07:07:00 19.03.2024
Stiri

ATENȚIONARE: Ce urmări au lăsat condițiile climaterice din luna martie. Sfaturi de la autorități

Economie 26.03.2017 09:30 Vizualizări1821 Autor: Ziarul National
ATENȚIONARE: Ce urmări au lăsat condițiile climaterice din luna martie. Sfaturi de la autorități
Poză simbol


În decursul primelor două decade ale lunii martie, pe teritoriul R. Moldova a fost înregistată vreme deosebit de caldă şi cu precipitaţii. Temperatura medie a aerului a fost +6,2..+8,0 grade Celsius, iar temperatura maximă a aerului a urcat până la +19 grade Celsius.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează că aceste condiţii climatice au determinat ieşirea din hibernare şi dezvoltarea majorităţii speciilor nocive de dăunători şi boli.

Acum, pe câmpurile de păioase de toamnă şi rapiţă, precum şi în câmpurile destinate semănatului cu culturi prăşitoare este remarcată eclozarea şi hrănirea larvelor buhei de sol a grâului și ridicarea la suprafaţă a sârmarilor.

Înainte de a semăna aceste culturi, precum şi culturile legumicole din răsad şi seminţe, cartoful și materialul semincer, autoritățile din domeniu le recomandă agricultorilor să trateze solul atât cu fungicide împotriva bolilor, cât şi cu insecticide împotriva dăunătorilor care apar şi pot distruge totul în perioada răsăririi plantelor.

În majoritatea raioanelor din R. Moldova se semnalează la păioasele de toamnă hrăniriea în masă a larvelor gândacului ghebos, cu densitatea în unele focare peste pragul economic de dăunare (peste 2,0 ex/m²), care vor dăuna până la finele lunii aprilie şi impotriva cărora trebuie continuate tratamentele. Pe unele suprafeţe continuă dezvoltarea putregaiului rădăcinii, infectarea de făinare, la orzul de toamnă s-a semnalat manifestarea simptomelor de pătare brună a frunzelor.

La semănăturile de rapiţă de toamnă se semnalează popularea în masă de gărgăriţele tulpinilor. Împotriva acestora, se vor efectua tratamente de corecţie, cu produse de uz fitosanitar omologate la cultură. Pe moment, în unele livezi se semnalează popularea în masă a pomilor cu gărgăriţe, în special gărgăriţa florilor. După o perioadă succintă de hrănire, va începe depunerea ouălor în mugurii florali.

De aceea, în faza „conul verde” împotriva gărgăriţelor, precum şi în focarele populate de păduchele din San Jose, se vor efectua tratamente chimice cu unul dintre insecticidele omologate la cultură, conform Registrului de Stat. Aceste tratamente vor fi efective şi împotriva larvelor moliilor livezilor și păduchi.

Totodată, în livezi se află o cantitate mare de agenţi patogeni ai rapănului, făinării, filostictozei, bacteriozei, citosporozei. În scop profilactic, primul tratament în livezile de măr, păr şi gutui se va efectua în faza „conul verde”, utilizând unul din fungicidele cu bază de cupru.

În livezile sâmburoase se menţine o cantitate mare de agenţi patogeni ai moniliozei, clasterosporiozei, cocomicozei, la piersic beşicarea frunzelor, împotriva cărora nu trebuie ratate tratamentele cu fungicide până la dezmugurire.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

15.03.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Raportul lui Dorin R...

11.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cât de naivă e „șefa...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md