01:19:15 25.04.2024
Stiri

Dieta PERFECTĂ pentru tratarea cancerului, depresiei, diabetului, migrenelor și autismului

Știri 19.05.2018 09:00 Vizualizări2083 Autor: Ziarul National
Dieta PERFECTĂ pentru tratarea cancerului, depresiei, diabetului, migrenelor și autismului sursa: google.ro


Cercetările desfășurate în ultima vreme sugerează faptul că dieta ketogenică reprezintă răspunsul la o listă lungă de probleme de sănătate, prima dintre acestea fiind chiar obezitatea.

O dietă ketogenică este cea care schimbă motorul metabolic al corpului, de la arderea carbohidraților la arderea grăsimilor.

Care este dieta care poate fi folosită în mod auxiliar pentru tratarea cancerului, depresiei, diabetului, migrenelor și autismului?

Într-o dietă ketogenică, 50-70% din consumul de alimente provine din grăsimi benefice, cum ar fi uleiul de cocos, ouăle ecologice, fructul de avocado și fructele cu coajă lemnoasă, cum ar fi nucile și nucile de Macadamia. Carbohidrații se regăsesc într-o proporție foarte mică în această dietă, astfel încât corpul tău să fie nevoit să ardă grăsimi pentru energie. Asta înseamnă că există puțin zahăr în organismul tău care să blocheze corpul de la utilizarea grăsimilor în favoarea arderii zaharurilor.

În această fază, organismul produce cetone, obținute din grăsimile prelucrate în ficat. Scopul final al unei diete ketogenice corect menținute este de a-ți forța corpul să intre în această stare metabolică. Nu trebuie să faci acest lucru prin înfometare la nivelul caloriilor, ci prin înfometare la nivelul carbohidraților. Corpul uman este extrem de adaptabil la ceea ce pui în el. Atunci când îl supraîncarci cu grăsimi și îndepărtezi carbohidrații, acesta va începe să ardă cetonele ca sursă principală de energie.

Beneficiile aduse sănătății de o dietă ketogenică

1. Pierderea în greutate

Eliminarea carbohidraților din dieta ta reprezintă una dintre cele mai simple și eficiente metode de a slăbi. În cazul unei diete ketogenice, nivelul carbohidraților dietetici este foarte scăzut, nivelul proteinelor este moderat, iar consumul de grăsimi este crescut, încurajând ușor organismul să își amintească cum să se bazeze pe grăsimi ca și combustibil primar și să producă cetone din grăsimile corporale stocate de corp.

2. Lupta împotriva cancerului

Celulele canceroase iubesc zahărul. Zahărul hrănește în mod esențial tumori și încurajează creșterea celulelor canceroase. De aceea, o dietă din care este eliminat zahărul și alți carbohidrați poate fi eficientă în prevenirea sau combaterea cancerului. Celulele obișnuite din corpul nostru sunt capabile să utilizeze grăsimi pentru energie, dar celulele canceroase nu se pot schimba metabolic pentru a folosi grăsimi.

Un studiu publicat în Redox Biology a scos în evidență rezultatele promițătoare din cazul cancerelor de colon, gastric și de prostată. În această lucrare, doctorul Eugene Fine de la Colegiul de Medicină „Albert Einstein” a emis ipoteza conform căreia organismele cetonelor opresc cancerele prin schimbarea disponibilității proceselor energetice din celulele canceroase. Rezumatul rezultatelor preliminare afirmă că o dietă inhibitoare a insulinei este sigură și fezabilă în cazul pacienților care suferă de cazuri avansate de cancer. O astfel de dietă poate duce la stabilizarea bolii sau la o remisie parțială.

3. Protecția creierului

O dietă cu un conținut scăzut de carbohidrați, dar bogată în grăsimi a fost asociată și cu ajutorul dat în cazul tulburărilor neurologice. Cercetările publicate în Behavioral Pharmacology au constatat că dietele ketogenice pot fi eficiente pentru ameliorarea simptomelor bolilor Parkinson și Alzheimer. Într-un studiu, pacienții care sufereau de boala Parkinson au urmat o dietă ketogenică și au observat o îmbunătățire cu 43% a simptomelor după o lună.

Studiile susțin, de asemenea, beneficiile aduse de dieta ketogenică persoanelor care suferă de autism. Autismul are unele trăsături similare epilepsiei și multe persoane au convulsii care sunt corelate cu excitarea exagerată a celulelor cerebrale. Cercetările au constatat că majoritatea copiilor care suferă de autistm au prezentat îmbunătățiri după ce au urmat o astfel de dietă pe o perioadă de șase luni.

Ce să consumi și ce să eviți în dieta ketogenică

Grăsimi naturale

Consumă: ulei de cocos, unt de cocos, unt clarificat/ghee, untură seu de vită, unt de cacao

Cea mai mare parte din energie (calorii) în dieta ketogenică trebuie să provină din grăsimi bune. O parte din acestea sunt furnizate de carne, pește, ouă și alte alimente grase. Pe lângă aceasta, ai grijă să adaugi în meniul tău și mici cantități din aceste surse de grăsimi sănătoase, animale și vegetale.

