20:01:58 25.04.2024
Stiri

Concurs de ochii lumii, organizat de autorități și ANULAT de instanță. Cine va răspunde pentru FRAUDĂ?

Anticorupție 09.10.2015 11:34 Vizualizări4073 Autor: Stela Mihailovici
Concurs de ochii lumii, organizat de autorități și ANULAT de instanță. Cine va răspunde pentru FRAUDĂ?


VERDICT // Curtea Supremă de Justiție a declarat ilegal concursul de selectare a rezidenților Parcului Industrial Edineț

La doi ani după ce compania ucraineană „TB Fruit” a fost acceptată să facă investiții la Edineț într-o fabrică de sucuri, a fost demonstrat în instanță că autoritățile au fraudat concursul și au promovat interesele ucrainenilor.

Deși activitatea „TB Fruit” a fost astfel scoasă în afara legii, compania continuă să proceseze mere. Ministerul Economiei urmează să rezilieze contractul cu investitorii străini și să organizeze un nou concurs pentru selectarea rezidenților Parcului Industrial Edineț.

Judecătorii au adoptat decizii ilegale

În noiembrie 2013, câțiva agenți economici nemulțumiți de rezultatele concursului de selectare a rezidenților Parcului Industrial Edineț s-au adresat în judecată, cerând anularea parțială a deciziei comisiei pentru selectarea proiectelor investiţionale din 27 septembrie 2013. Reclamanții au invocat mai multe încălcări de procedură și au motivat că firma ucraineană ar fi fost selectată înaintea petrecerii concursului.

În octombrie 2014, Judecătoria Edineţ a respins cererea reclamanților, dar aceștia au făcut recurs la Curtea de Apel Bălți. Peste jumătate de an, judecătorii din nou au respins solicitarea.

Abia pe 23 septembrie curent, Curtea Supremă de Justiție le-a dat dreptate reclamanților și a punctat că „instanţa de fond şi cea de apel au interpretat eronat normele de drept şi au adoptat hotărâri ilegale”. Completul de judecată al CSJ, format din cinci magistrați, a considerat concludente probele prezentate, punctând că acel concurs a fost din start „viciat şi ilegal”, iar procedura de selectare a fost o „farsă”.

Încălcare gravă

Judecătorii au stabilit că firma „Eco Garant”, care a fost declarată de Guvern pe 2 septembrie 2013 administrator al Parcului Industrial Edineț, nu avea dreptul să publice pe 6 septembrie în Monitorul Oficialcomunicatul informativ privind organizarea concursului de selectare a rezidenţilor parcului.

Asta pentru că „Eco Garant” a devenit administrator legal al parcului abia pe 13 septembrie, când a fost publicată în monitor decizia Guvernului. „Toate acţiunile întreprinse de „Eco-Garant” în scopul organizării concursului şi recepţionarea ulterioară a ofertelor de concurs sunt lovite de nulitate”, se spune în decizia CSJ.

Directorul firmei „Eco Garant”, Artur Reşetnicov, spune că rezidenții parcului din Edineț au fost selectați corect, iar ilegalitatea a fost comisă din neștiință. „A fost o greșeală tehnică. Așa a ieșit că ne-am grăbit să anunțăm concursul. Eram la prima experiență și nu știam regulile”, se apără Reșetnicov.

„TB Fruit”, acceptată în concurs cu dosar incomplet

Autoritățile au admis și o altă încălcare, care trebuia să-i excludă din start din competiție pe ucraineni. Potrivit regulamentului de activitate a parcurilor industriale și caietului de sarcini pregătit pentru concurs, companiile participante urmau să prezinte la dosar o declarație bancară ce confirmă existenţa mijloacelor financiare în proporţie de cel puţin 25% din suma proiectului propus.

„TB Fruit”, care promitea investiții de 20 de milioane de euro la Edineț, trebuia să demonstreze că are cinci milioane de euro în conturi, dar aceasta avea active de 5 400 de lei. În schimbul declarației bancare, la dosar au fost anexate certificate ce arătau rulajul de bani în diferite conturi din Ucraina care aparțineau firmei „Iablunevîi Dar”, care ar fi semnat un parteneriat cu „TB Fruit” pentru construcţia fabricii de sucuri din R. Moldova.

