02:49:09 26.04.2024
Stiri

De unde vine OBSESIA germanilor pentru economisire

Economie 09.04.2018 10:03 Vizualizări2682 Autor: Ziarul National


De unde vine OBSESIA germanilor pentru economisire Sursa: ziare.com

Organizatorii unei expoziții găzduite de Muzeul German de Istorie din Berlin, numită „Economii - Istoria unei virtuți germane”, își propun să explice cum a ajuns cumpătarea o trăsătură definitorie a națiunii germane.

„Am vrut să examinăm modul în care economisirea a devenit ceva care a fost văzut, în Germania însăși înainte de toate, ca fiind specific german”, a spus custodele expoziției, Robert Muschalla.

Expoziția este în mare parte un răspuns la criticile internaționale la adresa Germaniei pentru modul în care aceasta a gestionat criza din zona euro, forțând măsuri de austeritate considerate extrem de dure de statele vizate, au explicat Muschalla și directorul muzeului, Raphael Gross.

Dincolo de dorința de a fi pregătit pentru orice situație și de influențele tradiției protestante privind cumpătarea, expoziția de la Berlin dezvăluie o motivație mai profundă: economisirea este considerată o activitate care servește unui scop colectiv, național.

Printre obiectele expuse în cadrul expoziției, care ar putea fi prima de acest gen din lume, se află pușculițe și casete de bani, majoritatea datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Multe dintre ele sunt decorate cu desene care înfățișează stupi de albine, simbol antic al ordinii și prudenței, și sunt gravate cu texte ca „Soarta națiunii noastre stă numai în propria noastră putere” sau „Sporește bogăția poporului german”. Colecția este completată de picturi, postere și documente care prezintă istoria economisirii în Germania de la sfârșitul Epocii Luminilor la criza din zona euro.

Bazele obiceiului de a economisi au fost puse de băncile germane și de guvern deopotrivă. Pe parcursul a două veacuri, aceste instituții au promovat cu obstinație, inclusiv în rândul elevilor, importanța economiilor ca asigurare pentru viitor.

Pe un ton optimist sau amenințător, oamenii au fost îndemnați să se pregătească pentru zile negre, să cumpere obligațiuni pentru a sprijini eforturile de război, iar apoi pentru a ajuta la reconstrucția țării după cele două războaie mondiale.

Începând cu anii '70, băncile au început să pună accentul mai mult pe ideea de prosperitate personală.

Mai mult decât o simplă strategie economică

Chiar dacă întreaga agoniseală le-a fost spulberată în două rânduri, după Primul Război Mondial, pe fondul hiperinflației din timpul Republicii de la Weimar, și încă o dată după al Doilea Război Mondial, germanii continuă să economisească și în zilele noastre, în ciuda dobânzilor mici din ultimii ani. Astfel, gospodăriile germane economisesc aproximativ 10% din venitul disponibil, de două ori mai mult decât media din Uniunea Europeană și din SUA. Iar rata de economisire s-a menținut stabilă de-a lungul timpului, indiferent de situația economică sau de evoluția ratelor dobânzilor.

„Acest lucru ne arată că economisirea este ceva foarte obișnuit, este un obicei înrădăcinat, mai degrabă decât o simplă strategie economică”, a mai spus Muschalla.

Financial Times, The Guardian, Quartz

Sursa: ziare.com


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md