11:48:27 24.04.2024
Stiri

DÉJÀ-VU // Întoarcerea comuniștilor! Guvernare „nouă” în R. Moldova, cu oameni de până la 2009 și cu probleme de integritate

Politică 31.05.2016 09:01 Vizualizări21431 Autor: Raisa Lozinschi
DÉJÀ-VU // Întoarcerea comuniștilor! Guvernare „nouă” în R. Moldova, cu oameni de până la 2009 și cu probleme de integritate
Unii dintre cei „prinși” în funcții în timpul protestului din aprilie 2009, având atribuții la deciziile de arestare și torturare a tinerilor sau la cenzura din media, au revenit în fruntea Guvernului


„Fapte, nu vorbe” // În ultima perioadă, mai multe funcții de conducere din R. Moldova au fost ocupate de persoane loiale regimului de până la 2009

Ipoteza mai multor analiști din R. Moldova, potrivit căreia, pe timpul comuniștilor, controversatul Vladimir Plahotniuc și-a început „construcția” imperiului, dobândind funcții importante în stat pentru oamenii săi, care, apropo, i-ar fi jucat festa lui Vladimir Voronin pe 7 aprilie 2009, pare să se confirme tot mai mult.

Banii și forța

În ultimul timp, foști funcționari cu probleme de integritate de pe vremea lui Voronin sunt promovați din nou în funcții mari, după ce Partidul Democrat (PD), cu numai 15,8% câștigate la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, a preluat puterea în R. Moldova la începutul acestui an.

Odată cu învestirea Guvernului condus de Pavel Filip, și el persoană cu funcții importante în întreprinderi de stat până în 2009, oamenii „noi” promovați în fruntea instituțiilor guvernamentale, ocupate anterior de reprezentanți liberal-democrați, au devenit oameni „vechi”, anterior loiali regimului Voronin. Este vorba în special de instituții care acumulează bani (Serviciul Vamal, Inspectoratul Fiscal) sau instituții de forță (Ministerul Afacerilor Interne).

Persoane-cheie în timpul protestelor din 7 aprilie

Societatea civilă din R. Moldova s-a arătat stupefiată de faptul că la conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost promovați angajații care au acționat inadecvat în timpul violențelor din 7 aprilie 2009. Numirile noi s-au făcut după ce directorul Serviciului de Informații și Securitate din acea perioadă, Artur Reșetnicov, și-a luat alți 13 colegi din fracțiunea comuniștilor din Parlament și s-au alăturat democraților „pentru a salva țara”.

La puțin timp, în funcția de ministru al Afacerilor Interne era numit Alexandru Jizdan.

În 2009, Jizdan era șef al Departamentului Servicii Operative (DSO) din MAI, acolo de unde a fost destituit după scandalul „Pădurea Domnească”.

Jurnalistul Ion Terguță își amintea, într-o emisiune de la Unimedia, de arestul prin care a trecut, după evenimentele din 7 aprilie 2009.

„Am fost arestat la 10 aprilie 2009, împreună cu jurnalistul Doru Dendiu, pe atunci reporter la TVR. (…) Am fost încărcat în mașină de polițiști înarmați și dus la Departamentul Situații Operative al MAI care la acel moment era condus de actualul ministru de Interne, Alexandru Jizdan”, a povestit jurnalistul.

Despre coridoarele morții, tinerii torturați în comisariate și alte orori de atunci au curs tone de cerneală.

Extorcări, grupări criminale, dosare

În loc să ajungă pe banca acuzaților, unii dintre decidenții de atunci au fost avansați. La fel ca Jizdan, și Alexandru Pânzari, adjunctul primului la DSO, a fost numit recent în funcția de șef al Inspectoratului General al Poliției, venind aici din funcția de șef al Departamentului Instituții Penitenciare.

Spre deosebire de Jizdan, Pânzari a fost judecat pentru depășirea atribuțiilor de serviciu într-un dosar legat de violențele de la 7 aprilie 2009, doar că recent a fost achitat.

