04:32:00 19.04.2024
Stiri

Contracte PĂGUBOASE pentru stat, semnate de ministrul Vladimir Cebotari pe când conducea „Calea Ferată”

Anticorupție 22.01.2016 10:24 Vizualizări7004 Autor: Ziarul National
Contracte PĂGUBOASE pentru stat, semnate de ministrul Vladimir Cebotari pe când conducea „Calea Ferată”


Actualul ministru al Justiției, democratul Vladimir Cebotari, a semnat două contracte dubioase pe când se afla la conducerea întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova”. O investigație jurnalistică scoate la iveală faptul că în joc au fost puse două milioane de dolari, iar beneficiari sunt două companii IT: una fondată cu șase luni înainte de semnarea contractului și alta cu acționari majoritari în off-shore.

Unul dintre contracte vizează vânzarea online a biletelor de călătorie. Aplicația e-tikets.md a fost lansată cu mare fast în septembrie 2015, dar a fost blocată la mai puțin de o lună.

Contractul de prestări servicii IT a fost semnat de Vladimir Cebotari la 30 iulie 2015, în aceeași zi în care acesta a fost numit ministru al Justiției. Compania beneficiară este „DSS Group”, care s-a angajat să investească în dezvoltarea unei platforme de vânzare on-line a biletelor 900 de mii de dolari pe o perioadă de 20 de ani. O treime din bani urmau să fie investiți în primul an. În schimb, „DSS Group” urma să încaseze 5% din costul fiecărui bilet electronic, scrie „Rise Moldova”.

În contract este stipulat că, după 20 de ani de la lansarea platformei on-line, compania IT urmează să obțină un profit de 324 de mii de dolari, iar dacă nu va fi posibil acest lucru, diferența de bani ar urma să fie compensată de către CFM. Totodată, dacă contractul este întrerupt de CFM, compania poate cere despăgubii pentru profitul ratat și investițiile făcute.

„Clauzele contractelor sunt făcute de CFM împotriva CFM. Noi nu ne putem permite luxul de a da acești bani unei companii private. Noi tot avem nevoie de bani”, a declarat actualul director CFM, Iurie Topală.

„Ei pentru 5% din bilete vin cu infrastructura lor, soluțiile lor hard, să verificați cât costă un sistem billing, cleaning, pentru că asta include sistemul acesta. […] Voi știți cât plătim noi pentru toate componentele de la sistemul aceasta „Expres 3” (soft rusesc de administrare a rutelor de tren, inclusiv de vânzare biletelor on-line – n.r.), ei tipăresc biletele pe hârtie și nici nu știm câte și cu cât ne vând biletele de exemplu la Odesa. Dacă am pune toate serviciile, am da 14 milioane de lei anual acestui Expres”, amotivat pe de altă parte Vladimir Cebotari.

Un alt contract dubios a fost semnat de Cebotari cu reprezentanții companiei „BASS System”, care are ca fondatori firme din off-shore. Pentru 1,6 milioane de dolari firma s-a angajat să instaleze o platformă unică de gestionare a afacerilor la întreprinderea feroviară. Aceasta presupune stocarea și prelucrarea, într-o singură bază de date, a tuturor activităților, cum ar fi: contabilitatea, efectuarea plăților, gestionarea vânzărilor, inclusiv posibilitatea vânzării biletelor electronice de către CFM.

Acest contract prevede instalarea la întreprinderea feroviară a unui soft produs de compania americană „Microsoft” și procurat prin intermediul firmei „Bass System”. O astfel de licență „Microsoft” costă 7,8 mii de dolari. CFM a solicitat șase licențe pentru prețul total de 46 mii de dolari. Însă grosul afacerii îl constituie, de fapt, cele 300 de chei de administrator și de utilizatori ai programei procurate la preț de 640 mii de dolari. Contractul mai prevede și costul muncii de 685 mii de dolari (fără TVA) pentru serviciile prestate de către „Bass System”.

„Întrebarea mea este: Da nouă ne trebuie astfel de programă de 800 de mii, când noi o puteam să o cumpăra cu vreo 8 mii?! Adică de 50 de ori mai ieftin? În total acolo-s aproximativ două milioane de dolari”, spune indignat Iurie Topală.

„O astfel de întreprindere mare, cum este CFM-ul, fără astfel de sistem, practic nu poate fi administrată ca management. Este un sistem foarte complex care vine să automatizeze toate procesele. Noi nu l-am semnat cu Bass, dar cu Bass ca reprezentant al Microsoft. Noi am avut multe discuții cu Microsoft, reprezentanța din Moscova, și am obținut cele mai bune prețuri care sunt în regiune”, se apără și de această dată Vladimir Cebotari.

Citiți în continuare pe Rise.md cine sunt beneficiarii companiilor „DSS Group” și „Bass System”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md