro șoferului prim-adjunctului procurorului general Andrei Pântea, Vitalie Donică, care i-ar fi promis ajutorul. De altfel, cei trei – Țâgănaș, Donică și Pântea, sunt originari din același sat. Țâgănaș a scăpat de urmărirea penală la jumătate de an de la producerea crimei. Abia când cauza penală a fost reluată și Țâgănaș a fost iarăși închis, acesta a decis să vorbească.

Procuratura Anticorupție a început să-l cerceteze la începutul acestui an pe Donică, șoferul care i-ar fi promis lui Țâgănaș să-l scape de pedeapsă, invocând numele lui Pântea și al procurorului de la Botanica, Victor Sanduleac, care l-a scos basma curată pe ucigaș. Numai că, odată cu preluarea interimatului funcției de procuror general de către Andrei Pântea, șoferul său a fost scos de sub urmărire penală.

Crimă după crimă

Ion Țâgănaș a fost reținut pe 30 iunie 2010, dar eliberat după doar două zile. Și asta chiar dacă era bănuit de dispariția unui bătrân de 80 de ani, locuitor al sectorului Botanica din capitală. Odată eliberat, tânărul din Nemțeni a vândut casa și terenul bătrânului dispărut în baza unei procuri false, a mai comis o crimă și a vândut apartamentul unei bătrâne din sectorul Buiucani, la fel în baza unei procuri false. Totul, susține el, pentru a-și putea plăti datoriile – 30 000 de euro pentru privatizarea lotului de teren de la Botanica pe căi ocolite, 20 000 de euro – mita oferită lui Vitalie Donică pentru a-l salva de urmărirea penală, alte câteva mii de euro plătite pentru procurile false și pentru „lucrul” complicilor săi cu care i-ar fi omorât pe cei doi bătrâni.

Scăpat de urmărirea penală peste jumătate de an

La 29 septembrie 2010, cauza penală privind punerea sub învinuire a lui Țâgănaș este transmisă de la poliție la Procuratura sectorului Botanica. Peste o zi, procurorul de la Botanica, Victor Sanduleac, emite o ordonanță de punere sub învinuire a tânărului care, audiat patru zile mai târziu, nu-și recunoaște vina.

Atunci, la 3 octombrie 2010, procurorul Victor Sanduleac emite ordonanța de scoatere de sub urmărire penală a lui Ion Țâgănaș și a celor doi complici ai săi, pe motiv că „acțiunile acestora nu întrunesc elementele unei infracțiuni”. La fix un an, 3 octombrie 2011, același Victor Sanduleac emite o ordonanță de suspendare a urmăririi penale: „În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că persoane necunoscute, urmând scopul dobândirii ilicite a bunurilor altei persoane, din luna aprilie 2010 și până în prezent (!) îl privează de libertate pe cetățeanul Leonid Reabțev și locul aflării acestuia nu este cunoscut”. Potrivit procurorului, persoana care a comis infracțiunea nu a fost identificată, de aceea a suspendat urmărirea penală.

Zubco decide reluarea cauzei

Peste încă aproape un an, în august 2012, procurorul general de atunci, Valeriu Zubco, anulează ordonanța lui Sanduleac ca fiind ilegală și dispune reînceperea urmăririi penale. Pe 26 septembrie 2012, urmărirea penală este reluată și recalificată în omor intenționat, din interes material, de către persoane necunoscute. La finele aceleiași luni, sunt comasate cauzele penale privind dispariția bătrânului de la Botanica, falsificarea semnăturii și înstrăinarea casei acestuia de către Ion Țâgănaș. Pe 23 noiembrie, Țâgănaș este audiat din nou, iar pe 1 decembrie 2012 acesta a fost pus sub învinuire și încarcerat.

Fiind în închisoare, nemțeanul începe să scrie plângeri. Una dintre ele îi era adresată directorului interimar de atunci al Departamentului Instituții Penitenciare (DIP), actualul viceministru al Afacerilor Interne, Veaceslav Ceban.

