19:52:38 28.03.2024
Stiri

CUTREMUR la graniţă: Viktor Orban a bătut palma cu Merkel!! Toate zidurile au căzut şi Ungaria a primit sărutul de binecuvântare al Germaniei. Ce se întâmplă acum

Știri 12.04.2018 09:01 Vizualizări1967 Autor: Ziarul National


CUTREMUR la graniţă: Viktor Orban a bătut palma cu Merkel!! Toate zidurile au căzut şi Ungaria a primit sărutul de binecuvântare al Germaniei. Ce se întâmplă acum sursa: zf.ro

Deşi este criticat că îşi îndepărtează ţara de valorile democratice europene şi subminează UE, că şubrezeşte democraţia şi încurajează nepotismul şi corupţia, premierul maghiar Viktor Orban şi-a adus partidul la victorie în alegerile generale de duminică cu binecuvântarea aliaţilor cancelarului german Angela Merkel.

Germania este o sursă importantă de investiţii creatoare de locuri de muncă pentru Ungaria, iar guvernul ungar ajută companiile germane care se instalează acolo cu ajutoare de stat generoase. Ţara a devenit o verigă importantă în lanţurile de aprovizionare ale, spre exemplu, puternicilor constructori auto germani. Despre regimul politic din Ungaria revista The Economist a spus că este o cleptocraţie autoritaristă. Businessul german este mulţumit de situaţia de acolo.

Cu companiile străine anunţând că construiesc fabrică după fabrică, cu o industrializare rapidă, cu o creştere economică puternică pentru Ungaria în 2017, cu salariile în sectorul public în urcare susţinută anul trecut şi cu şomajul la minim, Orban a câştigat duminică o luptă electorală în care adversarii politici, puţini şi slabi, n-au avut nicio şansă.

Ministrul maghiar al economiei Mih·ly Varga a declarat la începutul anului că peste 3.200 de companii cu capital german au circa 200.000 de salariaţi în Ungaria. Aceste companii produc aproape un sfert din PIB-ul ţării, a mai spus el. Ministrul de externe şi al comerţului Peter Szijjarto spunea în 2015 că în Ungaria au afaceri circa 6.000 de companii germane, care au creat locuri de muncă pentru 300.000 de persoane. Din 2010 până în 2015 nemţii au investit în Ungaria peste 5,3 mld. euro, a spus atunci ministrul.

Un studiu al Camerei de Comerţ Germano-Maghiare arată că 95% din firmele nemţeşti sunt mulţumite de situaţia economică din Ungaria, notează Handelsblatt. De atunci, în 2016 Comisia Europeană a aprobat ajutoarele de stat de 133 de milioane de euro date de guvernul ungar constructorului auto german Audi pentru investiţii de 1,2 miliarde de euro în fabrica sa din Gyor prin care ar trebui să fie create 2.100 de locuri de muncă într-o regiune dezavantajată.

Tot în 2016, Daimler, compania care deţine Mercedes-Benz, a anunţat că va investi un miliard de euro pentru a construi a doua sa uzină din Ungaria. Uzina va începe producţia la sfârşitul deceniului şi va crea 2.500 de locuri de muncă. Acesta era în 2016 cel mai mare proiect cu investiţii străine directe din istoria Ungariei. Fabrica este a doua investiţie pe care Daimler a anunţat-o în acel an pentru centrul de la Kecskemet, oraş legat prin autostradă de capitala ţării. Cu câteva luni înainte compania a anunţat că va cheltui 580 de milioane de euro pentru a-şi moderniza fabrica de acolo, unde produce maşini compacte.

Construirea primei fabrici, anunţată înainte ca Orban să devină premier, a costat 800 de milioane de euro.

Un studiu din noiembrie anul trecut arată că un număr record de companii germane, mai mult de jumătate din totalul din Ungaria - intenţionează să majoreze investiţiile în industria maghiară. Două treimi din companii au în plan majorarea personalului. Astfel, companiile germane vor avea mai mulţi angajaţi maghiari ca niciodată, explica atunci ministrul de externe Szijj·rtÛ. Fabricile marilor producători auto germani au atras pe lângă ele sute de furnizori de piese auto sau de servicii, mulţi dintre ei de asemenea din Germania.

Din 2004 până în 2016 companiile germane au primit de la guvernul maghiar subvenţii de 69 de miliarde de forinţi (221,7 milioane de euro). Numărul companiilor germane ajutate de statul maghiar cu subvenţii de peste 100 de milioane de forinţi (321.318 euro) este mai mare chiar şi decât numărul de firme maghiare care au primit astfel de ajutoare.

Cu industria dominată de companii germane, circa 27% din exporturile maghiare se duc în Germania.

Entuziasmul companiilor germane s-a transmis şi în păturile politice germane.

„Dorim noroc şi succes partidului lui Viktor Orban”, a spus înainte de alegerile de duminică Manfred Weber, europarlamentar german din partea Uniunii Social Creştine (CSU), partid aliat cu creştin democraţii Angelei Merkel. „Sperăm să învingă”. CSU, partidul lui Merkel şi formaţiunea lui Orban Fidesz fac parte din principalul grup conservator din parlamentul UE, Partidul Popular European (PPE).

„Viktor Orban este un premier puternic care face dezbaterile politice europene mai interesante”, a mai spus Weber, care a lăudat succesul economic al fostului stat comunist.

În urmă cu doar câteva luni Orban era criticat de lideri din PPE pentru erodarea instituţiilor democratice. În urmă cu două săptămâni, peste 300 de membri din partidul lui Merkel s-au dus la Budapesta pentru a-şi întâlni colegii din parlamentul maghiar. Au lăudat politicile antiimigraţioniste ale lui Orban şi i-au descris partidul ca „aliatul nostru”.

Ei nu au comentat nimic în ceea ce priveşte tonul antisemit al campaniei guvernului de la Budapesta contra miliardarului liberal George Soros.

Jens Spahn, noul ministru al sănătăţi din guvernul Merkel, l-a lăudat şi el recent pe Orban spunând că „aplică legea europeană în Ungaria şi ţine în siguranţă graniţele europene”.

În Ungaria, în cei şase ani ca premier ai lui Orban, cinci din cei mai apropiaţi prieteni ai politicianului au primit circa 5% din contractele de achiziţii publice, adică afaceri în valoare de 2,5 miliarde de dolari, potrivit Centrului de cercetare a corupţiei din Budapesta.

Din 2010, de când Orban este premier, datoria ţării s-a redus ca pondere în PIB cu şase puncte procentuale, Ungaria fiind una dintre cele mai îndatorate economii din Est. Ratingul de ţară s-a îmbunătăţit. Deficitul bugetar s-a înjumătăţit. Avansul economic a crescut de patru ori. Salariile au urcat cu mai mult de 10%.

Sursa: zf.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md