Anterior, RISE Moldova a publicat un set de înregistrări audio în care Renato Usatîi descria în detalii relaţia sa pe bani contra informații cu ofiţerii Alexandru Jizdan şi Alexandru Pânzari.

Numele celor doi oficiali de astăzi au mai figurat anterior în note informative legate de extorcarea banilor de la deținuți („Makena”), oferirea de protecție grupărilor criminale („Căciula”) sau obstrucționarea unor dosare de corupție („Gemenii-Maidan”).

Unii dintre șefii lui Pânzari și Jizdan din perioada comuniștilor se regăsesc astăzi în „comandoul” lui Vladimir Plahotniuc (Valentin Zubic, fost viceministru de Interne), iar alții, deși au fost cercetați în cadrul unor dosare, au fost scăpați de pedepse de către judecători (Gheorghe Papuc, fostul ministru de Interne).

Inacțiunea ajută în carieră

Fostul avocat al poporului în aprilie 2009, Anatolie Munteanu, a fost trecut de către Guvernul Filip de la Procuratura Generală la Ministerul Justiției, în funcția de viceministru.

Munteanu era ombudsmanul principal al R. Moldova în timpul evenimentelor din aprilie 2009 și, deși ar fi trebuit să intervină imediat după ce sute de tineri au fost torturați în comisariatele de poliție din republică, el și ceilalți trei avocați ai poporului au mers să-i viziteze pe cei torturați abia peste o săptămână.

Ser­giu Ostaf, şeful CREDO, declara anterior că, în apri­lie 2009, Mun­teanu a fost per­soana care a des­cu­ra­jat mem­brii Mecanismului Național de Prevenire a Torturii să docu­men­teze toate cazu­rile de tor­tură.

„Aveam infor­ma­ţii că tine­rii sunt tor­tu­raţi şi deţi­nuţi nu doar în sec­toa­rele de poliţie, ci şi în încă­peri auxi­li­are, cum ar fi garaje, sub­so­luri. Insis­tam să le vizi­tăm pe toate, inclu­siv biro­u­rile poli­ţi­ş­ti­lor în care ar fi avut loc bătăi. Ana­to­lie Munteanu ne spu­nea că nu avem drep­tul să vedem aceste încă­peri, sugerându-ne să nu facem copii de pe regis­trele poli­ţi­ş­ti­lor, care pre­zen­tau o mare dis­cre­panţă. Poliţi­ş­tii indi­cau un număr de reţi­nuţi, medi­cii care îi con­sul­ta­seră – un alt număr, ceea ce demon­stra că nume­roase per­soane nu fuse­seră înre­gis­trate”, a povestit anterior Ostaf, citat de „ZdG”.

Pușcuța de la Fisc

De pe 22 februarie curent, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat are un nou șef – Sergiu Pușcuță. De fapt, acesta a revenit în funcția pe care a ocupat-o în perioada anilor 2005-2008.

După ce plecase de la Fisc în 2008, Pușcuță a ajuns la Centrul de Combatere a Crimelor Economice și Corupției (CCCEC), actualul Centru Național Anticorupție.

Peste doar opt luni, acesta a fost demis de Guvern. În acea perioadă, instituția pe care o conducea Pușcuță a fost acuzată de liderii opoziției că ar fi deve­nit un instrument de inti­mi­dare a opo­nenţi­lor pute­rii comu­niste.

Retras de la CCCEC, Pușcuță a ajuns consilierul lui Voronin pe probleme financiare (!).

Vrabie, „pe front” la Vamă

Vitalie Vrabie, care se laudă acum cu încasări-record la Serviciul Vamal, a schimbat mai multe partide de dragul funcțiilor. Pe timpul comuniștilor, acesta a fost ministru de două ori: mai 2006 – iulie 2007, ministru al Administrației Publice Locale, viceprim-ministru; iulie 2007 – septembrie 2009, ministru al Apărării.

La niciun an după ce a plecat din Guvernul Greceanîi, Vrabie a și aderat la PD, iar peste câteva luni i s-a încredințat funcția de secretar general al partidului (!).