„Am ajuns la suma de 20 000 de euro”

„După ce am fost eliberat în 2010, m-am înțeles cu Vitalie Donică pentru a fi hotărâtă problema mea contra sumei de 20 000 de euro. Am început a mă achita și prima sumă am transmis-o lângă Procuratura sectorului Botanica. L-am telefonat la nr. de tel. 0 69999XXX și am transmis suma de 5 700 de euro. El mi-a comunicat că totul este bine, după care i-am transmis 1 000 de euro, tot în același loc. De nenumărate ori venea cu un automobil „Lada” de culoare verde și cu alt automobil „Hyundai” și-i transmiteam sume de bani. Am ajuns la suma de 20 000 de euro. M-am întâlnit de nenumărate ori cu el, fiind deja șofer la Procuratura Generală unde îl transporta pe domnul Andrei Pântea”, scria Ion Țâgănaș în plângerea sa, solicitând atragerea la răspundere a lui Donică. „Problema ta o știe șeful, adică Andrei Pântea căruia îi este șofer, și totul e sub control”, i-o fi spus Donică lui Țâgănaș.

Numărul indicat de Țâgănaș e al lui Donică!

Mai mult, primul telefon pe care l-a dat Țâgănaș după ce a fost reținut a doua oară, în octombrie 2012, a fost pe același număr al lui Vitalie Donică. „După o zi am fost eliberat în arest la domiciliu. După câteva zile a venit la mine Vitalie Donică să vorbim dacă se poate de hotărât problema mea. El mi-a spus că ce a putut a făcut, iar în continuare nu depinde de el”, mai scrie Țâgănaș.

Ziarul NAȚIONAL a telefonat pe numărul indicat de Țâgănaș ca fiind al lui Vitalie Donică. Persoana de la celălalt capăt al firului ne-a spus că „Vitalie Donică e plecat în deplasare, pe două-trei zile, dar mi-a lăsat telefonul lui. Eu sunt un coleg de-al lui. Da, șofer. Spuneți-mi ce vă trebuie, că eu o să-i transmit”, insista interlocutorul.

Vânătoarea domnească a stricat totul

Procurorul interimar de la Procuratura Anticorupție de atunci, Viorel Morari, i-a remis spre examinare cazul cu mita pentru Vitalie Donică procurorului Ion Munteanu. Țâgănaș nu și-a schimbat declarațiile. În presă apăruseră și niște imagini video cu un martor care spunea că Donică ar fi luat mita pentru Pântea. Numai că… a pornit vânătoarea din Pădurea Domnească și scandalul provocat de moartea lui Sorin Paciu l-a determinat pe procurorul general de atunci, Valeriu Zubco, să-și dea demisia, iar interimatul să fie preluat de Andrei Pântea. În doi timpi și trei mișcări a zburat din funcție Viorel Morari, iar, de frica răzbunării, Ion Munteanu care se ocupase de cazul lui Donică a fost nevoit să plece în concediu de paternitate. „Am fost transferat la Procuratura din Bender, apoi la cea a sectorului Buiucani ca simplu procuror. Am atacat aceste acțiuni în judecată și am câștigat. Acum sunt în funcția pe care am câștigat-o în bază de concurs – șef al secției urmărire penală din cadrul Procuraturii Generale, în subordinea lui Pântea. Direct nu mi s-a spus motivul din care am fost destituit de la Procuratura Anticorupție, dar eu cred că unul dintre motivele demiterii a fost anume acesta”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Viorel Morari.

