11:16:31 22.05.2018
 
Stiri

Ce se va întâmpla, dacă Dodon va REFUZA să semneze decretul privind numirea ministrului Apărării: „Împuternicirile vor fi transferate următorului în ierarhia puterii”

Politică 13.09.2017 14:30 Vizualizări2652 Autor: Ziarul National
Ce se va întâmpla, dacă Dodon va REFUZA să semneze decretul privind numirea ministrului Apărării: „Împuternicirile vor fi transferate următorului în ierarhia puterii”

În cazul în care președintele Igor Dodon va refuza și a doua oară să semneze decretul privind numirea lui Eugen Sturza în calitate de ministru al Apărării, atunci această împuternicire ar putea fi transferată următorului în ierarhia puterii, adică lui Andrian Candu. O declarație în acest sens a fost făcută de liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și fostul ministru al Apărării, Viorel Cibotaru.

„Situația se repetă. În cazul cu Valeriu Munteanu, deci, la un moment dat, Guvernul s-a oprit și nu a repetat această candidatură. Eu cred că, de data aceasta, Partidul Democrat va merge până la capătul procedurii – fie prin intenția de a crea un precedent și de a-l lipsi pe președintele rebel Dodon de orice împuterniciri sau orice posibilități de a stopa procesul de guvernare a țării, inclusiv pe domeniul împuternicirilor explicite ale președintelui ce se referă la funcția de Comandant Suprem al Forțelor Armate”, a declarat Cibotaru într-un interviu pentru Europa Liberă.

Potrivit fostului ministru, finalitatea acestui proces poate să se încheie doar prin faptul că va fi aplicată acea explicație a Curții Constituționale care obligă șeful statului să semneze decretul de numire, dacă un candidat este înaintat pentru a doua oară. „Dacă șeful statului refuză să numească ministrul Apărării a doua oară, atunci această împuternicire, cel mai probabil, va fi transferată următorului în ierarhia puterii în R. Moldova, președintelui Parlamentului, care este un reprezentant al PD”, a specificat sursa citată.

Viorel Cibotaru mai spune că nu vede nimic rău în faptul că la conducerea Ministerului Apărării nu a fost propus un militar, dar cu toate acestea e de părere că Eugen Sturza e o candidatură „destul de slabă”.

„Situația este destul de complicată. Sunt două strategii fundamentale care determină viața sectorului de securitate și de apărare – Strategia de securitate și Strategia de apărare. Aceste documente nu sunt adoptate. Au stat doi ani în Guvern și nu au fost transmise Parlamentului pentru adoptare. Astăzi acest proces a fost reluat, în viziunea mea, alogic, în sensul că iarăși cu încălcări de proceduri, de tradiții, dacă nu și de regulamentele normale cum ar trebui să se dezvolte lucrurile. Se dorește să se fundamenteze o altă viziune, care a priori putem să ne așteptăm că va fi contrară cursului adoptat de țară. Deci, iarăși suntem aruncați într-un haos și într-un proces care nu este controlat de societate”, a mai adăugat Cibotaru.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.05.2018 09:19 Nicolae Negru Iluzii și deziluzii electorale

18.05.2018 09:19 Nicolae Negru Paradoxuri electorale sau cu cine votăm

16.05.2018 10:40 Vasile Gârneț Fragmente de jurnal – „Moartea lui St...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că va câștiga turul doi al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md