11:09:05 27.05.2018
 
Stiri

Dodon: De ce trei milioane de oameni să întrețină 101 de deputați?

Politică 20.04.2017 12:54 Vizualizări2143 Autor: Ziarul National
Dodon: De ce trei milioane de oameni să întrețină 101 de deputați?

Chiar dacă a propus ca viitorii 101 deputați din R. Moldova să fie aleși în cadrul unui sistem electoral mixt, președintele Igor Dodon afirmă că una dintre prioritățile sale este reducerea numărului de legislatori până la 71.

Pentru modificarea Constituției în acest sens sunt necesare cel puțin 67 de voturi în Parlament și Dodon crede că acest lucru este absolut necesar republicii.

Acesta a exemplificat prin faptul că, atunci când nu sunt elevi în școală sau pacienți în spitale, acestea sunt închise. „Populația R. Moldova a scăzut de la patru la trei milioane. De ce trei milioane de oameni să întrețină tot 101 de deputați?”, a întrebat Dodon, ieri-seară, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune.

Întrebat dacă a existat o înțelegere între el și liderul democraților Vlad Plahotniuc, odată ce comentatorii politici au prevăzut ajungerea la un sistem electoral mixt, după ce democrații au lansat inițiativa votului uninominal, Igor Dodon a spus că nu comentează zvonuri: „Să comentăm vorbele din târg, nu cred că este cazul”.

Dodon a declarat că a fost nevoit să propună o variantă de alternativă pentru sistemul uninominal, atunci când a devenit clar că majoritatea parlamentară are suficiente voturi pentru a aproba votul uninominal care ar însemna, în opinia lui, „moartea partidelor”: „Imediat ce a apărut claritate că au voturile necesare, nu am avut altă variantă ca să stopăm uninominalul, iar sistemul mixt este o variantă de compromis care și-a arătat eficacitatea atât în Est, cât și în Vest”.

Acesta a adăugat că în viitorul Parlament și găgăuzii trebuie să aibă „două-trei mandate”, iar celor „peste 500 de mii” de moldoveni din Rusia trebuie să li se creeze condiții de vot, ca și celor 250 de mii de transnistreni cu drept de vot: „Transnitria este pământul nostru și trebuie să-i atragem pe transnistreni pe câmpul politic”.

Totuși, chiar dacă vorbește despre sistemul mixt, Dodon anunță că printre prioritățile sale imediate sunt declanșarea alegerilor anticipate și interzicerea traseismului politic prin lege.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!rem 20.04.2017 13:05

dodon provoaca dezgust si confuzie cu sirienii ,transnistrenii,mai nou coreenii si rezerva lui de aur migrantii in rusia,pe care-i numara ca voturi socialiste.nimic despre politici economice,totul spre a ne face cazaci pe prut

Mihai 20.04.2017 13:09

Unde-i logica,ca sa poti afirma ca propunand sistemul mixt blochezi adoptarea uninominalului? Acum PD-ul (Plohis) nu mai are numarul necesar de voturi,pentru a vota uninominalul? Pastrarea actualului sistem de vot tot este o alternativa,chiar mai puternica decat propunerea lui Dodon,caci 5 partide,dintre cele mai importante,au semnat pentru aceasta.Daca semna si PSRM,atunci doar PD (cu 4% in sondaje si 15% luate in alegeri)ramanea sa sustina uninominalul.Dar boss-ul (Plohis) a ordonat si Dodon a executat ordinul...

Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că va câștiga turul doi al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md