11:06:51 27.05.2018
 
Stiri

Cum a scăpat Ghiţă? Misterele DISPARIŢIEI şi cine e de vină

Anticorupție 23.12.2016 15:03 Vizualizări1174 Autor: Ziarul National
Cum a scăpat Ghiţă? Misterele DISPARIŢIEI şi cine e de vină Sursa: ziare.com

Dispariţia lui Sebastian Ghiţă în chiar prima zi în care a rămas fără imunitate ar putea deveni un nou caz Hayssam, dar cu responsabilităţi mult mai greu de stabilit după ce, prin decizia CCR, SRI a pierdut dreptul de a asigura supravegherea tehnică în dosarele penale.

Sebastian Ghiţă, anchetat de DNA în patru dosare penale, se afla sub control judiciar după ce Camera Deputaţilor respinsese cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării acestuia.

Controlul judiciar presupunea obligaţia lui Ghiţă de a se prezenta periodic la poliţie. O primă ciudăţenie este că obligaţia avea termene foarte largi, săptămânale, nu la interval de câteva zile ca în cazul altor suspecţi.

Faptul că Sebastian Ghiţă urma să rămână de marţi fără imunitate parlamentară, deci ar fi putut fi oricând reţinut de procurorii DNA, nu era un secret pentru nimeni. De aceea, din informaţiile care există până acum, Sebastian Ghiţă fusese pus sub filaj. Această operaţiune, până la începutul anului de competenţa SRI, nu mai putea fi executată însă decât de Direcţia de Operaţiuni Speciale din ministerul de Interne (DOS).


Ceea ce se pare că s-a şi întâmplat. Trebuie spus că DOS face filajul pe judeţe, deci ţinta este predată practic de la o echipă la alta. Rămâne de văzut în ce judeţ a fost pierdut.

Luni seară, dl Ghiţă se duce la recepţia conducerii SRI cu membrii Comisiei de Control la final de mandat, după care dispare. Cea mai stranie este însă altă informaţie despre care vorbesc surse din poliţie, şi anume că, deşi Ghiţă a fost pierdut luni seară, procurorii nu au fost anunţaţi decât marţi după-amiază. Deci există o inexplicabilă fereastră de aproape 24 de ore. Incompetenţă crasă sau intenţie?

Fapt este că, miercuri, Sebastian Ghiţă nu s-a prezentat la DNA Ploieşti, unde fusese citat în dosarul „Tony Blair”, iar avocaţii au comunicat că nu au mai putut lua legătura cu el şi există suspiciunea că a fugit din ţară în Turcia sau Israel.

DNA a emis pe numele lui Sebastian Ghiţă mandat de aducere, poliţiştii DNA l-au căutat la toate adresele cunoscute, Poliţia Prahova a organizat filtre pe şosele, însă deocamdată e de negăsit.

Procurorii pot cere acum mandat de arestare pentru sustragere de sub anchetă sau poate cere înlocuirea controlului judiciar. Poliţia la rândul ei poate sesiza ICCJ pentru nerespectarea termenilor controlului judiciar.

Sebastian Ghiţă era sub interdicţia de a părăsi România în dosarul „Tudose”. Instanţa îi ridicase această interdicţie, însă DNA a contestat, decizia nu a rămas definitivă şi ICCJ urma să se pronunţe.

Dacă Ghiţă a părăsit ţară forţând interdicția, situaţia devine extrem de gravă şi greu de explicat, pentru că e greu de crezut că un ofiţer de frontieră şi-a asumat pe cont propriu să-l lase să plece pentru a intra la puşcărie practic în locul lui.

Despre relaţia lui Sebastian Ghiţă cu serviciile de informaţii s-a speculat foarte mult. Era membru în Comisia de control SRI şi el însuşi făcea paradă de anumite relaţii privilegiate pe care le-ar fi avut în zona serviciilor secrete.

După dispariţia lui Omar Hayssam, în 2006, efectul a fost devastator în zona serviciilor secrete, şefii acestora fiind schimbaţi din funcţii. De această dată, însă, potrivit legii, singura care avea responsabilităţi legale în zona supravegherii lui Sebastian Ghiţă era DOS.

Se poate pune problema de ce nu a cerut SRI mandat de supraveghere pe siguranţă naţională, dar nu e deloc clar care puteau fi temeiurile pentru o asemenea solicitare, cât timp Sebastian Ghiţă era deja anchetat într-un dosar penal.

La nivelul MAI, oricum urmează schimbarea ministrului şi de aici posibile schimbări şi la nivelul conducerii structurilor interne.

Sursa: ziare.com

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că va câștiga turul doi al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md