10:42:09 18.04.2024
Stiri

Ce este Telegram, MESAGERIA folosită de adepţii Statului Islamic? De la serviciul creat pentru a scăpa de supravegherea Moscovei până la „aplicaţia preferată a jihadiştilor”

Reportaj 30.07.2016 14:00 Vizualizări2211 Autor: Ziarul National


Ce este Telegram, MESAGERIA folosită de adepţii Statului Islamic? De la serviciul creat pentru a scăpa de supravegherea Moscovei până la „aplicaţia preferată a jihadiştilor” poza simbol

Acest serviciu de mesagerie pentru telefoanele mobile a fost utilizat de Adel Kermiche, ucigaşul preotului Jacques Hamel. Un ziarist The Sun sub acoperire afirmă că a fost contactat de un recrutor al Statului Islamic pentru a comite atentate în Londra. Le Figaro explica, într-un articol publicat joi, ce este Telegram, aplicaţia dezvoltată de programatori ruşi şi care are peste 100 de milioane de utilizatori în întreagă lume.


„Descărcaţi ce va urma şi distribuiţi în masă!!!". În 26 iulie, la ora 8,30, Adel Kermiche a publicat acest mesaj pe Telegram. Câteva ore mai târziu, îl va asasina pe Jacques Hamel, preotul din Saint-Etienne-du-Rouvray. Dar nu este pentru prima oară când această aplicaţie este evocată într-un dosar de terorism.

Ce este Telegram?

Lansată în 2013, Telegram este o aplicaţie de mesagerie originară din Rusia. Rivală cu WhatsApp şi Messenger, şi-a făcut din securitatea comunicaţiilor principalul argument de piaţă. Mesajele trimise pe Telegram sunt criptate. Nimeni altcineva în afară de expeditor şi destinatar nu le poate citi.

Cofondatorul societăţii, Pavel Durov, spune că a creat aplicaţia pentru a scapă de supravegherea guvernului rus. Înainte de Telegram, el a creat prima reţea socială din Rusia, VKontakte, care a trecut ulterior sub controlul apropiaţilor lui Vladimir Putin.

Aplicaţia poate fi utilizată în mai multe moduri. Ca instrument de mesagerie clasică, pentru a vorbi cu prietenii. Un grup poate conţine până la 5.000 de persoane. O altă funcţionalitate populară sunt „channels”, forumuri de discuţii unde oricine poate discuta despre un subiect. Aplicaţia propune şi „discuţii secrete”, unde mesaje se autodistrug după ce sunt citite de destinatar. Contactele se pot adăuga prin intermediul numărului de telefon sau al unui pseudonim.

Telegram apare regulat în ştirile despre terorişti, încă de la primele atentate din ianuarie 2015, în Franţa. Telegram a fost chiar denumită „aplicaţia preferată a jihadiştilor” de mai mai multe ziare. În discuţie este utilizarea serviciului de către numeroşi partizani ai Statului Islamic pentru a schimba imagini de propagandă sau a se informa între ei.

Amaq, principalul organ de propagandă al organizaţiei teroriste, dispune de un canal pe aplicaţie. Adel Kermiche îşi crease propriul canal Telegram, urmărit de aproape 200 de persoane.

De ce este Telegram atât de apreciat de partizanii SI?

Telegram şi-a construit reputaţia în jurul conceptului de securitate şi se defineşte că fiind „mai sigură decât celelalte aplicaţii de mesagerie pentru marele public”. Acest lucru a atras partizanii SI. Canalele create de aceştia pe Telegram permit o difuzare rapidă şi în masă a propagandei.

Aplicaţia nu are standarde prea dure în ceea ce priveşte moderarea. A început să desfiinţeze primele conturi asociate cu SI de-abia la finele anului 2015, după atentatele din 13 noiembrie din Franţa.

Telegram nu este însă singurul serviciu utilizat de militanţii SI. Reţeaua socială Twitter este o altă platformă apreciată de adepţii grupului terorist. Alţi terorişti au folosit Facebook şi facilitatea sa de transmisii video online, ca Larossi Abballa, care a asasinat un cuplu de poliţişti în iunie.

Sursa: hotnews.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md