17:54:46 22.01.2018
Stiri

Colegul de facultate al lui Plahotniuc, șef la Vamă?

Anticorupție 03.02.2016 10:48 Vizualizări6989 Autor: Mariana Rață
Colegul de facultate al lui Plahotniuc, șef la Vamă? zdg.md

Fostul șef al fabricii de panificație „Franzeluța”, Eugen Baleca, vicepreședinte al Consiliului de administrare al „Victoriabank”, în perioada în care Vlad Plahotniuc deținea funcția de președinte al Consiliului de administrare al aceleiași bănci, ar putea fi numit șef al Serviciului Vamal. Cel puțin, așa susțin surse din cadrul instituției, contactate de Ziarul NAȚIONAL.

Eugen Baleca a fost demis cu scandal de la „Franzeluța” în vara anului 2011, când Consiliul de Administraţie al întreprinderii l-au acuzat că ar fi prejudiciat statul cu 24 de milioane de lei.

Ulterior, Baleca a fost repus în funcție prin decizie judecătorească, dar la scurt timp a demisionat de bunăvoie, motivând că nu mai suportă presiunile politice la care este supus.

Presa a scris anterior despre schemele de delapidare a banilor care au funcționat la „Franzeluța” pe timpul lui Eugen Baleca.

Într-o investigație jurnalistică publicată de „Jurnal de Chișinău” în 2010 se arată că aproape trei milioane de dolari din banii S.A. „Franzeluţa” au ajuns numai în 2009 pe conturile unor firme off-shore din Panama, Insulele Virgine Britanice și Belize, ai căror proprietari sunt necunoscuţi. Banii erau oferiți pentru servicii fictive de intermediere la importul de făină din Ucraina, cumpărată de „Franzeluța”.

În acea perioadă, SA „Franzeluţa” refuza să cumpere făină din R. Moldova. Sub pretextul că făina moldovenească este de proastă calitate, combinatul de panificaţie importa făină de la întreprinderi din Ucraina. Chiar dacă negocierile pentru procurarea făinii „Franzeluţa” le purta direct cu aceste companii ucrainene, conform documentelor, cumpărătorii făinii de grâu erau nişte companii off-shore. Oleg Puţintică, şeful Direcţiei Investigare a Fraudelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dezvăluia la acel moment că aceste off-shore-uri nu îşi asumau nicio responsabilitate pentru transportul făinii, în schimb majorau nejustificat preţul acesteia.


Pe acest caz, în 2010 fusese pornit un dosar penal, care nu a mai avut finalitate.

În 2014, Eugen Baleca a câștigat concursul organizat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, condus atunci de un ministru de la Partidul Democrat, pentru funcția de director al Căilor Ferate ale Moldovei. Ulterior, Baleca a renunțat la funcție.

Eugen Baleca a fost și coleg de facultate cu Vlad Plahotniuc.

Funcția de director al Serviciului Vamal a devenit vacantă după ce fostul șef al instituției, Tudor Balițchi, și-a dat demisia, joia trecută. Balițchi a decis să se concedieze după ce prim-ministrul Pavel Filip a anunțat că îi suspendă din funcție pe șeful Serviciului Vamal și șeful Inspectoratului Fiscal, pentru a iniția anchete de serviciu în aceste instituții.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

slava 03.02.2016 11:29

si unde-s relatiile colegiale?? ca nu-i nimic despre facultate si veo prietenie a celor doi...

Oleg 03.02.2016 12:39

Si daca a fost coleg de facultate ? Nu ca sa fiu de aparare cuiva dar hai sa fim seriosi, care este noutatea din stire ?

Florin 03.02.2016 12:45

Da au fost cumva probate acele investigații, care de fapt nu sunt decît niște suspiciuni, ori chiar speculații ??? Apropo, din cîte cunosc pîinea cînd era Baleca șef la Franzeluța era mult mai ieftină ca acum, iar intreprinderea avea și venit ce se ducea în bugetul de stat....

Catalin 03.02.2016 13:07

Eu nu-mi tin minte toti colegii de facultate din primul an, ne mai vorbind de restul colegilor din alte grupe. Pe parcurs cit am invatat asa un flux de studenti a fost, unul vine altul pleaca... suna absurd o astfel de stire, sincer.

Oleg 03.02.2016 13:09

Sa fi fost vre-o ruda apropiata de gradul 1, da asa e tocmai a 11 roata la caruta, si plus ca Plahotniuc singur nu detine nici o functie importanta in stat.

Irina 03.02.2016 14:51

Colegul sau nu colegul lui Plahotniuc ,ca doar nu sunt rude .

Daniel 03.02.2016 14:56

chiar și să fost drept acest lucru , nu văd ceva de rău, principalu această persoană să fie competentă, dar cunoaștem că Ministerul Finanțelor a negat acest lucru, și e doar o manipulare din partea jURNALULUI..

Ciocana 03.02.2016 23:43

Eugen Baleca nu e un simplu coleg de facultate cu Plahotniuc. El a fost administrator la mai multe firme a banditului, inclusiv la acele care au fost căpușe pe lângă Petrom-Moldova. Baleca este un subaltern docil, un executor credincios a lui Plahotniuc. La Franzeluța Baleca a fost pus de Plahotniuc încă pe timpul lui Voronin ca să pompeze bani din această întreprindere. Acum o să facă același lucru la scară mai mare, la Departamentul Vamal. Încă un aspect -Eugen Baleca provine dintr-o familie de mancurți și românofobi. E o lepădătură cu acte în regulă.

Comentarii
Promo
Promo
Punct de vedere NAȚIONAL
22.01.2018 08:50 Nicolae Negru Va îndrăzni mielul moldav să tragă de...

19.01.2018 09:10 Nicolae Negru De ce Alexandru Tănase nu are încrede...

19.01.2018 10:00 Ziarul National Gheorghe Erizanu: Numele tău. 50 de ani

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Parlamentul va reuși, în 2018, să modifice art. 13 din Constituție, astfel încât limba ROMÂNĂ să devină oficială în R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md