12:29:35 23.04.2024
Stiri

Bloomberg pune România alături de Rusia: Cine conduce, DE FAPT, în estul Europei

Știri 27.06.2017 12:20 Vizualizări1930 Autor: Ziarul National


Bloomberg pune România alături de Rusia: Cine conduce, DE FAPT, în estul Europei Sursa: ziare.com

Moţiunea de cenzură prin care PSD-ul condus de Liviu Dragnea şi-a răsturnat propriul guvern, condus de Sorin Grindeanu, continuă să acapareze atenţia presei internaţionale prin ineditul situaţiei. Mai mult, situaţia din România este comparată cu cea din alte ţări est-europene, printre care şi Rusia.

„Ce spune executarea unui prim-ministru despre cine conduce Estul Europei”, titrează Bloomberg, care notează că „plecarea (din funcţie - n.red.) a premierului român arată că şeful de partid este cu adevărat la butoane”.

Sursa citată aminteşte că Dragnea îl alesese pe Grindeanu pentru funcţia de premier cu doar câteva luni înainte de moţiunea de cenzură.

De asemenea, Bloomberg scrie că, la votul din Parlament, prin care Grindeanu a fost demis din funcţia de premier, Dragnea i-a adunat pe parlamentari împotriva şefului Executivului.

Cei doi însă au fost aliaţi şi au părut chiar apropiaţi, după ce au fost şi la pescuit în Delta împreună, în martie. Însă Dragnea s-a plâns de întârzieri în programul de guvernare şi apoi s-a îndreptat împotriva lui Grindeanu, care a refuzat să demisioneze.

Amestecul lui Dragnea în Guvern înseamnă că oricine preia funcţia de premier nu are nicio şansă să conducă efectiv Executivul, aşa cum a spus şi Grindeanu.

România, Rusia, Polonia, Serbia - acelaşi scenariu

Drama politică din România seamănă unui trend care a înflorit în alte părţi foste comuniste ale continentului, remarcă Bloomberg. În Bucureşti, Varşovia sau Belgrad, liderii politici nu sunt neapărat cei care iau deciziile.

Explicaţia diferă de la ţară la ţară. Spre exemplu, în Rusia - unde acest fenomen nu este unul nou -, limitele constituţionale l-au determinat pe preşedintele Vladimir Putin să schimbe temporar funcţiile cu premierul său, în anul 2008. Oricare ar fi motivul, normele democratice sunt testate acum.

Un alt exemplu din Est - în Polonia, liderul partidului de guvernământ, Lege şi Justiţie, Jaroslaw Kaczynski, deseori dictează politicile de guvernământ, mai degrabă decât prim-ministrul Beata Szydlo. Chiar şi cancelarul german Angela Merkel s-a întâlnit cu Kaczynski la Varşovia, în cadrul vizitei din luna februarie. De asemenea, atunci când a izbucnit un scandal în poliţie, luna trecută, camerele televiziunilor l-au înfăţişat pe ministrul de Interne care s-a întâlnit cu Kaczynski la sediul partidului şi nu la biroul lui Szydlo.

Kaczynski nu a candidat pentru funcţia de premier, din cauza popularităţii scăzute, şi a numit guvernul „un experiment”. Szydlo însăşi a spus că datorează funcţia conducerii vizionare a lui Kaczynski.

„În Polonia, puterea este în mâinile şefului partidului, în timp ce autoritatea este în mâinile liderului Guvernului”, spune un economist de la Institutul pentru Studii Economice Internaţionale din Viena, Vladimir Gligorov. O situaţie similară cu cea din România, ar spune mulţi.

Similar cu Rusia, premierul sârb Aleksandar Vucici a schimbat funcţia cu cea de preşedinte - unde are însă puteri mai restrânse. Vucici a argumentat prin pericolul ca un politician al Opoziţiei să devină şeful statului. Spre deosebire de preşedintele turc Recep Erdogan, care a căutat să preia mai multe puteri ale premierului, prin modificarea Constituţiei, liderul sârb a propus-o pe Ana Brnabici, un novice politic, pentru vechea sa funcţie.

Şi, deşi a respins acuzaţiile că premierul va fi „o marionetă”, Vucici a spus că Brnabici nu va fi liberă să-şi aleagă propria echipă. Premierul a spus că se va consulta cu noul preşedinte „pe temele politice şi economice. Până la urmă, el a furnizat direcţia pentru guvern”.

În Georgia, fostul premier miliardar Bidzina Ivanishvili a condus Guvernul până în 2013, după care şi-a ales singur succesorul. Georgia şi Serbia sunt ţări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Înapoi în România, Dragnea a scufundat astfel doi premier, după ce l-a încurajat pe Victor Ponta să renunţe la funcţie în anul 2015, în urma protestelor anticorupţie post-Colectiv, mai scrie Bloomberg.

Sursa: ziare.com


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md