„Procedura a fost grav încălcată. În lipsa setului complet de documente, comisia nu a fost în drept din start să admită ,,TB Fruit” ca participant la concurs şi să-l declare câştigător”, motivează magistrații de la CSJ.

Scheme de evaziune fiscală

În decizia CSJ se face trimitere și la scandalul apărut în Ucraina cu implicarea firmei „Iablunevîi Dar”. Direcţia Investigaţii Fiscale și Procuratura din regiunea Lvov au pornit un dosar penal pentru evaziune fiscală în proporţie deosebit de mare, de 300 de milioane de hrivne, adică 12 milioane de euro.

Judecătorii ucraineni au aplicat sechestru şi au interzis firmei „Iablunevîi Dar” să administreze bunurile sale ipotecate în valoare totală de 29 de milioane de euro, pentru neachitarea unor credite pe care le-a accesat în sumă de 58 de milioane de euro.

„Certificatele prezentate de intimaţii „TB Fruit” şi „Eco Garant” privind rulajul mijloacelor băneşti în conturile bancare deschise în Ucraina de „Iablunevîi Dar” sunt nevalabile şi nu confirmă capacitatea financiară de a acoperi cheltuielile de implementare a proiectului din Edineț”, au stabilit magistrații CSJ.

Fostul viceministru al Economiei neagă acuzațiile

Întrebat cum a fost posibil ca un concurs atât de important pentru economia R. Moldova să fie fraudat și să fie privilegiat un investitor străin, fostul viceministru al Economiei, Dumitru Godoroja, care ghida domeniul parcurilor industriale în 2013, a declarat că totul a fost legal și corect: „Au fost trei concurenți și toți au fost desemnați câștigători. Dacă CSJ a emis această decizie, înseamnă că în țara asta nu mai vine niciun investitor”.

Godoroja a negat că le-ar fi promis ucrainenilor încă înainte de organizarea concursului că vor fi acceptați în parcul din Edineț.

I-am amintit de comunicatul emis de Ministerul Economiei (ME) pe 27 iulie 2013 prin care se anunța că viceministrul a avut o întrevedere cu directorul companiei „TB Fruit”, Taras Barșorvski, căruia i-a fost promisă „susținerea și colaborarea ME” la implementarea cât mai rapidă a proiectului investițional de la Edineț.

„Atunci au fost prezentate și alte parcuri industriale, printre care cel din Cimișlia, dar investitorul a decis ulterior unde să aplice proiectul”, a comentat Godoroja.

Contractul de investiții va fi reziliat

După ce CSJ a declarat nul concursul pentru selectarea rezidenţilor Parcului Industrial Edineţ, Ministerul Economiei este obligat să rezilieze contractul cu firma ucraineană „TB Fruit”, care între timp și-a construit fabrica de sucuri și a început procesul de producție.

„Ei mai au dreptul să activeze trei luni, până la 23 decembrie 2015. Apoi, contractul va fi reziliat, iar firma administratoare a parcului va organiza un nou concurs. Ucrainenii au dreptul să participe din nou la concurs”, a explicat Valeriu Rusu, consilier în cadrul Ministerului Economiei.

Anchetă la CNA

Anterior, Inspectoratul Ecologic din Edineț a interzis fabricii de sucuri „TB Fruit” să activeze, pentru că nu deține mai multe acte necesare în procesul de producție.Proiectul nu a trecut expertiza ecologică de stat, arhitectul-șef al raionului nu a autorizat darea în exploatare a obiectivului, iar Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor nu a emis autorizații sanitar-veterinare obligatorii pentru activitatea unei fabrici de sucuri.

Ofițerul de presă al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi, a precizat că Direcția generală teritorială „Nord” a inițiat o anchetă pentru a verifica legalitatea activităţii companiei „TB Fruit” și va stabili ulterior dacă există temei pentru inițierea unui dosar penal.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md