17:35:51 25.07.2017
Stiri

APROBAT // Documentul IMPORTANT care va REVOLUŢIONA domeniul

Social 29.06.2014 09:22 Vizualizări1922 Autor: Raisa Lozinschi
APROBAT // Documentul IMPORTANT care va REVOLUŢIONA domeniul

Evaluări periodice ale instituţiilor de învăţământ, ale cadrelor didactice, directori de şcoli şi licee aleşi, prin concurs, pentru un mandat de patru ani, asigurarea legăturii dintre studii şi piaţa muncii, învăţământ obligatoriu până la 18 ani etc. Acestea sunt câteva dintre prevederile Codului Educaţiei aprobat de către Guvern, în şedinţa de ieri.

Potrivit Ministerului Educației, autorul documentului, Codul va înlocui Legea Învățământului ce datează din 1995 şi constituie actul normativ-legislativ fundamental în domeniul învățământului de toate nivelurile din R. Moldova.

Prevederile Codului Educației asigură legătura dintre studii şi piața muncii, promovează studiile pe tot parcursul vieții, instituie un sistem eficient de asigurare, monitorizare și evaluare a calității în educație. De asemenea, documentul îşi propune să dezvolte, să sprijine și să motiveze cadrele didactice pentru asigurarea educației de calitate.

Printre noutăţile Codului se numără evaluarea periodică a instituțiilor de învățământ, a cadrelor didactice și programelor de studii de către instituții profesioniste independente pentru toate treptele și nivelele de studiu, cu scopul de a asigura calitatea învăţământului.

Totodată, directorii instituțiilor de învățământ vor avea mandate limitate la patru ani, iar posturile vor fi ocupate de fiecare dată prin concurs. Codul prevede trecerea la învățământul obligatoriu până la vârsta de 18 ani, așa cum prevăd standardele europene.

Procesul de elaborare a Codului Educației a fost lansat în urmă cu doi ani şi urmează a fi aprobat de Parlament, după care, Ministerul Educației împreună cu alte ministere responsabile vor elabora și revizui peste 120 de acte normative în domeniu.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Comentarii
Promo
Promo
   
Recomandat
Punct de vedere NAȚIONAL
24.07.2017 10:00 Nicolae Negru Reacții contradictorii, cine pierde, ...

21.07.2017 09:33 Nicolae Negru Plasa listei de partid și undița unin...

17.07.2017 09:34 Nicolae Negru Primul pas spre federalizarea Republi...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, ar trebui declarat persona non grata pe teritoriul R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md