11:06:33 27.05.2018
 
Stiri

Copaci în floare, plini de zăpadă! Vom avea în acest an cireșe, piersici sau caise? Răspunsul agricultorilor

Economie 20.04.2017 12:05 Vizualizări5977 Autor: Ziarul National
Copaci în floare, plini de zăpadă! Vom avea în acest an cireșe, piersici sau caise? Răspunsul agricultorilor
Poză simbol

Peisajul de astăzi, când copacii înfloriți sunt încărcați și cu zăpadă, nu-i prea sperie pe agricultori.

Iurie Ușurelu, viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, susține că, deocamdată, situația nu poate fi catalogată ca fiind „catastrofală”, dar recunoaște faptul că ninsoarea căzută în aprilie a afectat culturile sâmburoase, cum ar fi cireșii, piersicii, caișii, vișinii și prunii.

Totuși, a spus oficialul, pagubele vor putea fi evaluate abia după ce va trece acest ciclon care a adus înghețuri și ninsori în R. Moldova.

Pe de altă parte, Valeriu Mironescu, președintele „UniaAgroProtect”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că în R. Moldova au mai fost înregistrate cazuri când piersici în floare erau acoperiți de zăpadă „și roadă a fost”.

„Dacă nu se vor agrava condițiile meteorologice, ceea ce se întâmplă acum afară ar putea fi doar un șoc ușurel. Asemenea fenomene sunt rare, dar s-au mai întâmplat. Pericol va fi dacă se va însenina și vor urma înghețuri. Situația de acum nu creează îngrijorări prea mari”, ne-a spus Mironescu.

Sursa citată nu prea are încredere în prognozele meteorologice care anunță înghețuri până la minus două grade Celsius în următoarele nopți. Mironescu exemplifică prin faptul că meteorologii au anunțat minus un grad Celsius la Ștefan Vodă, dar măsurările sale personale au arătat 0,5 grade Celsius.

„Situația este stresantă, neordinară, dar dacă aceasta nu se va înrăutăți, iar meteorologii vor greși cu vreo două grade Celsius, vom rămâne doar cu spaima”, a încheiat Mironescu.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că va câștiga turul doi al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md