21:45:38 20.06.2018
 
Stiri

Cifrele care DEMONSTREAZĂ că cetățenii au fost folosiți „ca OSTATICI” în justificarea garanțiilor oferite de Guvern pentru BEM, BS și Unibank

Economie 14.07.2017 13:00 Vizualizări2137 Autor: Ziarul National
Cifrele care DEMONSTREAZĂ că cetățenii au fost folosiți „ca OSTATICI” în justificarea garanțiilor oferite de Guvern pentru BEM, BS și Unibank

Expertul IDIS „Viitorul”, fost deputat și președinte al Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță, consideră că cetățenii au fost folosiți „ca ostatici” în justificarea garanțiilor oferite de Guvern pentru Banca de Economii a Moldovei (BEM), Banca Socială și Unibank.

„Un argument în favoarea garanțiilor oferite de guvern pentru BEM, BS, Unibank a fost grija față de depunerile cetățenilor în acestea trei bănci. În momentul oferirii garanțiilor Guvernului, 2,39 de milioane cetățeni dețineau în aceste trei bănci depozite în mărime de 6,85 de miliarde de lei. Observăm un număr impunător de persoane fizice și o sumă la fel de impunătoare de bani. Însă, lucrurile devin mult mai nuanțate, dacă analizăm structura depozitelor persoanelor fizice. Astfel 2,3 milioane de cetățeni sau peste 96,5% dintre aceștia dețineau în aceste bănci depozite în sumă totală de doar 280 de milioane de lei, cea ce reprezintă 4,1% din totalul depozitelor persoanelor fizice. Aceste depozite erau protejate de legislație și 96,5% din deponenți au avut posibilitatea să primească suma integral din Fondul de Garantare a Depozitelor, fără nicio implicare a Guvernului. Suma medie a depozitelor acestor persoane era de 120 de lei”, scrie Ioniță pe blogul său.

Potrivit sursei citate, restul de 6,57 de miliarde de lei erau deținute de 84,7 mii de persoane. „Admit că era posibil de pus în discuții depozitele persoanelor fizice de până la 100 de mii de lei. Cred că putea fi justificată cumva protejarea lor într-o formă sau alta. Depozitele de până la 100 de mii de lei erau deținute de 75,8 mii de persoane sau 3,2% din totalul deponenților. Suma depozitelor se ridică la 2,1 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 30,8% din totalul depozitelor. Suma medie a unui depozit era de 27,9 mii de lei”, precizează acesta.

În același context, Veaceslav Ioniță spune că 4,46 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă 65% din totalul depozitelor persoanelor fizice, au fost restituite persoanelor care dețineau depozite mai mari de 100 de mii de lei.

„Ei reprezentau 0,4% din deponenți sau 8,9 mii de persoane. Mărimea medie a depozitelor lor era de 500 de mii de lei sau de 4 000 de ori mai mare decât mărimea medie a celor 96,5% din deponenți care sunt protejați de lege. E ușor de observat că cei mulți au fost utilizați, pentru ca „unii” să-și primească liniștit toată suma depozitată în bănci”, constată expertul.

Ioniță concluzionează că statul avea obligația să asigure doar 280 de milioane de lei pentru cei 96,5% din deponenți.

Amintim că Guvernul condus de Iurie Leancă a acordat garanții de stat de peste 9 miliarde de lei, iar Guvernul Gaburici - de peste 5 miliarde de lei în 2014 și 2015. Leancă și-a justificat decizia prin faptul că cetățenii nu trebuiau să sufere din cauza fraudelor de la cele trei bănci.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2018 09:37 Ziarul National Aleea Clasicilor de sub peretele unui...

15.06.2018 09:38 Nicolae Negru Ceva nu se leagă în „strategia de rec...

11.06.2018 15:31 Ziarul National Gheorghe Erizanu: Gaudeamus și Carol ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Considerați judicioasă decizia Curții Constituționale din 4 iunie prin care a fost anulată Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti, adoptată în 1989, care îi oferea limbii ruse statut de „limbă de comunicare”?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md