Șoferul lui Pântea scapă de urmărire penală

Cazul șoferului lui Pântea (urmărirea penală fusese începută pe 15 ianuarie 2013) a fost preluat de procurorul anticorupție Alexandru Casir care decide, la 6 martie curent, să comaseze această cauză penală (nr. 2013978004) cu cea în privința lui Reli Sadovici (nr. 2012978226), care l-ar fi ajutat pe Țâgănaș să privatizeze ilegal terenul de la Botanica, spunând că are influență asupra unor angajați din Primăria Chișinău. „Conexarea a fost făcută ilegal, deoarece erau două cauze diferite, numai persoana care dăduse bani era aceeași, dar infracțiunile au fost săvârșite de persoane diferite”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Viorel Morari. Peste câteva zile, procurorul Casir decide scoaterea de sub urmărirea penală a șoferului lui Pântea, iar procesul penal intentat pe numele lui Reli Sadovici a fost expediat în judecată.

„Drept răzbunare, prim-procurorul general adjunct Andrei Pântea cu implicarea procurorului-șef de la Procuratura Anticorupție, Ruslan Popov, au pornit trei cauze penale împotriva ministrului Justiției, Oleg Efrim, și ai unor angajați ai DIP care au documentat cazul lui Ion Țâgănaș. La momentul actual, cauzele penale vizate, precum și cauza penală în privința lui Ion Țâgănaș se află în safeul lui Pântea”, se arată într-o scrisoare anonimă adresată recent procurorului general Corneliu Gurin.

Țâgănaș, șantajat de către colaboratori ai DIP?

„Safeul meu e unul pe un metru, credeți că acolo încap toate dosarele?”, ne-a răspuns Andrei Pântea. La început, prim-adjunctul procurorului general ne spunea că nu știe nimic despre cazul lui Țâgănaș, că nu comentează insinuări, ulterior însă s-a dovedit că știe în detalii tot ce ține de Țâgănaș. Pântea ne-a spus și despre mama lui Țâgănaș care a fost în audiență la el și i-ar fi solicitat ajutorul, dar procurorul i-a spus că nu o să facă nimic în afara legii. Mai mult, Andrei Pântea susține că acest caz nu este decât o provocare pusă la cale de către cei de la DIP fără de știrea cărora nu ar fi activat gruparea „Makena” din pușcărie, iar Țâgănaș a fost constrâns să facă acele declarații. „Țâgănaș să răspundă pentru faptele pe care le-a comis. Eu nu o să mă las șantajat numai pentru faptul că suntem din același sat. Din câte cunosc, există deja materiale în examinare despre faptul că Țâgănaș a fost presat și șantajat atât de colaboratori ai DIP, cât și de cei din gruparea criminală să declare acele lucruri”, ne-a spus Andrei Pântea. Cât despre eliberarea de răspundere penală a șoferului său, Pântea susține că „acest caz este în instanța de judecată și eu nu comentez”.

Crimele lui Țâgănaș

Deși în primele depoziții de la poliție și procuratură Ion Țâgănaș povestea o cu totul altă variantă despre dispariția lui Leonid Reabțev, un bătrân de 80 de ani din sectorul Botanica al capitalei, în decembrie 2012 au ieșit la suprafață detaliile crimei.

Astfel, Țâgănaș și alți doi complici ai săi – Ilia Gurițenco și Alexandru Levițchi, au aflat că Leonid Reabțev nu are urmași și au pus ochii pe casa și terenul bătrânului din str. Crișana 110 din capitală. În ianuarie 2010, aceștia au intrat în posesia pașaportului de tip sovietic al bătrânului și Țâgănaș a mers la notarul din orașul Hâncești Raisa Tudos și a perfectat o procură falsă, nemțeanul semnând în locul bătrânului. Chipurile, Reabțev îi acordase dreptul acestuia să-l reprezinte în diferite instanțe și să dispună de bunurile acestuia.

Apoi, a început să caute căi de a privatiza terenul pe care se afla casa lui Leonid Reabțev, dar care era în proprietate publică. A dat de Reli Sadovici care, în schimbul a 30 000 de euro, spunând că poate influența factori de la Primăria capitalei, i-a propus să-l ajute cu privatizarea celor șase ari. Pentru că trebuiau să vină angajați de la „Cadastru” să facă măsurările, bătrânul trebuia să dispară.

