21:28:30 20.03.2018
Stiri

De ce a venit în R. Moldova un investitor anchetat în Ucraina?

Economie 28.11.2015 09:56 Vizualizări1811 Autor: Stela Mihailovici
De ce a venit în R. Moldova un investitor anchetat în Ucraina? adrnord.md

ANCHETĂ // Investitorul „TB Fruit” care a construit o fabrică de sucuri la Edineț este cercetat penal pentru evaziune fiscală și neachitarea taxelor vamale

După ce a început ilegal activitatea fabricii de sucuri din Edineț, fără a deține documentele necesare de la autoritățile locale, Inspectoratul Ecologic de Stat și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, aşa-zișii investitori continuă să încalce legea în R. Moldova. În ultimele luni, agentul economic „TB Fruit” s-a ales cu mai multe dosare penale, dar acțiunile anchetatorilor sunt ținute în secret. Între timp, apar tot mai multe indicii clare că Ministerul Economiei a trucat concursul prin care au fost selectați rezidenții Parcului Industrial din Edineț, promovând numai interesele companiei „TB Fruit”, iar angajații Primăriei din Edineț au ajuns să fie cercetați penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu.

În luna octombrie curent, polițiștii au efectuat percheziții la fabrica de sucuri „TB Fruit” din Edineț. Inspectoratul Național de Investigații (INI) a confirmat că perchezițiile au fost desfășurate în cadrul unei cauze penale inițiate pentru evaziune fiscală, dar a refuzat să ofere detalii despre bunurile ridicate din sediul companiei „TB Fruit”. Ofițerul de presă al INI, Diana Sochircă, a precizat că urmează a fi desfășurate și alte acţiuni de anchetă în cadrul aceleiași cauze penale, iar rezultatele vor fi anunțate după finisarea tuturor procedurilor.

Dosar la Procuratura Edineț

Pe 5 noiembrie curent, și Direcția urmărire penală a Serviciului Vamal a inițiat un dosar pe faptul eschivării de la achitarea plăților vamale în proporții mari de către reprezentanții „TB Fruit”. Cauza penală a ajuns la Procuratura din Edineț. Într-o notă informativă prezentată de procurorul Vitalie Gordilă se spune că, deocamdată, nu există persoane recunoscute în calitate de bănuiți, iar termenul fixat pentru finisarea urmării penale expiră la 5 decembrie curent. Potrivit legislației, eschivarea de la achitarea plăților vamale se pedepsește cu amendă de până la o sută de mii de lei.

Activitate ilegală, nepedepsită

Pe de altă parte, pe 21 octombrie curent, procurorii din Edineț au emis o ordonanță de neîncepere a urmăririi penale pentru activitatea ilegală a fabricii de sucuri „TB Fruit”. Oamenii legii motivează că firma a primit Avizul Expertizei Ecologice de Stat. Acesta este un document obligatoriu pe care agentul economic trebuia să-l dețină înainte de a începe lucrările de construcție a fabricii, nu după ce aceasta a fost dată în exploatare. Șeful Inspecției Ecologice Edineț, Petru Jacot, a confirmat că „TB Fruit” a obținut expertiza ecologică a proiectului abia pe 28 septembrie curent, când fabrica cumpăra deja mere de la fermieri și începuse activitatea de producere a sucului.

Un nou concurs de ochii lumii?

Activitatea fabricii „TB Fruit” poate continua până la 23 decembrie curent, iar ulterior procesul de producție urmează a fi sistat. Asta din cauza deciziei Curții Supreme de Justiție din 23 septembrie curent, care a declarat ilegal concursul de selectare a rezidenților Parcului Industrial Edineț. Deși reprezentanții Ministerului Economiei urmau să se întrunească de urgență pentru a stabili condițiile organizării unui nou concurs, ședința nu a avut loc nici până astăzi. Administratorul Parcului Industrial Edineț dă de înțeles că viitorul concurs va fi de ochii lumii. „Săptămâna viitoare posibil să avem o ședință la Ministerul Economiei și vom decide când facem concursul pentru selectarea altor rezidenți”, precizează Artur Reșetnicov, conducătorul firmei „Eco-Garant” care administrează parcul. Întrebat dacă „TB Fruit” va participa la concurs, Reșetnicov a spus: „Dumneavoastră cum vă imaginați, dacă ei și-au construit deja fabrica? Clar că vor rămâne în parc”.

„Am fost presați de Ministerul Economiei”

Între timp, au ieșit la iveală și alte elemente care demonstrează că acum doi ani a fost fraudat întregul proces de selectare a rezidenților Parcului Industrial Edineț, iar autoritățile știau din timp că firma ucraineană va fi printre învingători. Pe 11 noiembrie curent, Centrul Național Anticorupție a inițiat o cauză penală pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu de către funcționarii din administrația orașului Edineț. S-a constatat că, în luna iulie 2013, Primăria Edineţ a format ilegal Comisia pentru crearea şi funcţionarea parcului industrial și neregulamentar a selectat compania „Eco-Garant” ca administratoare a parcului.

„Atunci am avut probleme în Consiliul orășenesc. Acesta nu se întrunea, iar Ministerul Economiei ne presa să facem concursul mai repede pentru că riscam să pierdem investitorul ucrainean. Noi am ales comisia, toată procedura a fost legală, iar ulterior Consiliul local a aprobat rezultatele concursului”, a explicat primarul de Edineț, Constantin Cojocari. Acesta a dezvăluit că nimeni nu s-a interesat de concurs, iar firma „Eco-Garant”, care aparține ginerelui viceprimarului de Edineț, a fost invitată să participe și a fost desemnată câștigătoare. Constantin Cojocari nu vede un conflict de interese în acest caz. „Firma administrează un parc industrial, care este în gestiunea Ministerului Economiei, și nu a Primăriei sau a viceprimarului care este rudă cu administratorul”, a motivat Cojocari.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.03.2018 09:15 Ziarul National „Cu mintea nu poți înțelege Rusia”

16.03.2018 14:40 Ziarul National Aurelia Peru-Bălan // CÂTEVA NOTIȚE d...

16.03.2018 09:16 Nicolae Negru Răzvan Ivanovici (?) Vonko

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Parlamentul va reuși, în 2018, să modifice art. 13 din Constituție, astfel încât limba ROMÂNĂ să devină oficială în R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md