18:35:10 28.03.2024
Stiri

FOTO // Antenă parabolică, imprimantă şi CD-uri uzate, TRANSFORMATE în dispozitive de producere a energiei VERZI de către elevii din R. Moldova

Social 15.05.2018 11:19 Vizualizări2483 Autor: Ziarul National
FOTO // Antenă parabolică, imprimantă şi CD-uri uzate, TRANSFORMATE în dispozitive de producere a energiei VERZI de către elevii din R. Moldova PNUD Moldova


Zeci de adolescenți pasionați de energia regenerabilă au participat în perioada 11-12 mai curent, la Chișinău, la un concurs republican al inovațiilor eco, organizat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Elevii au „complotat” cu soarele, biomasa, apa și vântul ca să creeze invenții bazate pe puterea energiei verzi și care ne pot scuti de plata facturilor la energie. Majoritatea dispozitivelor au fost construite din materiale pe care mulți dintre noi le aruncă la coșul de gunoi.

Casa viitorului a fost construită de un grup de elevi din Costești

Elevii de la liceul din Costești, Ialoveni, au prezentat juriului prototipul unei case a viitorului - sută la sută ecologică. Locuința este conectată la două turbine eoliene și la câteva panouri fotovoltaice. Autorii proiectului spun că oamenii care ar locui într-o astfel de casă ar uita definitiv de grija facturilor și chiar ar putea câștiga vânzând surplusul de energie pe care l-ar produce.

„Panourile solare se învârtesc la fel ca floarea-soarelui, captează radiaţia solară și o transformă în energie. Iar turbinele eoliene folosesc energia vântului ca să furnizeze energie electrică”, povestește unul dintre autorii proiectului, Dumitru Bortă, elev în clasa a VI-a.

Întreaga construcție este confecționată din materiale care se găsesc în orice gospodărie – bucăți de plastic, lemn, metal, dar și rămășițe de materiale de construcție.

Și chiar dacă energia pe care o produce casa de jucărie e suficientă doar pentru a încărca telefoanele mobile pe care le au, elevii sunt siguri că pe viitor invenția lor va fi utilizată la scară largă. Ion Mereacre, elev în clasa a VIII-a, speră că treptat tot satul lor va începe să folosească sursele regenerabile de energie pentru a încălzi locuințele și a avea acces la electricitate. „Sperăm ca maturii să ne urmeze exemplul și să realizeze în practică ideile pe care le propunem noi”, spune tânărul.

Interesul elevilor de la Costeși pentru sursele regenerabile de energie a apărut odată cu includerea în programul școlar a unei discipline opționale noi „Surse de energie regenerabilă”, unde învață cum să valorifice resursele naturale de energie, să folosească eficient căldura și lumina, dar și să protejeze mediul ambiant.



Turbine care captează puterea vântului

O altă participantă la concurs – Cristina Bivol, elevă în clasa a VII-a, a prezentat juriului modelele a două turbine, una eoliană și alta hidraulică. Le-a confecționat în timpul liber utilizând materiale care se află la îndemâna oricui - stative de la un printer vechi, două CD-uri defecte, o cutie din plastic, doi magneți și alte câteva elemente simple. „Turbina eoliană pe care am confecționat-o este una pe axă verticală, diferită de turbinele clasice, dar care captează mai uşor puterea vântului. Construcţia mea alimentează un beculeț, dar eu sper ca ea să fie punct de inspirație pentru cei care vor dori să creeze o construcţie mai mare cu o capacitate sporită de energie”, spune adolescenta.

Din anul curent de studii, Cristina frecventează lecțiile de energie regenerabilă alături de colegii din clasele mai mari. „M-a fascinat din prima că noi putem să obținem energie de la soare, de la vânt, de la apă, și am rugat profesorii să mă înscrie la acest curs. Energia regenerabilă este șansa noastră de a salva planeta și fiecare trebuie să se gândească ce poate face pentru asta”, spune eleva.

Antena parabolică care ne conectează la energia electrică

Andrei Lupașcu, elev în clasa a IX-a la Liceul „Constantin Stere” din Soroca, a prezentat invenția la care a muncit cot la cot cu alți colegi - un dispozitiv care captează energia solară și o transformă în energie electrică. Pentru a-și construi invenția, copiii au utilizat o antenă parabolică veche, bucăți de lemn, elemente din metal de la niște jucării vechi și alte lucruri care, datorită lor, au căpătat viață nouă.