La 25 martie, complicii lui Țâgănaș au intrat în casa bătrânului, l-au lovit cu pumnii și picioarele până acesta a decedat. Apoi, înfășurat într-o plapumă, au transportat cadavrul în localitatea Dumbrava din mun. Chișinău și l-au pus în subsolul casei nașului lui Țâgănaș, care se afla atunci peste hotare. Peste două zile, au luat de acolo cadavrul și l-au îngropat într-un câmp din satul Mălăiești din raionul Orhei.

Vecinii lui Reabțev au alertat poliția la începutul lunii aprilie 2010. Bătrânul care le spunea mereu unde se duce dispăruse de mai bine de o săptămână. Așa au început cercetările și Țâgănaș a ajuns în arest pentru două zile, trei luni mai târziu.

Ieșit la libertate, proaspătul „proprietar” a început să caute cumpărători. Și, în noiembrie 2010, a vândut terenul de pe str. Crișana 110 cu 479 000 de lei lui Gheorghe Vulpe. Ulterior, acesta i-a mai dat 200 de mii de lei pentru aceeași afacere.

A urmat încă o crimă asemănătoare. De data aceasta, victimă a devenit o bătrână din sectorul Buiucani pe care o cunoștea, fiindcă sora lui mai mare îngrijise de ea. I-au înscenat o sinucidere și apartamentul bătrânei a fost vândut tot în baza unei procuri false, eliberată de același notar din Hâncești.

Într-o declarație dată oamenilor legii, Țâgănaș afirmă că a făcut aceste lucruri pentru că avea datorii - 20 000 de euro pentru șoferul Vitalie Donică, câte 500 de euro pentru fiecare procură falsă (trei la număr, fiindcă, la un moment dat, pentru că nu se isprăvea cu plata datoriilor, Țâgănaș a pus în gaj apartamentul surorii sale tot în baza unei procuri false), 30 000 de euro pentru privatizarea lotului de pământ de la Botanica, câte 2 000 de euro celor doi complici cu care l-a omorât pe bătrân și o altă mie de euro complicelui cu care a omorât bătrâna.

Andrei Pântea: „E o provocare”

Prim-adjunctul procurorului general Andrei Pântea susține că acest caz este „o provocare” pusă la cale de cei ale căror interese le-a atins. Pântea leagă cazul Țâgănaș de cel al grupării criminale „Makena” care colecta bani de la rudele deținuților. „Gruparea respectivă nu putea să activeze fără ca angajații DIP să nu știe. E vorba de crima organizată din penitenciare”, zice procurorul. Acesta a evitat să dea un răspuns dacă ministrul Justiției are dosare penale deschise pe numele său, afirmând că „ar putea prejudicia ancheta” (!). „Prea multă atenție se acordă acestui subiect. Țâgănaș este plasat în arest și este cercetat. În regim de detenție, persoana poate spune orice, numai ca să-și rezolve problemele. Eu nu particip în scheme de felul acesta și nici nu vreau să comentez provocări”, susține Andrei Pântea.

Procurorul a lăsat să se înțeleagă că Țâgănaș a fost șantajat în închisoare să spună că a dat bani șoferului său ca să-i fie rezolvat cazul. Mai mult, acum ar exista „materiale” aflate în proces de examinare în care Țâgănaș spune anume acest lucru.

„Să poarte răspundere pentru ce a făcut. Eu nu o să mă las șantajat numai pentru faptul că suntem din același sat”, afirmă Pântea.

Oleg Efrim, ministrul Justiției:

„Oficial, nu am fost informat despre niciun dosar deschis pe numele meu. În afara faptului că procurorii au fost la Ministerul Justiției și au ridicat dosarele unor notari, precum și unele acte legate de reparațiile de la minister, nu cunosc nimic”.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md