Totuși, Vrabie a fost ținut timp de câțiva ani la „periferie”, iar în acest an a fost trecut în primele linii.

Din iunie 2012, Vitalie Vrabie a condus Parcul Industrial „Tracom” și era plătit cu peste 30 de mii de lei lunar. Anterior, „ZdG” a scris despre problemele de integritate ale lui Vrabie, despre afacerile, averile și scandalurile în care a fost implicat, dar actuala guvernare l-a pus „stăpân” la Vamă.

Guznac: „Îmi doresc să fiu util partidului”

Membru al Partidului Comuniștilor, Valentin Guznac a fost numit, prin decretul lui Voronin, ministru al Administrației Publice Locale în anul 2007, funcție în care s-a aflat până în iunie 2009.

La 15 decembrie 2009, Guznac părăsea comuniștii, motivând că nu este de acord cu decizia fracţiunii parlamentare a PCRM de boicotare a alegerilor prezidențiale care „a aprofundat criza politică din Moldova”.

Peste puțin timp, trecând prin „Moldova Unită”, Guznac ajungea la PD și, în ianuarie 2011, declara deja patetic: „Îmi doresc să fiu util partidului și alegătorilor care au votat PD”.

Sub umbrela PD, Guznac a ajuns șef al Camerei de Licențiere, iar după învestirea Guvernului Filip a fost numit secretar general adjunct al Executivului.

Cenzura comunistă poartă cuvintele democraților

„Trioul” care a „strălucit” prin lustruirea imaginii comuniștilor și denigrarea oponenților acestora în știrile de la postul public de televiziune până în 2009 a ajuns în Guvernul actual.

Este vorba de Violeta Iepureanu, fostă șefă a Departamentului Actualități de la postul „Moldova 1” pe timpul comuniștilor, și adjunctele ei Stela Nistor și Ana Bradu.

După ce au plecat de la televiziune, acestea s-au „refugiat” în Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, sub „aripa” lui Pavel Filip, fiind prezente la majoritatea evenimentelor membrilor PD.

Când Filip a ajuns premier, și-a luat-o pe Iepureanu șefă de Cabinet, iar în fruntea Serviciului de presă al Guvernului a ajuns Stela Nistor. Ana Bradu conduce „MoldData”.

Toate rapoartele de monitorizare din perioada de până la 2009 arătau că știrile de la „Moldova 1” favorizau clar comuniștii și manipulau.

„În mai 2009, Parlamentul European a condamnat emiterea de către radiodifuzorul public de mesaje propagandistice şi de blocare a accesului opoziţiei. Imediat după protestele din aprilie, preşedintele delegaţiei PE pentru relaţii cu R. Moldova a criticat „Teleradio-Moldova” pentru nereflectarea evenimentelor din 6 aprilie. Un raport efectuat de CJI privind reflectarea evenimentelor din aprilie de către radiodifuzorii naţionali a estimat că postul public de televiziune „Moldova 1” nu a servit intereselor publicului şi nu a oferit informaţie complexă şi nepărtinitoare, care ar fi ajutat telespectatorii să-şi creeze o opinie asupra a ceea ce se întâmplă la Chişinău şi în alte localităţi ale republicii şi prin manipularea imaginilor şi a textului a prezentat evenimentele doar din perspectiva autorităţilor publice”, se arată într-un raport publicat de lhr.md.

În 2012, Iepureanu și Bradu au făcut o tentativă de a reveni la televiziune, dar fără succes.

Opinie

Oazu Nantoi, analist politic:

„Putem constata continuitatea clanurilor care există, în pofida schimbării pălăriilor politice și bătăliilor electorale. Caracatița care a apărut și a crescut sub pălăria PCRM s-a extins acum sub mai multe pălării, inclusiv grație ingeniozității lui Plahotniuc care a reușit să acapareze mai multe pălării din Parlament în numele „stabilității”. Nu cred că există penurie de cadre în generațiile noi”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md