„Sursele de petrol se vor epuiza în curând. În afară de aceasta, este important ca oamenii să dobândească energia în așa fel încât să nu dăuneze mediului”, crede Andrei. El și colegii săi știu exact unde anume poate fi utilizată invenția lor - în regiunile unde conectarea la rețeaua electrică este dificilă, de exemplu în cabanele sau construcțiile în câmp deschis, fără acces la rețea.

Modelul propus de elevii de la Soroca poate furniza energie suficientă pentru câteva becuri, dar ei sunt siguri că, dacă va fi construit la o scară mai mare, acesta ar putea fi de un real folos oamenilor care caută soluții cost-eficiente și ecologice.

Cutiile de la bere pot încălzi casa

Mariana şi Maxim Mereacre, soră şi frate din Costești, Ialoveni, au demonstrat juriului că banalele cutii pentru bere și apă pot furniza căldură în locuință, dacă sunt conectate la energia soarelui. Construcția are forma unei sobe mai mici și este concepută în așa fel încât să capteze razele solare și să încălzească aerul dintr-o încăpere. „Cutiile de acest fel se găsesc la tot pasul și, de regulă, ajung la gunoi. Ideea propusă de noi ar fi o soluție pentru reciclarea acestui tip de deșeuri”, afirmă echipa.

La fel ca și alți elevi care au trecut în etapa republicană a concursului „Surse de energie regenerabilă” Mariana şi Maxim Mereacre vor primi un bilet de participare la Tabăra de Vară ENERGEL, ediţia 2018, unde vor face schimb de idei cu alți elevi interesați de domeniul energiei regenerabile.

La etapa finală a concursului au participat elevi din 26 de școli

„În total, la etapa finală a concursului „Surse de energie regenerabilă” au participat 57 de tineri din 26 de şcoli. Participanţii la etapa finală au fost selectaţi în urma competiţiei locale/raionale. La concurs s-au putut înscrie şcolile racordate la sisteme de încălzire pe biomasă din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă, precum şi elevii din clasele a VII- IX-a care studiază disciplina opţională „Surse de energie regenerabilă””, spune Tatiana Crăciun, specialistă în mobilizarea comunităţilor, Proiectul Energie şi Biomasă.

Câştigătorii competiţiei naţionale au fost selectați de către un juriu format din reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Proiectului Energie şi Biomasă, inițiativei sociale „Hai, Moldova”, cadre didactice și manageriale.

Câştigătorii ediţiei 2018 ai Concursului naţional „Surse de energie regenerabilă” au beneficiat de premii bănești, în valoare totală de 15 mii lei. Pe primele locuri s-au plasat următorii elevi:

Categoria

Nume

Instituţia

Premiul

Premiul mare

Ion Mereacre,

Ion Rusu

Liceul Teoretic Costeşti, rl Ialoveni

1.400 lei

Locul I

Andrei Lupaşco,

Andreea Ranga

Liceul Teoretic „Constantin Stere”, or. Soroca

1.200 lei

Locul II (3 nominalizări)

Mariana şi Maxim Mereacre

Liceul Teoretic „Olimp”, s. Costeşti, rl Ialoveni

1.000 lei

Constantin Cazacu,

Dumitrița Harabagiu

Gimnaziul „D. Matcovschi”, s. Cotiujenii Mici, rl Sângerei

1.000 lei

Vasile Ursu

Nicolae Chilianu

LT „M. N. Vornicescu” s. Lozova, rl. Străşeni

1.000 lei

Potrivit Marianei Goraș, șefă adjunctă a Direcției învățământ general în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, scopul concursului este de a promova cele mai bune proiecte energetice cu utilizarea resurselor de energie regenerabilă și diseminarea bunelor practici pentru sporirea interesului în rândul elevilor. „Ne bucurăm că și la ediția din acest an participanții au demonstrat creativitate și aptitudini deosebite în elaborarea și prezentarea ideilor inovatoare în domeniul surselor de energie regenerabile”.

Concursul „Surse de energie regenerabilă”, este la cea de-a doua ediție și a fost organizat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect realizat în 2015-2018, cu un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului (2011-2014) ce a avut un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) şi PNUD (560 000 Euro). Partenerul naţional al Proiectului Energie şi Biomasă este Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

Text de Ina Prisăcaru, Proiectul Energie si Biomasă



Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md