02:40:46 17.12.2017
Stiri

BURUIANA care a ÎMPÂNZIT R. Moldova: Riscați AMENZI dacă o lăsați să crească, pentru că provoacă probleme grave de sănătate și pagube culturilor agricole

Social 12.10.2017 09:20 Vizualizări3738 Autor: Ziarul National
BURUIANA care a ÎMPÂNZIT R. Moldova: Riscați AMENZI dacă o lăsați să crească, pentru că provoacă probleme grave de sănătate și pagube culturilor agricole
Poză simbol

Specialiștii din R. Moldova atenționează că, în ultimii ani, planta numită Ambrosia artemisiifolia sau iarba de paragină, iarba pârloagelor și floarea pustiei, așa cum mai este numită popular, a împânzit grădinile și câmpurile, iar cei care nu o vor stârpi riscă amenzi.

Ambrozia creşte pe marginea drumului sau pe terenurile lăsate pârloagă, în grădini, în culturile de cereale şi de florea-soarelui şi este extrem de periuloasă.

Responsabilii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) susțin că polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze, astm, iar la sfârşitul verii - începutul toamnei este unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic. O singură plantă matură poate elibera până la opt miliarde de grăunțe de polen și până la 30 000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.

În culturile agricole, prezenţa acestei buruieni cauzează pierderi semnificative de recoltă.
ANSA atenționează despre importanța combaterii acestei plante și prevenirea răspândirii acesteia în zonele neafectate. Ambrozia trebuie smulsă din rădăcină sau supusă tăierii repetate cel puțin de trei ori înainte să înflorească.

Eradicarea plantei poate fi făcută și prin lucrări agricole, ca de exemplu săpat – praşila manuală, tăiat – cosit manual sau mecanic, lucrarea cu grapa cu discuri, lucrarea cu combinatorul, tăierile frecvente, dar și folosind ierbicide.

Cei care nu vor lua măsuri împotriva Ambroziei riscă amenzi de până la 600 de lei pentru persoanele fizice și până la 2 400 de lei pentru cele juridice.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Comentarii
Promo
Promo
Punct de vedere NAȚIONAL
15.12.2017 09:19 Nicolae Negru Din nou cu fața spre Vest, cu aceleaș...

11.12.2017 09:19 Nicolae Negru Alexandru Moșanu, un politician europ...

08.12.2017 09:19 Nicolae Negru Moscova se răzbună pe Plahotniuc?

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
În ce situație credeți că ar avea mai mult de câștigat Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, la viitoarele alegeri parlamentare?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md