18:56:17 25.04.2024
Stiri

DECLARAȚII în Parlamentul European: „Anumiți bani dispar în buzunarele elitelor corupte”; „Finanțarea trebuie condiționată de reforme reale”

Politică 17.05.2017 09:01 Vizualizări6118 Autor: Ziarul National
DECLARAȚII în Parlamentul European: „Anumiți bani dispar în buzunarele elitelor corupte”; „Finanțarea trebuie condiționată de reforme reale” Unian
Petras Austrevicius, europarlamentar lituanian


Voci critice în Parlamentul European unde, ieri-seară, a avut loc o dezbatere în ce privește R. Moldova, după ce parlamentarii europeni au decis să amâne discuțiile privind acordarea unui suport macroeconomic în valoare de 100 de milioane de euro pentru R. Moldova.

Vedeți mai jos câteva declarații ale unor deputați din Parlamentul European, transmise de reporterul Radio „Europa Liberă” de la Strasbourg, Iolanda Bădiliță:

Comisarul Christos Stylianides a arătat, în numele Înaltei reprezentante a UE pentru politica externă și de securitate, că membrii Comisiei Europene vor aștepta decizia Comisiei de la Veneția cu privire la schimbarea sistemului electoral din R.Moldova. Ajutorul financiar va fi condiționat de implementarea măsurilor politice și administrative prevăzute în Memorandumul Acordului de Asociere UE - R.Moldova, a mai spus acesta, și de credibilitatea instituțiilor democratice. UE așteaptă ca reformele să fie simțite de cetățeni, a adăugat comisarul.

Cristian Preda, coordonatorul în Comisia de Afaceri Externe al PPE, a declarat în plen că se opune dislocării celor 100 de milioane de euro pentru că în R. Moldova „justiţia nu merge, iar Plahotniuc și Dodon vor sa introducă un sistem electoral ca să controleze jocul.” „Nu putem trimite bani pentru a fi tocați de aceste elite criptocrate”, a adăugat Preda.

Andi-Lucian Cristea, președintele Comitetului la Delegația UE - R. Moldova, a spus, vorbind în numele Grupului Socialist, că speră că „în această săptămână, Parlamentul European va vota acordarea transei de 100 de milioane” și că PE va urmări procesul de reformă electorală din R.Moldova. El a reamintit că săptămâna viitoare se vor reuni la Chișinău atât membrii Delegației, cât și cei ai Euronest, și că vor aștepta avizul Comisiei de la Veneția.

Petras Austrevicius, europarlamentar lituanian (ALDE): „Astăzi este greu să spui quo vadis Moldova. Nu sunt foarte sigur cât de serios este statutul de partener asociat UE al Moldovei, cat de serios iau autoritățile moldovene acest statut. Există anumite obligații care trebuie respectate, și nu doar linii de credit apelate. Ne așteptam să prevaleze în Moldova o cultură politică în stil european. În UE, de pildă, regulile electorale sunt create pentru a asigura o competiție corectă, fără a crea privilegii pentru unii sau alții”.

Helmut Scholtz, europarlamentar german (Stânga Nordica Unită): „Anumiți bani dispar în buzunarele elitelor corupte. Moldova este rezultatul unui proces de transformare în care oligarhi ca Plahotniuc au urmărit cu atenție UE si au învățat cum se pot transforma partidele pentru a se putea folosi de ele mai bine. Avem nevoie de condiționări în Moldova, precise, şi implementare serioasă. Doar așa ar trebui transferați banii.”

Marian Jean Marinescu, vicepreședintele Grupului PPE, a arătat însă că UE are datoria să încurajeze vocile europene din Moldova, ca și implementarea acordului de asociere. „Neacordarea acestui ajutor ar încuraja vocile pro-ruse. Ajutorul trebuie acordat, dar întărită monitorizarea reformelor şi folosirii banilor”, a spus Marinescu.

Monica Macovei, europarlamentar român și fost ministru al a Justiției din România: „În Moldova, unde 5% sunt foarte bogați, iar restul populației este săracă, în baza acestui sistem uninominal de vot, cei bogați îşi vor cumpăra, practic, parlamentul şi ţara. La asta se adaugă tirul zilnic al propagandei şi dezinformării rusești şi presa controlată de oligarhul Plahotniuc, ceea ce duce la dezinformarea şi manipularea multor alegatori. Uniunea a investit masiv în Moldova: moldovenii călătoresc din 2014 fără vize. Am construit străzi, şcoli, grădinițe, finanțăm reformarea administrației, şi vom fi fericiți să o facem în continuare. Dar nu cu orice preț şi nu în orice condiții. Finanțarea trebuie condiționată de reforme reale care pot fi făcute numai când toate vocile din societate vor fi auzite în Parlament. Nu mai credem în vorbe, ci în fapte”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md