15:22:04 25.04.2024
Stiri

Conacul din R. Moldova care prinde viață

Social 21.12.2014 13:17 Vizualizări6463 Autor: Daniela Hadei
Conacul din R. Moldova care prinde viață


MUZEU // După ce a fost transformat în depozit și a degradat, lucrările de restaurare a Conacului familiei Bogdasarov din satul Piatra, raionul Orhei, sunt în toi

Monument de arhitectură de categorie naţională, construit la începutul secolului al XX-lea, conacul familiei Bogdasarov este o adevărată comoară în satul Piatra. După plecarea boierilor, conacul a rămas în proprietatea statului, iar clădirea a servit pe post de închisoare pentru femei, fermă și depozit de cereale. Dacă la începutul anului trecut conacul se afla într-o stare avansată de degradare, pereții se risipeau, podul cădea, iar geamurile nici nu existau, astăzi, exteriorul clădirii arată mult mai bine. Reprezentanții asociației obștești „Conacul Bogdasarov” și-au propus ca, în următorii doi ani, aici să fie deschis un muzeu și o pensiune turistică, iazul să fie curățat, iar conacul să fie restaurat în totalitate.

Visul celor doi frați

Conacul și terenurile adiacente sunt astăzi în proprietatea unei asociații obștești, condusă de frații Tudor și Petru Veveriţă, care și-au pus în plan să-l renoveze și să deschidă aici un muzeu al satului și o bază turistică. Bărbații au investit din resursele proprii, dar, în același timp, vor să atragă investitori, pentru că taxele sunt mult prea mari. „Vrem să aplicăm la diferite proiecte pentru a câștiga granturi. Deja am început renovarea conacului, am schimbat acoperișul, tencuiala, am cumpărat geamuri și uși. Toate lucrările le-am făcut din resursele proprii, dar mai avem nevoie de bani, lucrări sunt multe. Vrem și iazul să-l curățăm și să-l amenajăm frumos. Nu am schimbat și nici nu vom schimba nimic din arhitectura sau forma clădirii, o vom restabili identic, iar aici va fi o atracție turistică și un muzeu al satului. Plănuim ca, într-un an sau doi, să ducem lucrările la bun sfârșit”, ne spune Petru Veveriță. În același timp, fratele său Tudor ne spune că, până acum, au cheltuit jumătate de milion de lei, iar pentru toate lucrările este nevoie de aproximativ trei milioane de lei. „Lucrările le-am început în vara anului trecut. Acum scriem proiectul de restaurare, pregătim un set de acte și din primăvară vom începe o nouă etapă de restaurare. Am decis să-l restaurăm, pentru că este păcat să se distrugă, trebuie să rămână în istorie”, ne spune Tudor Veveriță.

Casa unor nobili armeni, veniți din Turcia

Potrivit datelor istorice, conacul din satul Piatra a aparţinut familiei de nobili armeni Bogdasarov, despre care se spune că au venit în Basarabia din Turcia, odată cu Manuc Bei. La începutul secolului al XX-lea era o gospodărie tipică pentru o familie de nobili și includea ferme de păsări, porci, vite şi oi, precum şi terenuri de vii şi livezi. Complexul era destul de extins, în spatele conacului se afla o cramă, iar în față era un lac de toată frumusețea. Boierul era destul de înstărit, avea un garaj pentru maşină şi o minicentrală electrică. „Boierul se ocupa cu agricultura, mulți oameni din sat lucrau la el. Din păcate, nu prea s-au păstrat lucrurile nobililor, căci aici a fost penitenciar, apoi depozit, multe lucruri s-au distrus”, ne povestește domnul Tudor. Casa boierului este foarte spațioasă, are peste 20 de ferestre și 15 odăi, iar dimensiunea totală este de aproximativ 500 de metri pătrați.

Închisoare și depozit

După plecarea boierilor, conacul a fost lăsat în proprietatea statului, care l-a utilizat în mai multe scopuri. După 1944, în clădirea conacului a fost închisoare, apoi a găzduit fermele colhozului, iar în ultima perioadă aici a fost un depozit de cereale. Bucătăria, o anexă la clădirea principală, a fost sediu pentru brigada de tractoare. Sătenii privesc pozitiv inițiativa celor doi frați și spun că acest conac nu trebuie lăsat de izbeliște. „Eu sunt bătrână, nu prea mă duc în acea parte de sat, dar știu că acolo au trăit boieri, era o clădire foarte frumoasă. Am auzit că acum vor să facă un muzeu, deja se lucrează, acoperișul e schimbat. Cred că e bine pentru sat”, ne spune o mătușă din sat. De aceeași părere este și primarul localității, care zice că administrația publică locală susține ideea celor doi frați. „Proprietatea este înregistrată pe numele lui Petru Veveriță, care, împreună cu fratele său, din resursele proprii au decis să restaureze monumentul. Mi se pare o idee foarte bună, iar de curând au solicitat înregistrarea unei asociații obștești, pentru a fi mai ușor de atras fonduri și investitori. Clădirea se repară, iar acolo se preconizează a fi un muzeu al satului”, a precizat Parascovia Negruța, primarul satului Piatra.

Alexandru Nicolăescu, specialist principal la Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din R. Moldova:

„Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor susține inițiativa domnului Veveriță, actele necesare sunt în regulă și avem toată încrederea că lucrările vor fi efectuate cu respectarea tuturor normelor de conservare-restaurare. Respectiv, în viitorul cel mai apropiat, conacul va ajunge să facă parte din circuitul turistic al conacelor din Republica Moldova”.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md