09:26:34 24.05.2018
 
Stiri

De ce trebuie să-ţi încarci telefonul când bateria ajunge la 50%

Știri 12.09.2017 19:30 Vizualizări1379 Autor: Ziarul National
De ce trebuie să-ţi încarci telefonul când bateria ajunge la 50% sursa: eva.ro

Mulţi se întreabă când este bine să-ţi bagi telefonul în priză ca să reziste mai mult timp. Iată de ce trebuie să-ţi încarci telefonul când bateria ajunge la 50%.

E important, chiar vital, să ai tot timpul telefonul mobil cu tine, dar să te ţină şi bateria cât mai mult, iar pentru asta, acumulatorul trebuie să nu-şi piardă capacitatea de a stoca energie. Nimeni nu-şi doreşte un telefon care rezistă doar o jumătate de zi când are bateria 100% încărcată.

Există un mit foarte răspândit, potrivit căruia cel mai bun mod de a prelungi viaţa acumulatorului este să-l laşi să se descarce complet înainte de a-l reîncărca. Ei bine, acest obicei îţi va scurta, de fapt, durata de exploatare a bateriei.

Adevărul este unul singur: dacă vrei să ai o baterie rezistentă, capabilă să păstreze energia cât mai mult timp, trebuie să faci exact invers: să eviţi să o laşi să se descarce până la zero şi să o încarci în mod regulat.

Explicaţia este prezentată într-un articol publicat de SBS. Toate telefoanele moderne au baterii pe bază de Litiu-ion care constau, în mare, din două secţiuni: un anod (unde este stocată energia) şi un catod (unde se consumă energia).

Aceste două zone sunt separate de un strat denumit electrolit. Bateria funcţionează astfel: anodul este umplut cu electroni, iar anodul are tendinţa să-i atragă. Electrolitul îi împiedică să migreze, generând energie. Când bagi telefonul în priză, electronii sunt împinşi înapoi, din catod în anod.

Şi acum vine întrebarea: de ce „obosesc” bateriile Litiu-ion, pierzându-şi capacitatea de a păstra mai mult timp energia? În primul rând, bateria litiu-ion nu se descarcă niciodată complet, 100%. Dacă se întâmplă asta, nu o mai poţi încărca. Aşadar, când telefonul tău „te imploră” să-l bagi în priză pentru că mai are 2% baterie, „te minte” puţin - are mai multă energie, dar dacă ai folosi-o pe toată, nu i-ai mai lăsa niciun „strop” de curent şi bateria nu ar mai putea fi reîncărcată.
Însă, mai important, abilitatea electronilor de a trece dintr-o „cameră” în alta, între anod şi catod, se degradează cu timpul. Şi asta pentru că de fiecare dată când bateria lucrează, electrolitul se uzează în partea dinspre anod, suferind ceea ce se cheamă un proces de oxidare. Astfel, catodul şi anodul nu mai pot reţine la fel de mulţi electroni ca la început.

Dacă vrei ca bateria să reziste mai mult, trebuie să eviţi ca aceasta să se descarce complet, dar să ai grijă să nu se încarce 100%

Mai multe cicluri de descărcare completă şi de reîncărcare vor afecta bateria şi îi vor slăbi capacitatea de stocare, iar aceasta va ajunge mai repede la punctul în care se va descărca rapid, chiar dacă este plină 100%. De aceea, bateriile Li-ion sunt garantate pentru un anumit număr de cicluri de reîncărcare, de regulă între 300 şi 500.

În fine, de ce este mai bine să îţi încarci telefonul în mod regulat decât când bateria ajunge la zero? Un studiu care a analizat modul în care se uzează acumulatorii telefoanelor mobile a demonstrat care e diferenţa dintre cele două variante. Dacă foloseşti constant telefonul până la epuizarea bateriei, vei începe să observi că bateria îşi pierde capacitatea de stoca energie după 300-500 de cicluri, în funcţie de model.

Dar dacă foloseşti constant doar 50% din baterie şi apoi bagi telefonul la încărcat, poţi să ajungi cu acumulatorul la 1.200-1.500 de cicluri înainte ca acumulatorul să-şi piardă capacitatea de stocare.

Dacă vrei să faci o treabă şi mai bună, nu încărca mereu bateria la 100%; când ajunge la limita maximă, acumulatorul se încălzeşte, iar pentru bateriile Li-ion căldura reprezintă un inamic serios.
Dacă ţi se pare greu să ţii cont de ambele reguli, atunci mai bine ignoră-o pe a doua - faptul că laşi telefonul să ia curent până la 100% nu este atât de grav, recomandă site-ul citat.

Un mod simplu de a administra eficient durata de viaţă a bateriei este să laşi telefonul la încărcat noaptea şi să-l bagi iarăşi la priză la sfârşitul zilei. Important e să reţii că în general nu-i bine să-ţi laşi telefonul cu bateria sub 50% când ai posibilitatea de a-l băga în priză.

Sursa: eva.ro

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.05.2018 20:02 Ziarul National Aleksandr Soljenițîn: „Oamenii L-au u...

21.05.2018 09:19 Nicolae Negru Iluzii și deziluzii electorale

18.05.2018 09:19 Nicolae Negru Paradoxuri electorale sau cu cine votăm

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că va câștiga turul doi al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md