22:28:41 28.03.2024
Stiri

CRIZA medicamentelor // Pacienții asigurați sunt nevoiți să le cumpere din surse proprii

Reportaj 29.05.2016 09:28 Vizualizări2637 Autor: Stela Mihailovici


CRIZA medicamentelor // Pacienții asigurați sunt nevoiți să le cumpere din surse proprii poza simbol

AUDIT // Spitalele raionale au în stocuri doar 60% dintre medicamentele necesare, iar pacienții asigurați sunt nevoiți să le cumpere din surse proprii

Din cauza unui buget auster, dar și a unor nereguli admise de manageri, spitalele din R. Moldova s-au pomenit într-o criză de medicamente. Bolnavii care dețin polițe de asigurare medicală și urmează a fi tratați gratuit în spitale își procură singuri preparatele necesare, dar puțini cetățeni își cunosc drepturile și cer autorităților să le restituie banii.

Lipsă de preparate și falsuri în fișele medicale

Acestea sunt concluziile auditorilor de la Curtea de Conturi care au prezentat recent un raport privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală și conformitatea gestionării banilor în cele mai importante spitale republicane: Institutul de Medicină Urgentă (IMU), Spitalul Clinic Republican (SCR) și Institutul Mamei și Copilului (IMC).

Auditorii au scos la iveală mai multe falsuri care se fac în fișele medicale ale pacienților și în bonurile de eliberare a medicamentelor din farmaciile spitalelor, arătând totodată că există stocuri prea mari de medicamente care sunt casate, în timp ce altele lipsesc în totalitate.

Datorii de 191 de milioane de lei pentru medicamente

Un control mai riguros al întregului proces de planificare, solicitare, achiziționare și distribuire a medicamentelor în spitale a demonstrat un șir de nereguli grave. Principala problemă este livrarea cu mari întârzieri a medicamentelor, fie din cauza datoriilor acumulate de instituții față de furnizori, fie din neglijența agenților economici, care nu respectă contractele de achiziție semnate cu spitalele.

Potrivit Curții de Conturi (CC), la începutul anului curent, instituțiile medicale contractate de Casa Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) au înregistrat datorii în sumă de 440 de milioane de lei, dintre care pentru medicamente – 191 de milioane de lei.

Cele trei instituții republicane - IMU, SCR, IMC - au achiziționat medicamente, depășind suma planificată în planul de achiziții cu 49 de milioane de lei. Managerii spitalelor au explicat că această situație s-a creat pentru că au încheiat contracte cu furnizorii până la contractarea serviciilor medicale de la CNAM și elaborarea devizului de venituri și cheltuieli.

Întârzieri la livrări de jumătate de an

După ce au fost analizate mai multe contracte de achiziții din 2015, s-a constatat că la IMC au fost livrate sub 60% dintre medicamentele contractate de instituție. În două cazuri preparatele nu au fost livrate deloc, iar în nouă cazuri a fost o întârziere de șase luni. Uneori, nu au fost întocmite corect comenzile, iar în câteva situații medicamentele pur și simplu lipseau de la depozitele furnizorilor care au câștigat licitațiile. La IMU, circa 75% dintre medicamente au fost livrate parțial, iar în 22 de cazuri întârzierile au fost de la 6 la 67 de zile.

Pe de altă parte, managerii spitalelor republicane au fost mustrați pentru că au acordat servicii medicale spitalicești pacienților asigurați peste numărul de cazuri contractate de la CNAM. Institutul Mamei și Copilului a depășit numărul cu 4 523 de pacienți, iar SCR – cu 193 de cazuri. Astfel au rămas neacoperite cheltuieli de peste 50 de milioane de lei.

Stocuri pentru o lună la Spitalul de Urgență

Directorul IMU, Mihai Ciocanu, a dat asigurări că problema medicamentelor a fost rezolvată temporar și instituția dispune în prezent de tot spectrul necesar, însă stocurile sunt pentru o singură lună: „Am ales intenționat acest mod de stocare a medicamentelor pentru a diminua datoriile față de furnizori. Dacă plătim un milion de lei furnizorilor, ei ne dau preparate de 500-700 de mii de lei. Astfel este redusă datoria”.

Managerul a fost contrazis de președintele Curții de Conturi, care a criticat inițiativa. „Entuziasmul nu este îndreptățit. Putem reduce restanțele față de furnizori, dar reduce la zero și rezervele de medicamente. Nu dă Doamne mâine o nenorocire, trăind într-o zonă seismică, o viroză sau o infecție în masă și atunci ce-am făcut? Înțeleg că întreprindeți măsuri reieșind din situația austeră, dar pentru societate această măsură nu este îndreptățită”, a declarat Serafim Urechean.

