06:16:45 19.04.2024
Stiri

AUDIO // Bancherul „fantomă” din dosarul lui Vlad Filat: „Nu îmi spune nimic numele Victor Bodiu. Nu cunosc Banca de Economii”

Politică 20.12.2016 11:31 Vizualizări9939 Autor: Ziarul National


Un cunoscut bancher rus s-a pomenit atras, fără știrea sa, în controversatul dosar al ex-premierului Vlad Filat. Fostul președinte executiv al băncii rusești Petrocomerț bank este acuzat că s-ar fi întâlnit, în februarie 2013, cu fostul secretar general al Guvernului Victor Bodiu și ar fi pus la cale preluarea unei părți a activelor neperformante de la Banca de Economii, scrie portalul anticoruptie.md.

Potrivit raportului Kroll, preluarea creditelor neperformante în valoare de circa un miliard de lei de către Roseau Alliance LLP ar fi constituit primul pas în schema de preluare a BEM. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice l-au găsit pe bancher, iar acesta nu știe nici cu spatele despre tranzacțiile financiare de la BEM și dosarul penal din Republica Moldova în care este vizat. De asemenea, în dosar apar detalii despre o mașină pe care Ilan Șor pretinde că i-ar fi dat-o lui Vlad Filat drept mită în 2013, asta deși automobilul, sechestrat între timp, a fost produs și importat în Republica Moldova abia în 2014.

Misteriosul bancher și secretarul general al Guvernului

Numele bancherului rus Pavel Neumîvakin este invocat în dosarul în care este judecat Vlad Filat de către fostul secretar general al Guvernului Victor Bodiu. Citat la Judecătoria sectorului Buiucani pentru a depune mărturii în dosarul fostului său șef de la Guvern, Bodiu a declarat că la începutul anului 2013 ar fi primit indicații de la Vlad Filat să se întâlnească cu reprezentanții unei bănci rusești care ar fi fost interesați să procure o parte din activele neperformante de la BEM.

„Întâlnirea cu reprezentantul acestei bănci care era însoțit de o doamnă a avut loc în clădirea Guvernului, în biroul secretarului general, și din carta de vizită pe care am prezentat-o am înțeles că este vorba despre Petrocomerț Bank, reprezentată de domnul Neumîvaikin sau Neumîvakin, nu îmi amintesc exact numele. Dânsul a spus că este interesat să procure o parte din activele neperformante ale BEM, a spus că vrea să discute cu banca detaliile și că la această întâlnire el va fi reprezentat în toate discuțiile cu banca de către partenerii săi din Moldova și anume domnul Șor și echipa de la Unibank”, a declarat Bodiu în fața judecătorilor de la Buiucani, precizând că întâlnirea cu bancherul rus ar fi avut loc în februarie 2013.

Până a fi preluat de către grupul Șor, în august 2012, Unibank a aparținut Petrocomerț Bank. În 2007, banca rusească a anunțat că și-a vândut acțiunile de la Unibank unui fond de investiții austriac, care, după cum s-a dovedit ulterior, era o companie apropiată Petrocomerț Bank, astfel încât banca moldovenească a rămas în administrarea băncii-mamă din Rusia până la tranzacția din vara anului 2012.

Potrivit deciziei motivate emisă de Judecătoria sectorului Buiucani, Victor Bodiu a subliniat că la negocierile ulterioare pentru cesionarea creditelor neperformante (convenită cu Neumîvakin - n.r.) a participat Ilan Șor și echipa de la Unibank. Reprezentanții lui Neumîvakin ar fi propus ca răscumpăra activelor neperformante să se facă prin intermediul unei companii off-shore – Rouseau Allince LLP, dând asigurări că „vehicolul care va prelua creditele” va fi totuși banca rusească. Contractul de cesiune a creditelor neperformante în valoare de 939,9 milioane de lei a fost semnat cu compania off-shore pe data de 18 martie 2013.

„Nu îmi spune nimic numele Victor Bodiu”

Centrul de Investigații Jurnalistice a intrat în posesia unui răspuns oficial primit de judecătorul Curții de Apel Chișinău, Nichifor Corochii, raportor în dosarul lui Vlad Filat, prin care magistratul este informat de Poliția de Frontieră că Pavel Neumîvakin nu a traversat hotarul moldovenesc de la începutul anului 2013 și până pe 1 noiembrie 2016. Totuși, în răspuns se precizează că pe teritoriul Republicii Moldova există segmentul transnistrean, iar trecerea persoanelor pe acolo nu poate fi controlată de autorități.

Bancherul, desemnat în urmă cu câțiva ani cel mai bun manager de bancă din Federația Rusă, ne-a declarat că ultima dată a fost în Republica Moldova în 2012, dar nu are nicio treabă cu Banca de Economii. Nici el, nici banca pe care o reprezenta în 2013 nu au avut niciodată intenția de a răscumpăra credite neperformante de la Banca de Economii. Neumîvakin confirmă că îl cunoaște pe Ilan Șor, în virtutea faptului că Unibank a aparținut anterior Petrocomerț bank, dar spune că nu a fost niciodată în clădirea Guvernului Republicii Moldova și nici nu îl cunoaște pe Victor Bodiu.

„Nu m-am întâlnit cu nimeni de la Guvern. Nu îmi spune nimic numele Victor Bodiu. Nu cunosc Banca de Economii. Petrocomerț a avut o bancă-fiică în Republica Moldova, Unibank, care a fost vândută unui om de afaceri care părea de succes la acel moment, Ilan Șor. Cu aceasta s-a încheiat istoricul relațiilor de colaborare. Nu îmi amintesc nimic despre intenția de a prelua niște credite neperformante. Numele de Rouseau Alliance LLP nu îmi spune nimic”, ne-a declarat Neumîvakin.â

Continuarea AICI


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md