17:44:12 28.03.2024
Stiri

Ai reconstruit apartamentul fără autorizație? Așteaptă inspectori la ușă și pregătește bani buni pentru amenzi

Social 24.05.2016 09:01 Vizualizări15407 Autor: Stela Mihailovici
Ai reconstruit apartamentul fără autorizație? Așteaptă inspectori la ușă și pregătește bani buni pentru amenzi


LEGE // Mii de familii din orașele R. Moldova, care și-au reproiectat apartamentele după bunul plac, s-ar putea trezi cu inspectori la ușă și vor scoate din buzunare câte 2 000 de lei

După ce ani în șir le-au permis cetățenilor care stau la bloc să-și reconstruiască locuințele, fără a face mari verificări sau a-i obliga pe toți să demoleze anexele neautorizate, autoritățile au decis să-i pună la respect pe orășenii care au încălcat legea. Guvernul cere completarea Codului Contravențional, astfel încât făptașii să fie amendați cu cel puțin două mii de lei și impuși să remedieze problema în cel mult 15 zile. Noile norme ar putea aduce bani buni la buget, ținând cont de faptul că mii de blocuri din orașe au fost transformate în „hulubării”.

Deși apreciază proiectul ca fiind unul necesar pentru securitatea oamenilor, experții atenționează din nou asupra riscurilor de corupție, deoarece vor obține dreptul să efectueze controale mai multe autorități, iar procese-verbale de contravenție vor putea încheia atât polițiștii de sector, cât și reprezentanții Inspecției în Construcții și specialiștii serviciilor publice locativ-comunale.

Zece puncte noi în lege

Modificările legislative, propuse de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, au fost deja aprobate de Guvern în ședința din 13 mai și urmează să treacă de votul Parlamentului. Chiar dacă inițial se vorbea despre aplicarea unor amenzi persoanelor care și-au reconstruit apartamentele afectând rezistența blocului locativ, în final documentul a cuprins mai multe schimbări, care prevăd sancțiuni egale pentru încălcări mult mai ușoare.

Articolul 180 din Codul Contravențional a fost completat cu zece alineate. Vor fi amendate nu doar familiile care au construit anexe la bloc, dar și cele care au extins încăperile din contul balcoanelor şi al logiilor, au lărgit ușile sau alte goluri existente în pereții structurali ai apartamentelor, au reamplasat bucătăriile şi blocurile sanitare din contul încăperilor locuibile, au intervenit la canalele de ventilare, au reamplasat reţelele de apă şi canalizare, au modificat sistemul de încălzire, instalând calorifere la balcoane sau au comasat apartamentele pe verticală cu spargerea planşeelor.

Pentru toate încălcările enumerate amenda este de o sută de unități convenționale (u.c.). Potrivit prevederilor actuale, asta constituie două mii de lei, dar ar putea ajunge la cinci mii de lei, dacă Ministerul Justiției va primi acceptul deputaților să majoreze mărimea unității convenționale de la 20 de lei la 1% din salariul mediu lunar pe economie, adică 50 de lei. În plus, cetățenii vor fi obligați să remedieze din cont propriu, în termen de 15 zile, construcțiile afectate în urma intervențiilor neautorizate.

Vom fi terorizați de inspectori?

Șefa Direcției locuințe din cadrul Ministerului Construcțiilor, Olga Serbinov, afirmă că legea nu va avea efect retroactiv. Noile sancțiuni îi vizează doar pe orășenii care vor admite nereguli după intrarea în vigoare a modificărilor legislative.

„Cei care și-au reproiectat apartamentele mai înainte pot fi sancționați după legea veche, care la fel prevede pedepse pentru construcții neautorizate”, explică funcționara. Aceasta dă asigurări că cetățenii nu vor fi terorizați de inspectori, deoarece nu se vor realiza controale planificate. „Verificările vor fi ca de obicei, în baza unor petiții de la cetățeni, plângeri sau solicitări de la serviciile publice locativ-comunale”, adaugă Serbinov.

Autoritățile locale se bucură că vor obține dreptul să constate contravenţiile şi să încheie procese-verbale, iar astfel îi vor responsabiliza pe cetățeni. „Până acum procesul era anevoios. Noi depistam o încălcare și sesizam Inspecția în Construcții. Până ajungea informația la ei și făceau controlul, cetățenii se adresau în judecată și reușeau să-și legalizeze construcțiile neautorizate. Chiar și cu aceste amenzi mai dure, oamenii o să facă abuzuri, până nu va fi interzisă totalmente autorizarea unor astfel de reconstrucții”, s-a arătat sceptic în privința funcționării noii legi Petru Gontea, șeful Direcției locativ-comunale a Primăriei Chișinău.

Aviz negativ la Centrul Anticorupție

Centrul Național Anticorupție a sesizat mai multe probleme pe care le putea crea noul proiect de lege cu privire la locuințe. Toate au fost analizate de autorii proiectului și s-au făcut modificări. În consecnță, reprezentanții Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au fost excluși din lista celor care aveau să obțină dreptul de a efectua controale.