Uleiuri vegetale

Consumă: ulei de măsline extravirgin, ulei de avocado, ulei de macadamia, ulei de susan, ulei de in.

La uleiurile vegetale, alege întotdeauna varianta presată la rece. Presară-le peste salate și include-le în diferite sosuri. Evită să le folosești la prăjit.

Evită uleiurile vegetale rafinate, precum uleiul de floarea soarelui sau uleiul de porumb etc.

Pește

Consumă: somon, păstrăv, crap, ton, cod, biban, sardine, fructe de mare etc.

Peștele este o sursă excelentă de acizi grași omega-3. Pe scurt, orice fel de pește natural (!) este permis în dieta ketogenică, iar cel mai recomandat este peștele gras precum somonul și crapul.

Evită peștele preparat cu pesmet sau făină. De asemenea evită peștele la conservă cu sos de roșii sau alte sosuri care conțin carbohidrați.

Carne

Consumă: pui, porc, vită, curcan, iepure, vânat etc.

Poți consuma carne neprocesată la dieta ketogenică și chiar este recomandată, în special carnea mai grasă. Cea mai sănătoasă și mai recomandată este carnea ce provine de la animale crescute cu iarbă (cum sunt și producătorii de la țară) și de la ferme organice. De asemenea se pot consuma orice fel de organe.

Trebuie să ții cont și de faptul că dieta keto este o dietă bogată în grăsimi, nu și în proteine. Excesul de proteine te pot scoate din cetoză. Așadar, consumă o cantitate normală de carne și alege mereu carnea mai bogată în grăsimi.

Încearcă să eviți carnea procesată precum mezelurile, șunca, cârnăciorii care pot avea diverse ingrediente dubioase și deseori conțin și mai mulți carbohidrați decât sunt permiși în această dietă. Asigură-te că citești cu atenție eticheta. Aceste produse nu ar trebui să conțină mai mult de 5% carbohidrați.

De asemenea, ai grijă să eviți carnea preparată cu pesmet, făină sau sosuri dulci.

Ouă

Consumă: ouă prăjite în untură, sub formă de omletă, papara, fierte, poșate etc.

Pot fi consumate zilnic în dieta ketogenică. Iar pentru cei care încă își fac griji pentru colesterolul alimentar, puteți să respirați liniștiți. Începând cu anul 2015, Comisia Americană pentru recomandările alimentare nu mai clasifică colesterolul alimentar ca și nutrient de risc, putând fi consumat în cantitatea dorită.

Cele mai bune ouă sunt cele organice și care provin de la păsări de curte și producători locali (de la țară).

Brânzeturi și lactate grase

Consumă: unt, smântână, iaurt grecesc, orice fel de iaurt nedegresat, mascarpone, brânzeturi grase

Smântâna se poate folosi la gătit și este indicat să alegi o variantă cu procent mai mare de grăsime.

Brânzeturile tari (precum cașcavalul, brânza cheddar, feta sau cașcaval elvețian) și brânzeturile moi (mozzarela, cottage, brie, cu mucegai) sunt permise în cantități moderate, ținând cont de numărul de carbohidrați.

Evită să consumi lapte, deoarece conține prea multe zaharuri (carbohidrați). Poți în schimb să folosești o cantitate foarte mică în cafea. Caffe latte-ul conține prea mult lapte (și prin urmare mulți carbo), așadar nu este permis. Nu consuma niciodată iaurt și brânzeturi degresate sau cu adaos de zahăr.

Legume și vegetale

Consumă: conopidă, avocado, varză (roșie sau albă), broccoli, dovlecel, spanac, sparanghel, kale, fasole verde, varză de Bruxelles, castravete, dovlecei, vânătă, roșie, avocado, măsline, țelină, salată verde, ardei, ciuperci, usturoi, dovleac plăcintar, alge.

Când vine vorba despre legume, cu cât sunt mai verzi și mai închise la culoare, cu atât conțin mai puțini carbohidrați.

Dr. Andreas Eenfeldt, fondatorul DietDoctor.com, spune că atunci când alegem legumele în dieta ketogenică, putem folosi o regulă simplă și anume să consumăm legume care cresc deasupra solului. Motivul este simplu, acestea conțin cea mai mică cantitate de carbohidrați.

Legumele care cresc sub sol, morcovul, păstârnacul, ceapa, usturoiul etc. trebuiesc evitate la keto sau cel puțin consumate în cantități mici. Cartofii și cartofii dulci se evită la keto, se pot consuma în cantități mici doar într-un low-carb liberal (care nu este keto).

Leguminoasele precum lintea, fasolea uscată, porumb sau quinoa conțin o cantitate mai mare de carbohidrați și nu fac parte din dieta keto.

