21:34:32 20.06.2018
 
Stiri

CURAJ // Un băiat de liceu a fost DESHUMAT după 32 de ani. Se va testa dacă a fost otrăvit de Securitate

Știri 18.05.2017 19:30 Vizualizări2179 Autor: Ziarul National
CURAJ // Un băiat de liceu a fost DESHUMAT după 32 de ani. Se va testa dacă a fost otrăvit de Securitate Sursa: ziare.com

Un tânăr din Botoşani care a murit pe 13 februarie 1985 şi despre care se presupune că ar fi fost otrăvit sau iradiat de fosta Securitate a fost miercuri deshumat, cazul fiind anchetat de Parchetul Militar Iaşi în comun cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Mugur Iulian Călinescu a fost dezgropat din Cimitirul Pacea din Botoşani, rămăşiţele acestuia fiind ridicate de anchetatori în vederea expertizării.

Potrivit reprezentanţilor IICCMER, Călinescu, care era elev în clasa a XI-a, ar fi fost torturat de Securitate după ce a scris mesaje anticomuniste în mai multe locuri publice din Botoşani.

„A avut foarte mult de suferit de pe urmă anchetelor Securităţii. Bănuiala noastră este că în cursul acestor anchete, bănuială pe care am preluat-o de la mama sa, a fost otrăvit, poate chiar iradiat, pentru că Securitatea şi regimul comunist nu puteau tolera ca un asemenea exemplu pe care el îl dăduse, de împotrivire la politica regimului, să fie luat în seamă şi de ceilalţi români.

Mugur Călinescu este, în opinia mea, un mare erou, şi cred că preşedintele României, măcar acum, ar trebui să ia în considerare decorarea să post-mortem, pentru că efectiv ceea ce a făcut Mugur Călinescu este un act de curaj, un act de excepţie în întreg spaţiul comunismului, nu doar în România”, a afirmat Marius Oprea, expert în cadrul IICCMER.

El a mai spus că ancheta ar putea dura aproximativ o lună, iar apoi, în cazul în care se confirmă că Mugur Iulian Călinescu a murit otrăvit sau iradiat, procurorii Parchetului Militar Iaşi vor începe urmărirea penală a celor care l-au anchetat.

Deshumarea lui Mugur Iulian Călinescu a avut loc în prezenţa familiei şi a unui preot, care a oficiat o slujbă de pomenire.

„Din '84 sunt preot aici în oraş, dar până acum, nu am auzit de aşa ceva. Ştiam de tânărul Iulian Mugur că a decedat în 1985, dar nu ştiam care este cauza. Suntem şi noi de acord. Nu avem nicio problemă. Şi Biserica vrea să afle ce s-a întâmplat cu acest tânăr, de ce a murit aşa de tânăr”, a afirmat preotul Gheorghe Andriesescu.

Mama lui Mugur Iulian Călinescu a făcut, timp de peste 20 de ani, demersuri pentru a afla adevărul despre moartea fiului său, însă a murit în urmă cu un an.

Sursa: ziare.com

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2018 09:37 Ziarul National Aleea Clasicilor de sub peretele unui...

15.06.2018 09:38 Nicolae Negru Ceva nu se leagă în „strategia de rec...

11.06.2018 15:31 Ziarul National Gheorghe Erizanu: Gaudeamus și Carol ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Considerați judicioasă decizia Curții Constituționale din 4 iunie prin care a fost anulată Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti, adoptată în 1989, care îi oferea limbii ruse statut de „limbă de comunicare”?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md