Probleme cu farmaciile spitalelor

O altă carență identificată de auditori vizează procesul de distribuire a medicamentelor din farmaciile spitalelor spre secțiile unde sunt internați pacienții. Fiind analizate 850 de bonuri de comandă-livrare a medicamentelor, la IMU s-a stabilit că pentru 345 de poziții nu au fost eliberate medicamentele solicitate, iar alte 640 de poziții au fost eliberate parțial, fiind acoperită doar o treime din necesar.

La SCR, din 1 308 bonuri de comandă pentru 1 651 de poziții s-au făcut livrări parțiale, iar pentru 651 de poziții au fost eliberate medicamente fără bonurile perfectate de secții. „Distribuirea medicamentelor din farmacie în secții nu s-a realizat în măsură deplină. Astfel, apar riscuri pentru aplicarea tratamentelor incomplete pentru pacienți și achiziționarea medicamentelor pe cont propriu”, se spune în raportul Curții de Conturi.

Directorul SCR, Anatol Cibotaru, care a fost numit în funcție cu șase luni în urmă, afirmă că problema a apărut din cauza managementului defectuos din instituție înainte de venirea sa. „Am încercat să mă clarific, dar nu este nicio urmă lăsată în documente care să arate cum ajungeau medicamentele din farmacie la bolnav”, a precizat acesta.

Falsuri în fișele pacienților

Experții au verificat și fișele a sute de pacienți care s-au tratat anul trecut în cele trei instituții medicale republicane, identificând mai multe falsuri. Din 138 de fișe analizate la IMU, 71 erau completate cu încălcări, fiind efectuate corectări ce vizează cantitatea, tipul și dozarea medicamentelor eliberate pacienților.

La SCR, o treime dintre cele peste trei sute de fișe examinate erau cu nereguli. Unele bonuri de eliberare a medicamentelor erau înregistrate mai târziu decât data începerii tratamentului pacienților, iar în 40 de cazuri - după externarea pacienților. Responsabilii au motivat că unele preparate lipseau pe moment din farmacie, iar altele au putut cauza alergii pacienților și aceștia și-au cumpărat alte produse. În total, în 133 de fișe era indicat faptul că pacienții și-au cumpărat singuri medicamente.

„Cunoaștem situația de la Institutul Mamei și Copilului unde se făceau comenzi exagerate pentru unele tipuri de medicamente, cu încălcarea normelor care stabilesc că farmacia trebuie să asigure stocuri pentru cel mult 60 de zile, iar alte preparate lipseau total. În instituții nu există o evidență electronică pe interior, iar eliberarea bonurilor și evidența lor se face manual. Exista un mediu de fraudă în modul cum ajungeau medicamentele din farmacie în secția spitalului și la pacienți”, a recunoscut ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

În prezent, funcționează un mecanism manual de control în Direcția buget și finanțe a Ministerului Sănătății a tuturor intrărilor și ieșirilor de medicamente în farmaciile instituțiilor în care ministerul are calitatea de fondator. „Asta este o soluție de moment, dar pe termen lung urmărim digitalizarea întregului sistem și crearea unei platforme unice de evidență în spitale”, a adăugat ministra.

CNAM a verificat spitalele raionale

Reprezentanții CNAM au declarat că, în ultimele două săptămâni, au făcut controale și în spitalele raionale și au constatat că acestea au stocuri de medicamente în proporție de 60% din necesar. Experții au stabilit că înscrierile în fișele medicale ale bolnavilor sunt neconforme.

„Orice fișă medicală are un bon de repartizare a medicamentelor, unde trebuie să fie indicat dacă au fost acordate de spital sau aduse de bolnav. În majoritatea cazurilor asta nu se respectă și nu se completează bonul. În plus, bonul din fișa medicală trebuie să coincidă cu cel din farmacia spitalului. Aici sunt divergențe. Lucrăm asupra acestor cazuri și nu o să fie validate de CNAM”, a atenționat directorul instituției, Dumitru Parfentiev.

Cetățenii își pot recupera banii

CNAM atenționează că pacienții care au fost nevoiți, pe durata aflării în spital, să procure din surse proprii medicamente, au dreptul să se adreseze conducerii spitalului pentru a le fi restituiți banii. Persoanele urmează să prezinte documente ce justifică procurarea preparatelor, cu anexarea bonurilor din farmacii.

În caz de refuz al spitalelor, pacienții pot depune cereri similare la CNAM. Anul trecut, CNAM a examinat mai multe petiții, iar în consecință, pacienților le-au fost restituite mijloace băneşti în sumă de peste 51 de mii de lei.

Persoanele cărora le-au fost încălcate drepturile pot semnala abuzurile, sunând la Linia Verde - 0 800 99999.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md