„Calitatea de agent constatator o avea atât ANRE, cât şi serviciile publice locativ-comunale. Sunt atribuţii paralele pentru entităţi diferite, ceea ce va permite comiterea abuzurilor din partea reprezentanţilor acestora prin constatarea contravenţiei în paralel”, se spune în avizul remis de CNA către Ministerul Construcțiilor.

Cetățenii, obligați să deschidă ușa controlorilor

Autorii proiectului de lege mai propun amendarea cetățenilor care vor refuza nemotivat să asigure accesul în apartament al controlorilor, care vor să inspecteze starea tehnică a clădirii și reţelele inginereşti de uz comun sau să verifice corectitudinea montării, sigilării, funcţionării contoarelor și preluarea informației de la echipamentele de măsurare respective. Amenzile vor fi de o mie de lei pentru persoanele fizice și dublu pentru cele juridice.

Mai mulți juriști, dar și reprezentanții Congresului Autorităților Publice Locale (CALM) i-au atenționat pe autorii proiectului că această prevedere ar încălca drepturile omului.

„Accesul în locuințe este un drept foarte sensibil, deoarece se intercalează cu un drept constituțional fundamental, adică inviolabilitatea domiciliului. Cel mai bine aspectele respective de acces să fie soluționate prin angajamente contractuale cu proprietarul locuinței”, motiva CALM în avizul legii pe care l-a prezentat Ministerului Construcțiilor în luna februarie. Autorii proiectului nu au luat în calcul sugestia.

Fără „curcubeu” pe fațade

Nu vor scăpa de amenzi nici orășenii care au decis să efectueze lucrări de termoizolare şi vopsire a faţadei blocului. Va fi obligatorie obținerea unei autorizații speciale de la autoritatea publică locală, altfel amenda va constitui două mii de lei.

„E bine că cetățenii vor să-și izoleze termic apartamentele, dar de multe ori nu o fac după norme. Calitatea și grosimea izolantului nu corespunde cerințelor tehnice. Nu mai vorbesc de vopsirea fațadelor. Fiecare o face după propriul gust și apare un curcubeu. În perspectivă, autoritățile municipale intenționează să izoleze termic toate blocurile și atunci vom fi nevoiți să demontăm ce au făcut alții și să punem alt material pe fațade, după norme”, a explicat Petru Gontea.

Amenzi pentru gălăgie și gunoi în scara blocului

O altă prevedere a documentului, care a stârnit discuții, vizează amendarea persoanelor care fac seara reparație în apartamente sau a celor care nu mențin curățenia în scara blocului.

„Efectuarea lucrărilor de reconstrucție, legate de zgomot, înainte de ora 8.00 și mai târziu de ora 18.00” se va sancționa cu amenzi de o mie de lei. Aceeași sumă o vor plăti și cei care „nu vor menține ordinea în scara blocului, pe coridoare, în cabinele ascensoarelor şi în subsoluri”.

În cazul persoanelor care nu vor avea bani pentru aceste amenzi, legea prevede sancțiuni sub formă de prestare a muncii neremunerate în folosul comunităţii, în total 30 de ore.

Pavel Caba, preşedintele Federaţiei Patronale a Constructorilor, Drumarilor şi Producătorilor Materialelor de Construcţie „Condrumat”

Este adevărat că autoritățile noastre nu asigură cetățenilor condiții adecvate pentru trai. Mulți nu-și permit să-și cumpere locuințe mai încăpătoare, dar asta nu înseamnă că fiecare poate extinde apartamentul cum vrea. Am transformat Chișinăul într-o cutie de chibrituri. Nu mai înțelegi nimic. În goana după confort, cetățenii și autoritățile au uitat de estetic și arhitectură. Dar și mai gravă este ingerința în structura de rezistență a blocurilor de locuit. Fără o coordonare cu specialiștii și o expertiză detaliată a construcției, nu trebuie de făcut nimic. E necesar să-i sancționăm foarte dur pe cei care au pus în pericol viața persoanelor din jur, a tuturor locatarilor unui bloc.

Ala Poltavcenco, directorul Uniunii Republicane a Asociațiilor de Coproprietari în Condominiu „Gestionarul”

Noi am avizat pozitiv noua lege. Am avut mai multe discuții cu arhitecții care dau alarma. Este strict interzis să reconstruiești un perete de susținere a unui bloc, pentru că afectezi rezistența. De multe ori mergi pe drum și ți se pare că un balcon extins ilegal este gata să-ți cadă în cap. Dar ce ne facem în caz de cutremur? E foarte periculos ce se întâmplă acum în orașele R. Moldova și trebuie de luat măsuri. Înăsprirea sancțiunilor este o încercare bună, dar să vedem cum va funcționa.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md