14:49:37 21.04.2018
Stiri

Câți bani făceau ILEGAL un vameș și un polițist de frontieră de la fiecare autocar cu pasageri ce pleca din R. Moldova

Anticorupție 15.12.2017 12:30 Vizualizări5474 Autor: Ziarul National
Câți bani făceau ILEGAL un vameș și un polițist de frontieră de la fiecare autocar cu pasageri ce pleca din R. Moldova
Poză simbol

Un inspector superior al Biroului vamal Briceni, unul din cadrul Unităţii de control al Frontierei al SPF Otaci, precum şi doi şoferi de autocare au fost dați de procurori pe mâna judecătorilor, după ce au pus la cale o schemă de corupție care a funcționat mai bine de un an.

Potrivit procurorilor, şoferii acumulau bani de la pasageri pentru a urgenta trecerea controlului vamal şi a punctelor de trecere a frontierei atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire.

Investigațiile au arătat că vameșul și polițistul de frontieră primeau câte 10 lei pentru fiecare pasager transportat, plus 50 de lei pentru autocar și suma de 1 200 de lei pentru a nu interveni cu un control suplimentar, pentru a favoriza şi a autoriza trecerea persoanelor aflate în autocar şi a mărfurilor transportate în acest autocar peste frontiera de stat a Republicii Moldova, prin Postul vamal Otaci.

Schema a funcţionat pe parcursul anilor 2016 - 2017, zilnic fiind acumulate sume importante de bani de la persoanele care traversau postul vamal.

Cei patru au fost reținuți în octombrie curent, iar ulterior au fost obligați să nu părăsească R. Moldova.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de corupere pasivă, inspectorii riscă amenzi cuprinse între 50 de mii şi 100 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani. Pentru corupere activă, şoferii de autocare riscă închisoare de la 3 la 7 ani, cu amendă de cel mult 300 de mii de lei. Inculpaţii vor fi obligaţi să plătească și cheltuielile judiciare în sumă de 39 476 de lei.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că are cele mai mari șanse să devină primar general al municipiului Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md