19:42:17 24.04.2024
Stiri

Bolile cardiovasculare. Cum le prevenim?

Reportaj 31.12.2015 13:03 Vizualizări2566 Autor: Ziarul National
Bolile cardiovasculare. Cum le prevenim?


„Spune DA pentru sănătatea ta!” – campanie finanțată de Compania Națională de Asigurări în Medicină

Anual, bolile cardiovasculare fac 17 milioane de victime pe glob. Patru milioane de oameni mor anual de inimă în Europa. R. Moldova este în topul țărilor europene la acest capitol. Circa 25 de mii de moldoveni mor anual din această cauză.

Pe tema bolilor cardiovasculare i-am solicitat un interviu dlui Alexandru Carauș, cardiolog, doctor habilitat în medicină, profesor, Institutul de Cardiologie.

Domnule Carauș, bolile cardiovasculare se plasează pe locul întâi printre cauzele deceselor în țara noastră. Alarmant e și faptul că bolile de inimă întineresc. Care este cauza acestui fenomen?

Nu numai în ţara noastră. Acest flagel bântuie în întreaga lume. Sigur că există şi unele diferențe. Astfel, conform studiilor epidemiologice, ponderea letalităţii cardiovasculare în diferite ţări este de 52-60% din totalul de morți. Este adevărat că bolile de inimă întineresc şi acest lucru este legat de factorii de risc modificabili, adică de acei factori asupra cărora se poate influenţa, într-un mod sau altul.

Care sunt factorii de risc ce duc la apariția bolilor cardiovasculare?

Alimentaţia incorectă, hipodinamia, tabagismul, stresul cronic, consumul exagerat de alcool, dar şi tratamentul inadecvat al hipertensiunii arteriale, al diabetului zaharat şi al dislipidemiilor crește dramatic riscul decesului din patologie cardiovasculară.

Care sunt semnele ce trebuie să ne pună în gardă? Cum putem preveni atacul de cord?

O durere toracică, în special retrosternal (în coşul pieptului), care mai este legată şi de un efort fizic trebuie să ne alarmeze imediat şi să ne adresăm medicului.

Ce simptome prevestesc un atac cerebral? Cum îl putem evita?

Orice ridicare a tensiunii arteriale poate provoca un accident vascular cerebral. Din păcate, circa 30% din hipertensivi sunt asimptomatici, ceea ce înseamnă că aceşti subiecţi nu au „clopoţelul” acela care le-ar semnaliza prin dureri de cap, ameţeli, greţuri, dereglări de vedere că au probleme serioase de sănătate şi trebuie să viziteze medicul.

Bolile cardiovasculare se tratează? Care sunt șansele de însănătoșire pentru persoanele care au suferit un atac de cord, un atac cerebral?

Cu regret, marea majoritate a maladiilor cardiovasculare nu se tratează definitiv şi nu există cure de tratament al acestei categorii de pacienţi, deci tratamentul este pe viaţă. Din alt punct de vedere, subiecţii care se tratează corect au şanse mari de a duce o viaţă normală şi de a trăi până la adânci bătrâneţi.

Cum să ne alimentăm pentru a preveni bolile cardiovasculare?

Să evităm excesul de sare, zahăr, grăsimi de provenienţă animală şi să consumăm mai mult peşte, fructe şi legume.

Ce recomandări aveți pentru cititorii noștri?

Să fiți atenți la sănătatea voastră!


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md