Nuci

Consumă: macadamia, pecan, braziliene, nucile de la noi

Nucile pot fi o gustare hrănitoare și sațioasă. Însă ține cont de faptul că sunt bogate în calorii și îți pot încetini procesul de slăbire atunci când sunt consumate în exces. Ai grijă să le alternezi și să le consumi cu măsură.

În cantități mai mici se pot consuma și migdale, semințe de pin și alune. Evită sau consumă și mai rar caju și fistic în dieta ketogenică, deoarece conțin o mai mare cantitate de carbohidrați.

Semințe

Consumă: semințe de chia, semințe de in, susan, cânepă

Făină

Consumă: făină de cocos, de migdale (decojite sau nu), făină de in, de psyllium

Pentru pâine, clătite, brioșe sau alte preparate low-carb care necesită făină se pot folosi acestea în diferite combinații.

Lapte vegetal

Consumă: lapte de cocos, lapte de migdale

Se pot consuma ca băuturi și folosi la prepararea budincii de chia, a smothiurilor sau a ciocolatei calde. Ai grijă să alegi o variantă neîndulcită.

Fructe de pădure

Consumă: zmeură, căpșuni, mure, afine.

Fructele de pădure sunt printre cele mai bogate în antioxidanți și conțin o cantitate mică de carbohidrați.

Consumă-le cu măsură, ca și gustare sau ca și desert.

Sosuri

Consumă: maioneză, muștar, smântână (cu procent mai mare de grăsime), smântână de cocos, pastă de roșii (fără zahăr), sosuri low-carb făcute în casă

Spun adesea faptul că cea mai sănătoasă mâncare este cea pe care o faci acasa. Acest lucru se aplică mai ales pentru sosuri, care adesea au diferite ingrediente care nu sunt permise în dieta ketogenică. Dacă vrei să cumperi o variantă din comerț, citește cu atenție ingredientele și verifică cantitatea de carbohidrați pe care o conține (nu mai mult de 5%).

Condimente

Consumă: sare, sare roz de Himalaya, piper (negru, cayenne, alb), scorțișoară ceylon, ghimbir, chilli, rozmarin, pătrunjel, oregano, busuioc, mentă etc.

Condimentele conțin și ele glucide, chiar dacă le folosim în cantități mici. Evită mixurile de condimente care conțin și zahăr adăugat.

Băuturi

Consumă: apă, ceai, cafea, vin roșu sau alb sec

Atunci când vine vorba despre băuturi, cel mai important lucru este să nu aibă zahăr sau alți îndulcitori adăugați (precum miere, sirop de agave, zahăr de cocos etc.). Cea mai bună idee este să consumi ceaiul și cafeaua neîndulcite. Poate fi ciudat la început, dar te obișnuiești cu gustul și nu vei mai simți nevoia să consumi băuturi dulci.

De asemenea, ocazional poți consuma cantități mici de vin sec, roșu sau alb.

Încearcă să eviți băuturile carbogazoase îndulcite cu îndulcitori artificiali sau consumă-le doar extrem de rar.

Evită sucurile de fructe sau fresh-urile, atât cele din comerț cât și cele făcute acasă. Chiar dacă conțin doar zahărul natural din fructe, determină creșterea glicemiei și nu se consumă în dieta ketogenică.

Îndulcitori

Consumă: ștevie, eritrit, tagatoză și în cantități mai mici, xilit

În prima lună la keto este indicat să eviți orice fel de îndulcitori, pentru a-ți asigura o adaptare corespunzătoare. Mai târziu, poți să consumi ocazional alimente îndulcite folosind acești îndulcitori permiși în dieta keto.

Ca și desert ocazional se pot consuma și câteva pătrățele de ciocolată cu minim 70% cacao.

Evită orice îndulcitor cu indicele glicemic crescut, cum sunt zahărul, zahărul brut, melasa, zahărul din cocos, mierea, siropul de agave, siropul de arțar, dextroxa, maltodextrină, maltitol etc.

Ce să eviți complet

Zahăr

Cel mai nociv aliment din dieta modernă. Evită zahărul și toate produsele ce îl conțin: băuturile îndulcite, ciocolata, înghețata, deserturile cu zahăr, biscuiții, cerealele pentru micul dejun etc.

Cereale și amidon

În dieta ketogenică este necesar să eviți produsele precum: pâine, paste, grâu, ovăz, orz, secară, mei, hrișcă, bulgur, amarant, quinoa, linte, fasole uscată, mazăre, morcovi, orez, cartofi, cartofi dulci, musli, granola etc.

Fructe

Bananele, strugurii, portocalele și orice alte fructe în afară de cele de pădure nu se pot consuma în dieta keto.

Bere

Berea conține carbohidrați cu indice glicemic mare care se absorb foarte repede în sânge, determinând creșterea glicemiei. Evit-o în totalitate în dieta keto.

Sursa: eva.ro; nutriblog.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md