01:36:26 25.04.2024
Stiri

Cei de la IMAS susțin că au fost ȘANTAJAȚI și amenințați de către unii reprezentanți ai societății civile: „Nu ne mai propuneți diverse târguri sau beneficii colaterale”

Social 16.12.2017 11:28 Vizualizări3047 Autor: Ziarul National


Cei de la IMAS susțin că au fost ȘANTAJAȚI și amenințați de către unii reprezentanți ai societății civile: „Nu ne mai propuneți diverse târguri sau beneficii colaterale”

După ce Barometrul socio-politic, realizat de IMAS, a relevat că cetățenii R. Moldova nu ar avea încredere în reprezentanții societății civile, pentru că ONG-urile ar fi influențate de anumite forțe politice și ar fi folosite „pentru a spăla bani”, reprezentanții companiei susțin că au fost șantajați și amenințați. Aceste amenințări, potrivit directorului IMAS, Doru Petruți, ar fi venit din partea unor reprezentanți ai societății civile din R. Moldova. Totuși, acesta nu a spus exact despre cine este vorba.

„[Imas] s-a confruntat periodic, în toți acești ani, cu amenințări și presiuni la adresa activității noastre. Atunci când lucrurile au depășit anumite limite, am adoptat o poziție publică față de aceste situații. În august 2010, eu și compania pe care o conduc am fost amenințați de către un oficial de rang înalt. Și atunci, ca și acum, am semnalat imediat despre lucrurile care se petrec. Uneori, lucrăm sub o anumită presiune exercitată de beneficiarii studiilor sau interpuși ai acestora. Și o să vă dau un astfel de exemplu negativ: nu cu mult timp în urmă, am fost nevoiți inclusiv să semnalăm unui donator extern presiunile care se exercitau asupra noastră de către un ONG din R. Moldova (care avea și rolul de beneficiar), presiuni prin care se încerca modificarea concluziilor unui studiu ce evalua activitatea acelui ONG”, a declarat Petruți, potrivit unui comunicat postat pe pagina companiei.

Petruți precizează că tema percepțiilor privind societatea civilă nu este nouă. „Aceiași indicatori precum cei incluși în sondajele din iulie și decembrie 2017 au fost incluși într-un studiu național din 2010, iar comanditarul acelui sondaj a fost un ONG din R. Moldova. Curios este faptul că atunci nimeni nu și-a manifestat nemulțumirea de faptul că sunt măsurate percepții privind activitatea societății civile. Și nici în următorii ani nu au fost astfel de plângeri, deși studiile de acest tip au continuat. Încrederea în acest sector de activitate este măsurată inclusiv de Barometrul Opiniei Publice de foarte mulți ani. Și mai mulți indicatori au fost incluși într-un alt studiu realizat în 2017 la comanda Promo-LEX”.

Directorul IMAS îndeamnă reprezentanții societății civile să nu se ascundă „în spatele unor acțiuni de gherilă ce au la bază șantaj și amenințări cu scrisori de denigrare privind activitatea companiei”.

„Nu mai încercați să ne cenzurați activitatea, pentru că ați văzut că nu plecăm nicăieri, în ciuda celor 17 ani de activitate presărați cu presiuni. Nu ne mai propuneți diverse târguri sau beneficii colaterale pentru că ele vor fi întotdeauna refuzate. Nu ne mai chemați la întâlniri de mediere și licitații fictive pentru că ați observat că [imas] nu răspunde unor astfel de invitații. Să știți că înțelegem și știm tot ce ați pregătit la adresa noastră; cu riscul de a pierde anumiți clienți ce ar putea fi impresionați de astfel de demersuri murdare, compania [imas] va merge mai departe, așa cum de altfel o face de 17 ani pe această piață. Am trecut peste situații mult mai dure când politicieni cu greutate ne-au amenințat că vom răspunde penal pentru activitatea noastră, că ne vor închide compania sau expulza din țară când vor veni ei la putere. [imas] condamnă toate aceste abordări care nu au nimic în legătură cu practicile democratice. Declarăm cu toată hotărârea că nu acceptăm nici un fel de ingerință în modul în care ne desfășurăm activitatea și în modul în care vom continua să ne onorăm contractele”, mai spune Doru Petruți.

Sursa citată a subliniat că R. Moldova are nevoie de o societate civilă activă și independentă, iar în acest sens a propus realizarea unui studiu național. „O bună soluție la această situație ar fi desfășurarea unui studiu național, în profunzime, privind percepția cetățenilor despre societatea civilă din țara noastră. Noi vă garantăm toată implicarea, transparența și calitatea necesară. Mai mult, veți avea parte inclusiv de o contribuție din partea noastră la finanțarea acestui amplu studiu. O să vă rugăm doar să vă asumați paternitatea acestui produs sociologic, iar rezultatele lui să fie aduse la cunoștința întregii societăți, așa cum vor fi ele reliefate de către participanții la studiu”, a conchis Petruți.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md