18:59:03 28.03.2024
Stiri

Au mai rămas CÂTEVA ORE. Decizia Guvernului Spaniei în privința Cataloniei

Știri 21.10.2017 12:31 Vizualizări3267 Autor: Ziarul National
Au mai rămas CÂTEVA ORE. Decizia Guvernului Spaniei în privința Cataloniei


Guvernul Spaniei va începe declanşarea articolului 155 cu destituirea liderului Cataloniei, Carles Puigdemont, şi a întregului său Cabinet. Sarcinile vor fi preluate de un reprezentant numit de la Madrid, iar portofoliile importante vor fi gestionate de miniştrii din Cabinetul Rajoy.

Preşedintele Generalităţii, Carles Puigdemont, va fi destituit din toate funcţiile pe care le deţine în Guvern, sub incidenţa articolului 155 al Constiuţiei, pentru ca instituţiile catalane să reintre în legalitate. Revocarea va afecta întreg Consiliul pentru că, astfel, toţi consilierii vor fi demişi din calitatea lor oficială. Aceste decizii vor culmina cu declanşarea de alegeri în Catalonia în luna ianuarie, aşa cum cere PSOE, principalul partid de opoziţie, sau într-un termen maxim de şase luni, aşa cum PP îi cere lui Mariano Rajoy. Guvernul va numi un reprezentant care să preia toate sarcinile lui Puigdemont, scrie El Pais.

Ineditul articol 155 a fost studiat şi evaluat exhaustiv de Guvern pentru a vedea exact până unde poate merge aplicarea sa în problema comunităţii autonome din Catalonia. Măsurile vor fi aprobate astăzi de Consiliul Extraordinar de Miniştri pentru a fi trimise imediat Senatului, ale cărui lucrări vor avea loc chiar sâmbătă în jurul orei 13:00. Cea mai sigură opţiune este revocarea întregului Guvern al regiunii Catalonia, o versiune agreatăşi de PSOE, principalul partid de opoziţie cu care Executivul lui Rajoy a semnat acordul pentru activarea articolului 155. Miniştrii sunt deja pregătiţi pentru a prelua portofoliile omologe din Catalonia începând cu data de 28 octombrie, la o zi după ce plenul Senatului va aproba măsurile.

Restaurarea legalităţii constituţionale şi statutare, „asigurarea neutralităţii instituţiilor”, şi a serviciilor publice esenţiale, protejarea intereselor economice ale comunităţii şi păstrarea drepturilor fundamentale la libertate, siguranţă şi democraţie impun destituirea Guvernului catalan, au explicat pentru El Pais surse guvernamentale. Măsurile aplicate vor fi proporţionale cu gravitatea situaţiei din Catalonia.

Sursele citate consideră că o destituire parţială nu ar fi eficientă şi, în plus, este foarte probabil ca acei consilieri care nu au fost afectaţi de decizia Guvernului central să refuze să rămână la posturi, din solidaritate cu liderul catalan şi cu ministrul de Interne şi al Economiei.

Coordonarea miniştrilor Generalităţii va fi asigurată de o persoană care încă nu a fost anunţată public, dar care, în mod clar, va avea profilul unui prezidenţiabil, iar portofoliile vor fi gestionate de miniştrii de la Madrid. Odată cu demitera Guvernului se aşteaptă ca premierul Mariano Rajoy să convoace alegeri în Catalonia, tot sub egida articolului 155. Nu vor fi neapărat vehiculate date concrete, cu toate că PSOE a anunţat ieri organizarea acestora în luna ianuarie. Pactul Guvernului Rajoy cu PSOE stipulează că intervenţia nu va implica nici destituirea, nici suspendarea activităţii Parlamentului Cataloniei, au arătat surse socialiste, până când scrutinul nu va fi convocat de facto.

Mesajul Regelui Felipe: Spania va rezolva această inacceptabilă încercare de secesiune prin intermediul Constituţiei

Spania se confruntă astăzi cu „o inacceptabilă încercare de secesiune a teritoriului său naţional, pe care o va rezolva prin intermediul instituţiilor sale democratice legitime”, a transmis vineri Regele Felipe. „În respectul pentru Constituţie şi devotamentul pentru valoriile şi principiile democraţiei parlamentare pe care o trăim de 39 de ani”, problema catalană va fi rezolvată, a mai spus acesta.

Regele a apărat sistemul de valori emanat de Constituţia spaniolă, principii care au fost menţinute datorită unei „Spanii cimentate de dorinţa sinceră de a convieţui şi de bună înţelegere: respectul pentru toate normele şi regulile democratice, o Spanie în care cu toţii suntem cetăţeni, dar în care, mai ales, cu toţii să aibă oportunitatea de a-şi găsi locul în pace şi libertate”.

Acesta a vorbit despre Spania ca despre o ţară deschisă şi solidară şi, făcând referire la problema catalană, Regele a afirmat că „niciun proiect de viitor nu poate fi construit pe baza distrugerii convieţuirii democratice. Niciun proiect de progres şi libertate nu se va susţine pe dorinţa de diviziune a societăţii, a familiilor şi prietenilor; niciun proiect nu va putea duce la izolarea sau la sărăcirea unui popor”.

Pe un ton foarte ferm, Regele Felipe a încheiat arătând că „Spania secolului XXI, din care Catalonia este şi va fi o parte esenţială, trbuie să se bazeze pe un efort loial şi solidar de eforturi şi sentimente, de afecte şi proiecte, în contextul realităţii largi care este Europa astăzi”.

Gandul.info


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md