03:36:33 25.04.2024
Stiri

Andrian Candu declară că în R. Moldova a existat „permanent o POLARIZARE, care s-a datorat inclusiv sistemului electoral pe care l-am avut”

Politică 27.07.2017 10:40 Vizualizări2420 Autor: Ziarul National
Andrian Candu declară că în R. Moldova a existat „permanent o POLARIZARE, care s-a datorat inclusiv sistemului electoral pe care l-am avut” facebook


Președintele Parlamentului, Andrian Candu, nu este de acord cu cei care spun că sistemul mixt a fost adoptat de Legislativ „în viteză”, în schimb este convins că schimbarea sistemului electoral va aduce beneficii, inclusiv consolidarea societății.

„Nu aș fi de acord cu termenul repede, deoarece subiectul schimbării sistemului electoral la unul mixt sau uninominal se discută de foarte mulți ani. Sunt partide politice, cum ar fi PLDM, care au obținut capital politic promovându-l anterior. Dacă e să ne referim la partidul pe care îl reprezint, atunci pot spune că promovarea schimbării sistemului a fost începută de PDM încă în 2012. A rămas o promisiune făcută cetățenilor, o obligație și chiar un crez. Suntem convinși că această schimbare va aduce un beneficiu țării prin transformările care se vor face la nivelul clasei politice. De asemenea, atunci când vorbim dacă a fost repede sau nu, pot spune că nu a existat în R. Moldova, pe parcursul istoriei pe care o avem, nici un proiect de lege care să fie atât de discutat, dezbătut, mediatizat, lucrat pe toate nivele, precum a fost în cazul acestei inițiative”, a declarat Andrian Candu într-un interviu pentru Deutsche Welle.

În același context, spicherul precizează că noul sistem electoral va consolida societatea, care a fost și rămâne polarizată.

„Dacă vorbim despre lipsa unui consens și a unei viziuni unice în țară, atunci țin să-i dezamăgesc pe toți care ne citesc, deoarece în R. Moldova a existat permanent o polarizare, care s-a datorat inclusiv sistemului electoral pe care l-am avut. În sistemul nostru vechi, votul parlamentar s-a axat permanent pe votul geopolitic, care ne-a divizat. Totodată, noi nu am căutat oameni de calitate și integri, dar am mers pe lideri de partid, liste de oameni pe care nu-i cunoșteau toți și pe siglă. Astfel, cetățeanul nu era reprezentat cu adevărat de acel deputat. Consider că prin această schimbare vom avea mult mai multe proiecte care vor consolida societatea. Pentru cei care critică, eu cred că ei trebuie să aibă puțină răbdare ca să vadă beneficiile acestei schimbări în viitor”.

Andrian Candu a făcut precizări și în legătură cu îngrijorările, iar pe alocuri cu reacțiile dure ale partenerilor externi după ce a fost aprobat sistemul mixt. „De la Bruxelles am auzit două tipuri de mesaje, care sunt unele politice, enunțate de grupurile politice ale Parlamentului European. Am văzut mesajul care vine din parte PPE, care este unul critic și pe care îl înțelegem, pentru că exprimă o viziune politică, rostit la unison cu cele ale opoziției de la Chișinău. În același timp, am văzut și mesajul colegilor noștri social-democrații europeni, din familia cărora facem parte, care a fost unul de încurajare și de mulțumire. La nivelul Comisiei Europene a fost un mesaj prudent, în care se vorbește de o evaluare viitoare, în urma implementării legislației electorale și respectarea standardelor europene”.

Oficialul mai spune că nu vede de ce să fie stopată finanțarea externă a R. Moldova. „Este vorba de acel pachet macrofinanciar oferit de UE, care presupune îndeplinirea unor condiții – 30 pentru fiecare din cele trei rate. Noi am început deja să lucrăm la ele, deoarece sunt incluse și în Foia de Parcurs nr. 2 semnată cu UE. Dacă e să vorbim de schimbarea sistemului electoral, vreau să menționez că nu este o condiție directă pentru această asistență. Atunci când la Bruxelles s-a votat acordarea banilor, s-a referit și la tot ceea ce înseamnă normele statului de drept și la legislația europeană. Tot în acea decizie se vorbește și de evaluarea, care se va face R. Moldova pe tot parcursul acestei asistențe, în așa fel ca să se respecte toate valorile europene. Deci, UE ne va monitoriza atât la nivel de îndeplinire a celor 30 de condiții, cât și la organizarea unui proces electoral corect”.

pe finalul interviului, Andrian Candu s-a referit și la partidele parlamentare și extraparlamentare, care intenționează să organizeze un protest pe 30 iulie. „Protestele sunt un exercițiu democratic, iar cei care o fac au dreptul. Să nu uităm însă că acestea sunt reglementate de lege. Deci, atât timp cât protestul se încadrează în normele legale, este binevenit pentru cei care vor să-și exprime o viziune sau alta”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md